Skip to Content

Prinsessendagen Paleis Het Loo

Prinsessendagen Paleis Het Loo

Meisjes en prinsessen; ik weet niet wat het is maar dat spreekt enorm tot de verbeelding. Het is dan ook niet voor niets dat we onlangs een prinsessenverjaardag hadden inclusief bezoek aan een echt kasteel. Het liefste loopt ze de hele dag ook rond in een prinsessenjurk en wenst ze als dusdanig behandeld te worden. Haar favoriete prinses (of eigenlijk koningin) is en blijft Elsa. En daar is ze niet de enige in. Een Elsajurkje was dan ook één van de eerste verkleedjurkjes die het huis in kwam. Maar ja, kleine meisjes worden groot en dan past het op een gegeven moment niet meer. Daarom waren we uitgenodigd om naar de Prinsessendagen te komen op Paleis Het Loo. Die worden deze zomer op de dinsdag en woensdag georganiseerd om zo ook een jong publiek naar het paleis te trekken. En natuurlijk deden ze dat in stijl, als een echte prinses en koning.

De voorpret

Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde

Voor de vakantie kwam al de bekende doos van Souza, een mooie stevige rode doos die verraadt dat er mooie spullen in zitten. Het was voor mij ook een verrassing wat er in zat, dus samen pakten we het uit. Voor zoonlief zat er een schitterende blauwe mantel met nepbontkraagje, een gouden kroon met steentjes en plak tattoo’s. Perfect voor een echte koning, maar niet teveel omdat hij het vaak al snel zat is. Een mantel is snel omgedaan, of weer af, dus ideaal. Beide kinderen mochten een tattoo en we waren onder de indruk van de kwaliteit. Zelfs na een dag spelen en in bad gaan zag hij er nog onbeschadigd uit. Dat is duidelijk een betere kwaliteit

Voor de prinses was het een heel ander verhaal, daar was flink uitgepakt. Met een schitterende blauwe jurk en een cape met glitters aan de achterkant. Een ‘Elsa-jurk’ maar dan á la Souza. En dat zie je toch wel af aan de kwaliteit en de oog voor details. Zoals een hoepel die je onderaan door de zoom kan rijgen. Gewoonweg schitterend. En daar bleef het niet bij; er zaten ook twee diademen bij; eentje met een blonde vlecht en klein kroontje en één met allemaal lintjes en bloemetjes, een handtasje, diverse armbanden, ringen, een ketting en haarspeldjes. Het hoogtepunt voor dochter waren toch echter wel de gouden ‘muiltjes’, compleet met strass bloemetjes en een pittige hak. Ze mocht er even op oefenen en ze liep er behoorlijk goed op. Daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen ;-)

Helaas voor hen werd de doos achter slot en grendel op mama’s kantoor bewaard tot we naar de prinsessendagen gingen.

Activiteiten tijdens de prinsessendagen

Vooraf was er in de middag regen voorspeld. Nu had ik wel wat gelezen over de activiteiten dus besloten we in de ochtend te gaan, dan hadden we een paar uur en konden we op tijd naar huis. Dachten we. We zijn er bijna de hele dag zoet geweest en kwamen pas rond etenstijd thuis aan. Zoveel was er te zien en doen. Met de weersvoorspellingen was er ook rekening gehouden door twee indelingen te hebben. Eentje met zon waarbij veel buiten plaatsvindt en eentje met regen waarbij een groot deel van de activiteiten overdekt is onder andere bij de stallen vooraan. Er zijn creatieve activiteiten, voorstellingen maar ook waarbij je wat leert of lekker kan bewegen. Van alles wat dus.

Een greep uit de diverse activiteiten die we hebben gedaan:

Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Schminken; dit wordt verzorgd door Souza for Kids. Er zitten vier dames die aan de hand van een aantal voorbeelden je schminken. Van vlinders tot en met ijssterren en echte ridders. In de ochtend kan je hier even in de rij staan, maar aan het einde van de dag is het superrustig.
 • Foto op de troon; een echte prins en prinses hebben natuurlijk een eigen troon. Er staat een roze en een blauwe troon waar je even op mag kruipen om een foto te maken. De vorige keer in Alnwick Castle Engeland vonden ze dat nog een beetje spannend, maar nu wilden ze er niet meer van af.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Medaille of kroon knutselen; er staan diverse tafels met verschillende materialen inclusief pareltjes waarmee je aan de slag kan gaan. Je kan kiezen uit een medaille of een kroon die je helemaal naar eigen inzicht mag versieren. Gelukkig staat er ook een bankje bij, want soms kan dat wel even duren voor ze tevreden zijn. Hier vind je ook een mobiele ijscokar en een koffiekar met terrasje.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Prinsessenlessen; achterin de tuin kan je prinsessenlessen volgen. Er staan een aantal mandjes en een kleedje waarop je kan gaan staan. Vervolgens doe je een paar oefeningen zoals rechtop lopen met een boek op je hoofd, een reference maken, hoe je de waaier of parasol gebruikt en natuurlijk ook hoe je een kopje thee drinkt met je pink in de lucht.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Handjes schudden met Koning Willem en Koningin Mary; aan de hand van een echte hofdame wordt je naar voren geleid en voorgesteld aan de Koning en Koningin. Daarna mag je een handje geven en met ze op de foto. In de ochtend was dit nog een beetje te spannend, maar aan het einde van de dag, na de prinsessenlessen, durfde ze wel.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Goochellakei; er is een heuse goochelaar die meerdere keren per dag zijn kunstjes vertoond. Dit was echt heel vermakelijk om te zien. Want naast dat het goede trucjes waren betrok hij ook regelmatig kinderen uit het publiek en ging er wel eens wat mis, wat natuurlijk voor veel hilariteit zorgde bij de kinderen.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Toneelstuk; een paar keer per dag kan je ook genieten van een toneelstuk over de prinses die graag een ridder wil zijn. Ze maken een lijstje met taken en één-voor-één strepen ze ze af. Een toneelstuk met een prinses en een meisjesridder dat ook weer erg grappig is. Er liggen kleedjes om op de grond te zitten of je kan plaatsnemen op een van de bankjes. Het leuke is dat de actrices na afloop ook de tijd nemen om even rustig rond te lopen en met alle kinderen die dat willen op de foto te gaan. Normaal moet zoonlief daar niets van hebben, maar nu trok hij zelf aan mijn mouw omdat hij dat graag wilde!
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Boogschieten; op een veldje liggen er meerdere bogen met pijlen. Als er een boog vrij is kan je die pakken om zelf even mee te schieten. Hier waren nauwelijks rijen en ze vonden het ook erg leuk. In het begin even samen, maar al snel hadden ze door hoe het werkt.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Cricket; naast boogschieten kan je ook cricket spelen. Je weet wel dat spel met die boogjes, hamer en houten bal die door de boogjes naar de andere kant moet. Bij voorkeur met zo min mogelijk slagen.
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Met de paardentram / koets; als je geen zin hebt om te lopen, of gewoon graag een keertje met de koets wil gaan kan je voor een euro per persoon aan boord. In de ochtend staat er een rij bij de stallen en in de middag bij het paleis om weer terug te gaan. Het is geen grote afstand, dus je kan het prima lopen, maar het is toch wel heel erg leuk. Ook voor mama! Voel je je even net Cinderella!
Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde
 • Speelpaleis het Loo; nieuw is naast de eetgelegenheid vooraan, een heus speelpaleis waar ze even fijn kunnen klimmen en klauteren. Even fijn de laatste energie weg voordat je weer aan de rit naar huis begint.

Een bezoek aan het paleis

Natuurlijk mag een bezoek aan het paleis niet ontbreken. Als je er toch bent ;-) Vanwege de weersvoorspellingen hebben we eerst zoveel mogelijk activiteiten buiten en in de tuin gedaan. Toen het begon te miezeren zijn we daarom naar binnen gegaan. We waren duidelijk niet de enige met dat plan waardoor het erg druk was. In een vrij hoog tempo zijn we langs de kamers gelopen, hierdoor leek het allemaal kleiner dan toen ik er een paar jaar geleden ben geweest met een vriendin en we gewoon de tijd namen. Het zijn allemaal vrij smalle gangetjes waar je loopt waardoor er al snel opstoppingen ontstaan.

Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde

Toch is het zeker een aanrader, de kamers van de verschillende vorsten zijn nog vrijwel volledig ingericht. Je komt langs bibliotheken, werkkamers, maar ook slaapkamers en zelfs een badkamer. De meeste allemaal in een ander thema of een ander kleurtje, zodat het ook voor kinderen leuk is.

Het was ook erg grappig te zien dat ze niet alleen maar rond zich heen keken maar ook naar beneden of juist naar het plafond en zo rondliepen. Er is ook zoveel te zien voor ze. Een absolute aanrader is het ook om de schelpenkamer in de gang beneden naar de tuin te bezoeken.

Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde

Bij de garderobe kregen ze een speciale kinderspeurtocht waarmee je op zoek gaat naar allemaal elementen in en om het paleis. In het begin hebben we dat nog wel geprobeerd maar dat werd vanwege de drukte nogal lastig en de kinderen waren snel afgeleid.

Prinsessendagen Paleis Het Loo - Mamaliefde

Naast het paleis zelf is het ook zeker de moeite waard om even door de stallen te lopen vooraan bij de ingang. Daar staan onder andere de paarden die gebruikt worden voor de koetsen, de diverse koetsen en oude auto’s.

Ook de prinsessendagen bezoeken?

Dat kan, als je snel bent kan je vandaag nog gaan en anders volgende week op 15 en 16 augustus of volgend jaar. Voor de kinderen geldt er een toeslag van 2,50 bovenop de entreeprijs (niet voor volwassenen) om deel te kunnen nemen aan de activiteiten.

Daarvoor krijgen ze een stempel op de hand en een vossenjacht. Als ze die inleveren op het einde krijgen ze een klein cadeautje. Daarnaast kan je tegen betaling gebruik maken van de paardentram of Cinderellakoets of de audiotour (ook voor kinderen) volgen in het Paleis. Naast deze prinsessendagen organiseert Paleis het Loo meer activiteiten voor kinderen.

Linda van Aken