Skip to Content

Babynaam kiezen

Babynaam kiezen

Als je zwanger bent, dan zal één van je ‘taken’ zijn om een mooie naam voor je baby te verzinnen. Hierbij kun je op verschillende manieren te werk gaan. Hoe pak je dit nu aan? Waar haal je mooie namen vandaan en zal je nu wel of niet vernoemen? Waar moet je opletten bij het kiezen van een naam en wat mag wel en wat niet?

Hoe kies je een naam voor je baby?

Als er iets persoonlijks is, dan is dat wel je naam. Het is iets waarmee jij je kind zijn of haar leven lang mee opzadelt en er zijn zelfs overtuigingen dat een naam meer is dan zomaar iets. Spiritueel gezien zou een naam namelijk iets zeggen over je kind.

Of je dit nu wel of niet aanhangt, verandert niets aan het feit dat een naam belangrijk is en wat je niet zomaar even doet. Of een naam wel of niet mooi is, is natuurlijk ook heel persoonlijk en of je kind het zelf mooi zal vinden…dat weet je helaas nooit van tevoren. Ga dus af op je eigen gevoel bij een naam en let op de volgende punten.

Waar let je op bij het kiezen van een naam?

Er zijn meerdere factoren waar je op kunt of moet letten bij het kiezen van een voornaam voor de baby. 

 • Hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam? Er zijn prachtige voornamen die in combinatie met de achternaam tenenkrommend zijn. Let ook op de initialen die hierdoor ontstaan. Ik heb het ‘geluk’ dat ik na mijn trouwen nu kan ondertekenen met WC…tja. Dat heb ik aan mezelf te danken, maar als ouder kun je wel even opletten!
 • Wat is de betekenis van de naam? Of de symboliek? Er zijn namen die historische, culturele of religieuze achtergronden hebben die belangrijk voor je kunnen zijn. Of juist een reden zijn dat je die naam toch liever niet doet. 
 • Uitspraak en spelling. Ingewikkelde namen zijn voor jou misschien heel aantrekkelijk, maar besef wel dat je kind ermee opgescheept zit. Het wordt ingewikkeld om het als kleine uk te leren schrijven. En je hele leven lang je naam moeten spellen omdat mensen het anders niet snappen, word je meestal ook niet blij van.
 • Hoe uniek is de naam? Jan heten en bij jou in de klas zitten er nog 4…ook dat is niet altijd even leuk.
 • Wil je meedoen met de trend in namen of wil je dat nu juist niet?
 • Welke bijnamen kunnen ontstaan bij die naam?
 • Wil je wel of niet vernoemen? En zo ja, doe je het dan ‘letterlijk’ of maak je er een moderne variant van?
 • Natuurlijk moet de naam vooral voor jou mooi zijn!

Welke regels zijn er in Nederland wat namen betreft?

In Nederland mag je veel. Eigenlijk zijn er maar twee dingen die niet mogen. Voornamen die ongepast zouden zijn mogen niet. En een achternaam als voornaam gebruiken ook niet. Nu zijn er natuurlijk namen die zowel als voornaam en als achternaam voorkomen, daar geldt dit uiteraard niet voor.

Bij ongepast moet je denken aan namen die scheldwoorden zijn of bespottelijke namen. Een naam die eigenlijk uit heel veel namen bestaat kan ook geweigerd worden. 

Wel of niet vernoemen

Babynaam kiezen - Mamaliefde

Alleen jullie als ouders bepalen of je wel of niet je kind vernoemt. Niemand kan je daartoe verplichten. Je kunt op meerdere manieren omgaan met vernoemen.

 • Je kind echt exact hetzelfde noemen als de persoon die je vernoemen wilt.
 • Een combinatie maken van namen van bijvoorbeeld beide oma’s. Heet de een Maria en de ander Janna, dan zou je kunnen denken aan een naam als Marianna. En bij een eventuele doopnaam wel de originele (doopnamen) gebruiken.
 • Alleen de doopnamen gebruiken als doopnaam voor je kind. En een moderne variant als roepnaam of zelfs een heel andere naam. Stel dat jij je vader wilt vernoemen die Hendrikus heet. Roepnaam Henk. Beide vind je niet echt leuk, maar je wilt hem wel ‘eren’. Dan zou je ook je kind Rob kunnen noemen en hem als doopnaam Hendrikus Robertus kunnen geven. 
 • Houd je niet van dit gedoe? Doe het gewoon niet…

Waar vind je namen en hun betekenis?

Namen vind je overal. Je kunt er speciale boekjes voor kopen (we laten er zo een aantal zien) en ook online zijn er leuke sites te vinden. Meestal zullen deze sites en boekjes ook de betekenis van de namen erbij geven en er zijn sites die ook meteen laten zien hoe vaak de naam voorkomt en kwam.

Maar je kunt je ook laten inspireren door namen die je spontaan tegenkomt. In films, boeken, tijdschriften of natuurlijk gewoon ‘live’ bij feesten of bijvoorbeeld vriendengroepen. Noteer alle namen die je aanspreken in een apart schriftje of document op je laptop en je creëert zo je eigen namenlijst. Nu het nog samen eens worden welke het wordt! Overigens zijn er ook apps die je kunnen helpen. 

Apps voor voornamen

In de App Store en bij Google Play Store kun je diverse apps vinden die voornamen aan je voorleggen. 

In de App Store vind je bijvoorbeeld deze:

Bij Google Play Store:

Namen boeken

Heb je liever iets op papier; dan kun je natuurlijk ook een babynamenboek gebruiken.

Voornamen een praktische handleiding van Gerritzen & D. Gerritzen

Een selectie van maar liefst 6.000 voornamen die voor nu allemaal prima voldoen. Met verklaring van de naam en achtergrondinformatie. Ook andere weetjes rondom namen kiezen wordt behandeld. En je krijgt tips hoe je op een creatieve manier een originele variant kunt kiezen.

Het liefste babynamenboek van Marianne Busser en Ron Schröder

Dit tweetal ken je misschien al wel van hun vele andere boeken en liedjes die ze gemaakt hebben. Zo ook dit boek dus. Een uniek babynamenboek met lieve, kleine gedichtjes!

Wat een leuke naam van Lenny Duijvelaar 

Een boekje voor een leuk prijsje met tips, adviezen en ideeën voor het kiezen van een naam. In dit boek vertellen ouders waarom zij nou net die naam kozen voor hun kind. Ook krijg je originele voorbeelden. En de leuke illustraties van Carin Vogtländer maakt het tot een gezellig geheel.

Voornaam van Pim van Schaik en Arnoud Bijl

‘Voornamen van oorspronkelijke en nieuwe Nederlanders’ is de ondertitel bij dit boek. Een schat aan namen die in Nederland al langer bekend zijn of juist meegenomen zijn door nieuwe bewoners van ons land. Betekenis en herkomst krijg je erbij en ook bekende mensen met deze naam worden aan je voorgesteld.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: