Bewuste keuze of niet, de traditionele gezinsvorm met een vader, moeder en kinderen komt steeds minder voor in Nederland. Niet alleen 1 op de 3 huwelijken strandt, het bewust alleenstaande moederschap komt meer voor en je kunt natuurlijk ook alleenstaande moeder worden door het overlijden van je man.
Wat als je vanuit een relatie alleenstaande moeder wordt? Welke uitdagingen en groei biedt dit jou?
In dit artikel lees je een bundeling van ervaringen van alleenstaande moeders, waar ze tegenaan liepen en welke voordelen ze ondervonden van het alleenstaand moederschap. Want naast uitdagingen, kan deze weg de kinderen en jezelf groei en nieuwe kansen geven.
Veelvoorkomende obstakels
Een veelgehoorde ervaring is, dat je als alleenstaande moeder, er echt ‘alleen’ voor kan staan als je kind ’s nachts niet lekker is. Hoeveel lieve mensen je ook om je heen hebt, de verantwoordelijkheid en zorg kan wel 24/7 op jouw bord komen te liggen en ook zo voelen.
Zieke kinderen en slaapgebrek
Een groot nadeel van alleenstaande moeder worden is dat de korte nachten helemaal voor jouw rekening komen. Flinke vermoeidheid is een ervaring die veel alleenstaande moeders schetsen.
Want ook met een korte nacht en weinig slaap, moet het huishouden gedaan worden en gaat het werk buitenshuis door. En zeker in het begin kun je als moeder zelf slecht slapen, omdat je piekert of de hele dag zo druk bent geweest dat in slaap vallen moeilijk is.
Ook een ziek kind vraagt van jou als moeder, als er geen opa of oma oppassen kan, het opnemen van een vrije dag of zo goed als het gaat thuiswerken. Dit kan stress veroorzaken die op je bord komt.
De positieve tegenhanger? Als je kind ziek is, wil je het liefste als moeder ook in de buurt zijn om het te troosten en ervoor te zorgen. En als je zoon of dochter beter slaapt op de andere helft van het bed is dat geen probleem; ruimte genoeg in het tweepersoonsbed.
Eigen tijd schiet er bij in
Als alleenstaande moeder is het lastig om een moment voor jezelf te vinden, laat staan om te sporten. Zeker als de kinderen nog niet op de basisschool zitten en de andere ouder uit beeld is.
Ook als de kinderen een dag hebben die qua gedrag en ruzies ein-de-loos lijkt te duren, is er vaak niet het moment dat je ze aan een andere volwassene over kan hevelen om een rondje te gaan hardlopen of alleen naar de winkel te gaan.
Daarnaast komt het hele huishouden op je bord, waardoor je zorgtaken toenemen.
De positieve tegenhanger? Eigen tijd is wel te maken. Maak bijvoorbeeld van je douche of badbeurt een beautyritueel: scrub jezelf (ook weer niet te vaak) en smeer jezelf na afloop lekker in met een bodylotion of olie. Lak je nagels of neem een gezichtsmasker.
Misschien is er wel een mamacafé bij je in de buurt: een plek waar je andere moeders kunt ontmoeten. De plaats voor tijd voor jezelf, contacten opdoen met andere moeders en je kinderen die spelen terwijl je zelf een bakje koffie of thee drinkt.
Misschien ontmoet je wel een moeder waar het fijn mee klikt en kun je deze appen of bellen als het je even teveel wordt.
Financiële veranderingen
In vergelijking met een tweeoudergezin hebben alleenstaanden niet alleen minder te besteden, maar vaak ook meer geldzorgen. Geen buffer van het andere salaris om onverwachte rekeningen op te vangen.
Een andere reden van geldzorgen is dat je uit een eerdere relatie een schuld meeneemt, die ervoor zorgt dat je minder te besteden hebt omdat je deze afbetalen moet.
De positieve tegenhanger? Alleenstaanden hebben recht op allerlei toeslagen in Nederland. Ons land heeft gelukkig een vangnet. Zo kun je een kindgebonden budget aanvragen, maar ook huurtoeslag als je een huurwoning hebt. Je kunt op de site van de belastingdienst hier berekenen op welke toeslagen je recht hebt, gezien je inkomen en situatie.
Daarnaast kan een budgetcoach je helpen hoe je met je nieuwe financiële situatie toch maandelijks uitkomt. Via stichting leergeld kan een aanvraag gedaan worden als vanwege een financiële situatie een kind niet mee kan doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Dit is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.
Denk aan een schoolreisje of op een sport gaan. Via deze site hier kun je er meer informatie over lezen.
Die trotse gevoelens niet kunnen delen
De kinderen, wat houden we toch immens veel van ze. En wat zijn we trots als ze de eerste stapjes zetten.. de eerste woordjes zeggen. Maar ook als ze voor zichzelf opkomen in de speeltuin, een spreekbeurt of leesbeurt oefenen en oefenen en dan een prachtige presentatie in de klas houden.
Of als ze afzwemmen, op sport gaan en daar vrienden maken.. allemaal van die momenten die je het liefste met de andere ouder wilt delen. Het is verdrietig als dit niet kan.
Hopelijk heb je lieve mensen in je omgeving, die je supportgroep willen en kunnen zijn. Waar je de foto van dit moment naar toe kunt sturen en die dan liefdevol reageren. Of die bij het afzwemmen naast je op de tribune zitten om mee te kijken.
Paria op het schoolplein
Vooropgesteld: dit is een ervaring van een moeder en dit geldt zeker niet voor alle alleenstaande moeders! Deze moeder vertelt dat ze zich vaak een paria op het schoolplein voelt. Andere moeders kijken afkeurend naar haar en ze merkt dat ze gemeden wordt.
Haar eigen verklaring is omdat de andere moeders bang zijn dat deze moeder zich op hun man ‘stort’, vaders kijken óf ‘begerig’ óf ‘neerbuigend’ en ze voelt zich altijd wel onderwerp van gesprek. Want: anders. En ook: haar opvoeding is anders en dat geeft reden tot geroddel.
Verdrietig als dit zo is. En hopelijk is deze ervaring echt een uitzondering. Het kan helpen als je wat contacten in de buurt hebt en een fijn netwerk om je heen.
Anders kun je ook bij de gemeente informeren of er een maatschappelijk werkster werkzaam is, waar jij je hart bij kunt luchten maar die je ook helpt om met meer mensen in contact te komen.
Positieve ervaringen
Naast de obstakels en uitdagingen, zijn er ook positieve kanten die alleenstaande ouders noemen.
- Je eigen regels kunnen bepalen. Het meest gehoorde voordeel is dat jij je eigen regels kunt bepalen. Geen geruzie meer over hoe de ander denkt over het eten, lichaamsverzorging, sporten of schermtijd.. jij bedenkt hoe je dit wilt en jij bent ook de baas hierin. Heb je al de hele week gekookt en zaterdag geen puf meer in een gezonde maaltijd voorzetten? Niemand die er wat van zegt als je een pizza in de oven schuift.
- Rust in huis. Mocht je, voor je alleenstaande moeder werd, in een relatie zitten met veel ruzie en spanning, dan lijdt iedereen hieronder. Kinderen voelen spanningen haarfijn aan. Dit is voor kinderen ook een onveilige situatie. Veel kinderen gaan in bed plassen, krijgen gedragsproblemen of gaan erg pleasen en op hun tenen lopen om de sfeer maar zo goed mogelijk te houden. Het kan veel rust in huis brengen als deze spanningen er niet meer zijn.
- Groei als moeder. ‘You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have’. Zowel een liedje als een quote die laat zien hoe je kunt groeien in moeilijke periodes van je leven. Want doordat je er alleen voor staat, groei je ook. Kon je eerst nog geen lampje verwisselen? Waarschijnlijk nu wel, want je gaat dingen uitproberen. En een week zonder lamp maakt ook dat je tot actie overgaat. ;)
Je merkt dat je veel meer kunt dan je eerder dacht. Het regelen van toeslagen.. een gesprek op school met de leerkracht.. je kind troosten na een verdrietige gebeurtenis..
De liefde van je kinderen is helemaal voor jou
Net zoals wij van onze kinderen houden, houden ze ook van jou als moeder. Al die mooie tekeningen, lieve woorden, kaartjes, knuffels.. ze zijn allemaal voor jou. Samen van elkaar genieten, zien hoe je kind opgroeit tot een volwassene. Kostbare tijd en helemaal van jou.
Indien je partner deels nog de zorg draagt: ‘kinderloze’ dag / weekenden. Mocht er een vader of moeder zijn waar de kinderen een vaste dag of weekend heengaan, dan ervaren veel alleenstaande moeders dit in het begin als vreselijk en als een diepe pijn.
De keerzijde kan zijn dat je op deze dagen wél aan tijd voor jezelf toekomt; dat je achterstallig werk of slaap in kunt halen. Zodat je er extra kunt zijn als de kinderen weer bij jou thuis zijn.
Alleenstaand ouderschap
- Single mom ouderschap
- Bewust alleenstaande ouder
- Alleenstaande moeder tips en ervaringen
- Alleenstaande moeder rechten & plichten
- Alleenstaande moeder werken tijdens vakantie
- Alleenstaande moeder vakantie
- Toestemming alleenreizende moeder
- Toeslagen en tegemoetkomingen kind
- Werken tijdens vakantie alleenstaande ouder
- Op vakantie alleenstaande ouder
- Zomervakantie
Scheiding
- Scheiden met kinderen
- Scheiden met baby
- Uit elkaar met kinderen; dit moet je regelen
- Scheiden tijdens pubertijd
- Ouderlijk gezag & Voogdij
- Ouderschapsplan
- Gescheiden papa met baby
- Kinder- en partneralimentatie Nederland
- Omgangsregeling of co-ouderschap?
- Nesting; voordelen en nadelen
- Verhuizen na scheiding
- Nieuwe partner voorstellen kinderen
- Nieuw samengesteld gezin
- Samengesteld gezin tips vakantie
- Stiefouders rechten en plichten
- Bonuskinderen
- Dag van de Ex
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023