Skip to Content

50 Unisex namen & genderneutrale babynamen voor man en vrouw

50 Unisex namen & genderneutrale babynamen voor man en vrouw

Weet je het geslacht van je ongeboren kindje nog niet, maar wil je wel al graag beginnen met het verzinnen van mooie babynamen? Of wil je bewust kiezen voor een naam die niet teveel vrouwelijkheid of juist mannelijkheid met zich meebrengt? Dan zou je eens kunnen overwegen om voor een genderneutrale babynaam te kiezen.

En dat is niet eens echt iets van de laatste tijd, want ook decennia geleden bestonden dit soort namen al. Denk maar eens aan broer en zus Kees in de serie Flodder, of aan de naam Robin, Anne, Noa(h) of Dominique.

En zo zijn er nog veel meer leuke namen die genderneutraal zijn! Hier volgt daarom een leuk overzichtje.

Unisex namen?

Nu hadden we het ons makkelijk kunnen maken door een androgyne / unisex naam te kiezen. Dit is namelijk de laatste trend in Amerika. Namen die zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt kunnen worden. Dus je dochter een jongensnaam geven of je zoon een meisjesnaam (al gebeurt dat laatste een stuk minder).

Vooral celebrities lopen vooraan in deze trend: zo noemden Ashton Kutcher en Mila Kunis hun dochter Wyatt en Mark Zuckerberg en Priscilla Chan kozen Max voor hun meisje.

En niet alleen bekend Amerika doet het: namen als Karter, Phoenix, Quinn en Reese worden ook steeds vaker aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Amerikaanse trend

Nu was ik heel erg blij met de trend van de babyshowers die van Amerika is overgewaaid naar Nederland. Maar ben blij dat deze trend nog niet doorzet. Waarom Amerikaanse ouders ervoor kiezen om hun kind een unisex naam te geven?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een ‘stoere’, jongensachtige naam meer kans maken in bedrijfstakken waar normaal veel mannen zitten, zoals in de advocatuur. Wel zo handig dus dat ze niet al vanaf je cv kunnen zien of je een man of vrouw bent. Al zal even googelen al snel uitsluitsel geven.

Stiekem vind ik het ook best wel negatief tegenover vrouwen; eigenlijk is het een soort van discriminatie op basis van geslacht. Dat je als vrouw niet ‘goed genoeg’ bent en je dus door moet gaan voor man…

Want het gaat voornamelijk om meisjes die een jongens- / unisex naam krijgen.

Nog niet overgewaaid

Zelf vind ik het wel lastig die unisex namen. Het komt nu al voor dat ik soms mailcontact heb met iemand die ik nog niet ‘in het echt’ heb gezien en dus ook geen idee heb of het een jongen of meisje is. En er gewoon om vragen lijkt me ook niet altijd even wenselijk.

In Nederland is er gelukkig steeds meer onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Zelfs jongensnamen zoals Anne zie je nu voornamelijk bij meisjes.

Nee, wij hebben er zelfs bewust voor gekozen om een meisjesnaam te geven die eindigt op de -a (beide namen zelfs) in de Romeinse tijd eindigden alle meisjesnamen op een -a en wist je dus meteen of het over een man of vrouw ging.

Populaire genderneutrale babynamen met betekenis

Anne

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: lieflijk, genadig. In 2019 kregen 197 meisjes deze naam en daarmee staat Anne op plek 63. De naam werd in 2019 geen enkele keer aan een jongen gegeven.

Alex

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent: verdediger van de mensheid. Alex is een afgeleide van Alexander of Alexandra. In 2019 kregen 136 jongens deze naam en daarmee staat Alex op plek 118.

Beau/Bo

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Frans, Germaans en Nederlands en betekent: speerpunt, beer, mooi. Beau is een afgeleide van Bo. In 2019 kregen 117 jongens deze naam en daarmee staat Beau op plek 146. De naam werd in 2019 ook aan 66 meisjes gegeven en stond daarmee op plek 213. De naam Bo daarentegen werd in 2019 35 keer aan een jongen gegeven (positie 439) en 261 keer aan een meisje (positie 44).

Billie/Billy

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: resolute bescherming. Het is een nickname voor de naam William. In 2019 werd deze naam minder dan 25 keer gegeven aan een jongen of meisje.

Bobby

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: beroemd, schitterend. In 2019 werd deze naam 72 keer gegeven aan een jongen en stond daarmee op plek 230. De naam werd in 2019 geen enkele keer aan een meisje gegeven.

Charlie

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: vrije man/vrouw. Het is een afgeleide van Karel. In 2019 werd de naam 81 keer aan een jongen gegeven en stond daarmee op positie 214. Ook kregen 157 meisjes de naam Charlie en daarmee stond deze naam op plek 88.

Demi

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent: zoon van Demeter, godin van de aarde en landbouw. De naam is een afgeleide van Demetrius. In 2019 kregen 117 meisjes de naam Demi en daarmee stond het op positie 128. Er werden geen jongens met deze naam geboren in 2019.

Dominique

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent: de Heere toebehorend, op de dag des Heeren (zondag) geboren. De naam is een afgeleide van Dominicus. In 2019 kregen 32 meisjes deze naam en daarmee stond de naam Dominique op plek 407. In 2019 werden geen jongens geboren met deze naam.

Ezra

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: helper, behulpzaam. In 2019 kregen 169 jongens deze naam en daarmee staat de naam op plek 97. Er werden in 2019 geen meisjes geboren met de naam Ezra.

Jackie/Jacky

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Engels en betekent: God is genadig, Hij zal beschermen. Het is een afgeleide van Jacob. In 2019 kregen 127 meisjes de naam Jackie en daarmee staat de naam op plek 120. De naam Jacky werd 31 keer aan een meisje gegeven (positie 419). Er werden in 2019 geen jongens geboren met de naam Jackie of Jacky.

Jamie

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent: volger. Het is een afgeleide van Jacob. In 2019 kregen 106 jongens deze naam en daarmee stond het op positie 164. Er werden in 2019 geen meisjes geboren met de naam Jamie.

Jip

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en Nederlands en betekent: stralend kind van edele afkomst. Het is een afgeleide van Gijsbert. In 2019 kregen 151 jongens deze naam en daarmee stond het op positie 110. Ook werden 54 meisjes geboren met de naam Jip (positie 255).

Luca

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent: licht. Het is een afgeleide van Lucas. In 2019 werd deze naam 384 keer aan een jongen gegeven en daarmee stond de naam op plek 24. Een populaire naam dus! Aan meisjes werd de naam Luca 0 keer gegeven in 2019.

Merlijn

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Engels, Latijn en Nederlands en betekent: zeefort, tovenaar. In 2019 werd deze naam minder dan 25 keer gegeven aan een jongen of meisje.

Maxime

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent: de grootste. Het is een afgeleide van Maximiliaan. In 2019 kregen 27 jongens deze naam (positie 531) en 54 meisjes (positie 255).

Misha

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: wie is als God? Het is een afgeleide van Michaël. In 2019 werd deze naam minder dan 25 keer gegeven aan een jongen of meisje.

Nicky/Nikki

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent: overwinnaar met/van het volk. Het is een afgeleide van Nicolaas. In 2019 werd de naam Nicky minder dan 25 keer aan een jongen of meisje gegeven. De naam Nikki werd wel 116 keer aan een meisje gegeven (positie 130) en 0 keer aan een jongen.

Noa(h)

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: rust, comfort. In 2019 kregen maar liefst 785 jongens de naam Noah en daarmee stond de naam op plek 1. Er werden geen meisjes geboren met deze naam in 2019. De spelling Noa is voor meisjes populairder: in 2019 kregen 293 meisjes deze naam (positie 39) en geen enkele jongen.

René(e)

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent: wedergeboren. Het is een afgeleide van Renatus. In 2019 werd deze naam minder dan 25 keer gegeven aan een jongen of meisje. De variant van deze naam voor een jongen is vaak René, en voor meisjes Renée.

Riley

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Engels, Iers en Keltisch en betekent: het oogsten van de rogge. In 2019 werd deze naam aan 105 jongens gegeven (positie 166) en aan 66 meisjes (positie 213).

Robin

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: geniaal, schitterend. Het is een afgeleide van Robrecht. In 2019 werd deze naam aan 120 jongens gegeven (positie 140) en aan 116 meisjes (positie 130).

Sam

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en betekent: horen, luisteren. In 2019 werd deze naam aan 510 jongens gegeven (positie 13) en aan 154 meisjes (positie 93).

Sas(c)ha

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent: verdediger van de mensheid. Het is een afgeleide van Alexander of Alexandra. In 2019 werd deze naam minder dan 25 keer aan een jongen of meisje gegeven.

Senna

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en Nederlands en betekent: waar, waarheid. In 2019 werd deze naam 62 keer aan een jongen gegeven en daarmee stond de naam op plek 255. Ook kregen 105 meisjes de naam Senna (positie 143).

Sky(e)

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Germaans en betekent: lucht, hemel. Voor een jongen is de naam dan Sky, en voor een meisje komt er een -e achter en wordt het Skye. In 2019 kregen 34 meisjes de naam Skye (positie 378) en 0 jongens.

Quin(n)

Deze naam komt oorspronkelijk uit het Keltisch/Iers of Latijn en betekent: wijsheid, intelligentie, vijfde. Het is een afgeleide van Quintus. In 2019 kregen 220 jongens deze naam (positie 61) en 45 meisjes (positie 304).

Internationale unisex namen

A

Aden / Adrian / Aiden / Ayden / Alex / Andy / Anne / Arin / Auke / Aukje / Avery

B

Bailey / Beau / Billie / Billy / Bo / Bobbi / Bobbie / Bobby / Bodhi / Bodi / Bowie

C

Casey / Charlie / Chris / Cleo

D

Daan(tje) / Dani / Danny / Dagmar / Dani(que) / Demi / Dex / Dilan / Dominiek / Dominique / Dylan

E

Eeke / Elin / Erin / Evan

F

Fem / Finn / Florian / Floor / Folke

G

Gabi / Gaby / Gillian / Guus(je) / Gwenn

H

Hailey / Hayden / Harper / Henny / Hennie

I

Ilja / Ilya / Ise

J

Jace / Jack / Jacky / Jackie / Jael / Jaime / James / Jaimy  / Janne/ Janieck / Janiek  / Jayden / Jelte / Jesse / Jessie / Jessy / Jip / Jose / Joy / Jody / Jodie / Jordan / Jos(je) / Juul /Juno

K

Kay / Kees(je) / Kim / Kris

L

Lauren / Lenny / Lennie / Leslie / Lesley / Levi / Logan / Lou / Lot / Luca / Luka / Lux

M

Mace / Marijn / Marley / Marly / Marlijn / Maxim(e) / Mees / Mika / Milan / Milo / Mischa / Misha / Morgan

N

Nick(y) / Nikki / Noa(h) / Noël / Noe / Nova

O

Olli

P

Pascal / Pim / Pip / Puck / Puk

Q

Quinn / Quinten

R

René / Renée / Rens / River / Robin / Rowan / Ruby / Ryan

S

Sasha/Sascha / Sam / Sem / Sami / Sanne / Shiloh / Sjors / Sky / Skye / Skylar / Sydney

T

Taylor / Teddie / Teun / Tristan

U

V

Vesper / Vic

W

Wilow

X

Xavi

Y

Yanic / Yannick

Z

Zara

Heb jij bewust gekozen voor een bepaalde meisjes- of jongensbabynamen?

Omschrijving van de afbeelding

Floortje
  1. Kirsten says:

    Wij kozen voor de naam Lenne. Heb namelijk op het werk cursus gegeven aan een vrouw met deze naam & was er meteen aan verknocht. Gelukkig was dat ook bij mijn vriend het geval. Na de geboorte bleek dat er iemand de naam al gehoord had, maar voor een jongen. Dat vond ik niet leuk. Nochtans waren er wel een aantal mensen die de naam kenden voor een meisje of die de naam nog totaal niet gehoord hadden. Ik heb er mij al over gezet, wij vinden Lenne vrouwelijk.

Comments are closed.