Skip to Content

Nationale Molendag Nederland met kinderen

Nationale Molendag Nederland met kinderen

Mijn kinderen vinden molens altijd indrukwekkende bouwwerken. In Nederland kan je er niet om heen, je ziet ze overal, in de stad, langs de snelweg en in het midden van de polder. Er zijn verschillende soorten molens; ieder met een eigen functie.

Niet alle molens zijn echter nog in werking, sommigen hebben een heel andere functie gekregen. Zo zijn mijn ouders getrouwd in een bovenzaaltje in een molen, best een uitdaging hoor met een trouwjurk aan ;-)

Op Nationale Molendag zijn ook molens die anders niet te bezoeken zijn geopend, dus grijp je kans. Vele honderden molens in heel Nederland doen mee aan Nationale Molendag en zijn in werking of te bezichtigen voor het publiek. Zodat je ze ook eens van binnen kan kijken.

Nationale Molendag

Wil jij graag zo’n molen een keer van binnen zien? Tijdens de Nationale Molendag ben je van harte welkom! Om het extra gezellig te maken worden er diverse activiteiten georganiseerd in en om de molen. Van pannenkoeken bakken, stekjesmarkt, verhalenverteller tot knutselen voor kinderen.

Voor de jonge molenbezoeker is er het Molen Ontdek-Boekje. Vol leuke puzzels, raadsels en spelletjes en op te halen bij de deelnemende molens. De Nationale Molendag is daarom het perfecte uitje om daarmee je meivakantie af te sluiten. Als je kind die maandag dan weer naar school gaat heeft het in ieder geval iets te vertellen!

Deze Nationale Molendag wordt georganiseerd door Vereniging De Hollandsche Molen. Zij zetten zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland.

Met kinderen naar de molen

Toen de kinderen nog heel jong waren zijn we een keer naar Kinderdijk gegaan; waar je een wandeling kan maken en een boottochtje langs de molens. Vorig jaar was ik zelf uitgenodigd voor een tour in Schiedam langs de molens daar waarbij we onder andere de hoogste klassieke molens ter wereld beklommen.

En bezochten we met de kinderen de molen bij Avonturenboerderij Molenwaard. Waar we ook een verdieping omhoog konden om uit het raampje naar buiten te kijken.

Waarom een molen bezoeken?

Molens zijn een deel van de geschiedenis en de cultuur van Nederland. Veel molens zijn niet van gisteren, en blijven in vorm door het werk van de vele molenaars en vrijwilligers en stichtingen.

Deze prachtige stukken historie mogen niet verloren gaan, sommige molens zijn ouder dan vijfhonderd jaar en hebben heel veel moeite gedaan om zo oud te worden. Het bezoek aan welke molen dan ook levert telkens weer een stukje kennis op wat zeker goed is voor het algemeen begrip van iedereen.

Daarnaast is het ook heel avontuurlijk om in de molen naar boven te gaan langs de smalle trappen en dan van het uitzicht te genieten. Een ervaring die veel indruk zal maken en ze niet snel zullen vergeten!

Als je aan Nederland denkt, kan je niet om de molens heen. Ze zijn beeldbepalend en monumenten die doen herdenken aan vroegere tijden waarbij molens ervoor zorgden dat we droge voeten hielden of het graan gemalen werd voor brood, maar ook voor bier.

Aan de binnenkant van de molen vind je daarom indrukwekkende machines met molenstenen of raderen om alles in werking te stellen. Het is dan ook zeker een keer de moeite waard om een molen ook van de binnenkant te bekijken.

Waar je de wieken van echt dichtbij voorbij ziet vliegen. De molenaar kan je vervolgens meer uitleg geven over hoe alles werkt.

Een actieve dag met of zonder kinderen

Nederland is natuurlijk het land van de kazen, klompen en vele molens. Er zijn verschillende soorten molens, tijdens de Nationale Molendagen zijn deze gratis te bezichtigen. Met kinderen de molens bezoeken kan een ontzettend leuke dag opleveren. Eventjes er tussenuit en eens wat anders bekijken dan de dagelijkse dingen.

Daarnaast worden er extra feestelijke activiteiten georganiseerd zodat het een groot feest wordt. Zo zijn er demonstraties, optredens, sport- en spelactiviteiten en kan je bijvoorbeeld met een hop-on hop-off boot een ritje maken om molens te bezoeken die anders niet te bereikbaar zijn.

Het ideale moment dus om een molen van binnen en buiten te bekijken!

Tips voor molens om te bezoeken met kinderen

Wil je op de Nationale Molendag een bezoekje brengen aan een molen, maar heb je geen idee welke interessant zijn? Dan kan dit overzichtje met molens die toegankelijk zijn en wat je er kan verwachten erg handig zijn.

Witte Watermolen & Begijnenmolen – Arnhem

Nationale Molendag Nederland met kinderen - Mamaliefde

In Arnhem openen tijdens de Nationale Molendag twee molens hun deuren voor het publiek. Het betreft hier twee door water aangedreven molens, die in een prachtig natuurgebied liggen.

Een wandelroute die langs de molens voert is zeker aan te raden. De Witte Watermolen en de Begijnenmolen staan in het park Sonsbeek. De Begijnenmolen uit het begin van 1400 is onderdeel van het Nederlands Watermuseum die gratis is te bezoeken met de museumjaarkaart en je vindt hier een waterspeelplaats.

De functie van deze molens was het malen van koren en het bewateren van de viskwekerij.

Babbersmolen – Schiedam

Nationale Molendag Nederland met kinderen - Mamaliefde

De bijzondere Babbersmolen in het Delflandse polderlandschap heeft ook een hoog educatief karakter. Het is hier zelfs mogelijk om zelf een polder leeg te malen. Naast de molen is een minipolder gebouwd die bezoekers zelf onderwater kunnen laten lopen en weer kunnen leegpompen met een groot houten scheprad en werkende keersluizen.

Van dit technisch geheel valt veel te leren voor jong en oud over de waterhuishouding vroeger. De woning in de molen samen met de tuin en de eendenkooi geven een goed inzicht in hoe een molenaar vroeger met zijn gezin moest zien rond te komen.

Tijdens de Nationale Molendag valt er veel te zien en te bewonderen in en rondom de molen.

Kaag en Braassem

Nationale Molendag Nederland met kinderen - Mamaliefde

Ook absoluut een aanrader is om de molens rond Kaag en Braassem te bezoeken. Er zijn maar liefst meer dan 20 molens in deze omgeving die zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag.

Wat deze molens uniek maakt is dat een deel van de molens direct aan het water liggen en slecht te bereiken zijn vanaf de weg. Daarom varen er deze dag speciale hop-on hop-off boten zodat je van de ene molen naar de andere kan gaan. Een mooie combinatie voor het bezoeken van molens en een dagje op / aan het water.

Een deel van de molens is ook met de fiets te bereiken. Tijdens deze dag worden er bij de verschillende molens diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een verhalenverteller, zijn er springkussens en kleurwedstrijden.

Salamander – Leidschendam

Nationale Molendag Nederland met kinderen - Mamaliefde

De Salamander in Leidschendam is een zaagmolen. De molen is nog steeds actief voor bepaalde opdrachtgevers en dat zal voorlopig ook zo blijven. Daarnaast worden er regelmatig extra activiteiten georganiseerd.

Tijdens de Nationale Molendagen is het feest en is de molen voor iedereen te bezoeken. Ook voor mensen in een rolstoel. Er staan mensen klaar om rondleidingen te verzorgen, en je kan het zaagproces ‘van boom tot plank’ bijwonen.

Ook voor de kinderen valt er veel te zien en te doen, zo is het mogelijk om zelf met een figuurzaag aan de slag te gaan en zelf hout te zagen. De houtdraaiers maken mooie kunstwerken uit een stuk hout wat altijd weer bijzonder is om te bekijken.

Twuijvermolen – Sint Pancras

In Sint Pancras vind je de Twuijvermolen uit 1663. Deze molen werkte samen met tien andere molens om de Geestmerambachtpolder te bemalen. Interessant is het zeker om alle technische details een goed te gaan bekijken.

Tijdens de Nationale Molendagen worden er diverse activiteiten in en rondom de molen georganiseerd.  Zo kan je de molenwoning bezoeken om te zien hoe er in een molen geleefd wordt. Het educatiecentrum naast de molen geeft een goed inzicht in de molen en het omliggende gebied en hier worden ook leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Meer informatie over deze molen vind je hier.

Molen de Ster – Utrecht

Nationale Molendag Nederland met kinderen - Mamaliefde

In het midden van Utrecht staat de molen De Ster. Deze molen komt uit het jaar 1937 en is een zaagmolen. Ook hier worden tijdens de Nationale Molendagen zaagdemonstraties gegeven. Daarnaast kan je het schapen scheren buiten op het erf bekijken en zijn er optredens van het Shantykoor Kaapstanders.

In 1988 heeft Stichting de Sterremolen de zorg voor de molen op zich genomen, en dankzij deze inspanningen staat de molen er nog. Ook buiten de molendagen om is het mogelijk om bedrijfsvergaderingen in de molen te houden of te genieten van het zonnetje en lekker eten op het terras van het molencafé.

Floortje