Skip to Content

Scheiden met een baby; van hechting tot ouderschapsplan

Scheiden met een baby; van hechting tot ouderschapsplan

Je moet er niet aan denken; je relatie loopt stuk als je zwanger bent of wanneer je baby net geboren is. Toch komt het vaker voor dan je misschien denkt. Een nieuw mensje kan voor veel druk op je relatie zorgen en helaas is de kans op een relatiebreuk in deze periode groter. En dan? Hoe ga je de zorg voor je baby regelen?

Een ouderschapsplan voor een baby

Alle ouders in Nederland die uit elkaar gaan zijn wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken. Bij grotere kinderen is het vaak mogelijk om meteen met een omgangsregeling of co-ouderschap van start te gaan.

Bij baby’s kan dat niet. Je kunt bij een heel klein kindje niet zomaar co-ouderschap afspreken of om de week een weekend bij papa. Naast het maken van afspraken over de zorg voor je baby, moet je ook nog om zien te gaan met het verlies van je relatie en het gezin, de wisselende stemmingen door de hormonen en alle veranderingen in je leven die een kindje met zich meebrengt.

Geen wonder dat veel kersverse ouders hiervan heel snel in de stress schieten.

Band tussen baby’s en moeder

Baby’s zijn fysiek verbonden aan hun moeder. Tot ze ongeveer 10 maanden oud zijn, voelen kinderen geen verschil tussen hun eigen lichaam en dat van hun moeder. Ze zijn als het ware met elkaar versmolten.

In het begin hebben baby’s de lichamelijke nabijheid van hun moeder nodig en moeders de nabijheid van hun baby. Zij maken zich zorgen dat de baby zich onveilig hecht, als ze teveel van hun moeder gescheiden zijn.

In mijn praktijk SCHEIDENMETBABY.NL begeleid ik veel ouders met een baby die uit elkaar gaan en vaak hoor ik moeders zeggen: “ik wil mijn kind helemaal niet weghouden van de vader, maar het kan nu nog niet”.

En papa dan?

De band met papa moet groeien. Het is daarom wel belangrijk dat de baby regelmatig bij papa is en dat papa een deel van de zorg op zich neemt. Zo krijgen ze een band met elkaar. Vaders weten dat en zij zijn bang dat baby zich niet aan hen kan hechten, als zij elkaar weinig zien. Zij willen duidelijkheid en meer tijd met hun baby. Van hen hoor ik vaak dat ze de moeder overbezorgd vinden. 

Een ouderschapsplan voor een baby is maatwerk

Dit is het grote stresspunt voor gescheiden ouders met een baby: papa wil meer tijd met baby doorbrengen dan mama aankan. Een ouderschapsplan voor een baby zou altijd maatwerk moeten zijn.

Een goede regeling hangt af van hoe het kindje is (rustig of onrustig, tevreden of zit het slecht in zijn of haar vel) en van de praktische zaken zoals werk, woonplaats, kinderopvang en borst- of flesvoeding. Daarnaast is het belangrijk hoe jullie met elkaar omgaan. Is er veel onderlinge stress en gaan de gesprekken moeizaam of kunnen jullie rustig met elkaar praten?

Twee belangrijke factoren die een goede regeling bepalen

  1. Hoe oud is de baby op het moment dat jullie uit elkaar gaan?
  2. Hoe betrokken was papa bij de zorg voor de baby? En soms, hoelang heeft papa de baby niet meer gezien?

Breid de omgangsregeling in fases uit

De afspraken over de zorg voor een baby zou je in fases moeten afspreken en om de paar maanden de tijd met papa uitbreiden. Begin liever met vaker korte contactmomenten, dan minder vaak langer contact.

De ideale situatie zou zijn als papa in het begin bij mama thuiskomt, bijvoorbeeld 2x per week een paar uurtjes. Het is belangrijk dat mama zich dan zoveel mogelijk terugtrekt en de zorg aan papa overlaat.

Als dat goed gaat, kan baby mee naar het huis van papa. Telkens wat langer; na een paar uurtjes een halve dag, dan een hele dag en vervolgens de eerste overnachting erbij.

Op mijn website kun je meer lezen over hoe je dat doet.

Ik ben Marianne Laarakker, een familiemediator met een passie voor baby’s. Sinds 2007 help ik ouders om een ouderschapsplan op te stellen. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om te scheiden met een baby en hoe belangrijk het is om goede afspraken te maken over de zorg en opvoeding. Daarom ben ik in 2016 begonnen met het schrijven van blogs over dit onderwerp. Ik kreeg veel positieve reacties en veel verzoeken om advies en begeleiding en dat bracht me op het idee om in 2020 SCHEIDENMETBABY.NL te starten. Bij mij kun je online terecht voor ondersteuning bij het maken van afspraken over je baby. Of je dit in overleg met elkaar wilt doen, of wanneer je advies nodig hebt voor een mediation of juridische procedure, ik sta voor je klaar.

Redactie Mamaliefde