Skip to Content

Carpaal Tunnel Syndroom tijdens zwangerschap en na bevalling ervaringen

Carpaal Tunnel Syndroom tijdens zwangerschap en na bevalling ervaringen

 Een klacht waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen tijdens de zwangerschap maar waarvan je misschien nog niet hebt gehoord, is pijn in de handen en/of polsen, of soms zelfs tintelingen en doofheid. Een zwangere vrouw met deze klachten heeft dan mogelijk last van het Carpaal Tunnel Syndroom(CTS).

Tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met allerlei vervelende klachten. Je kunt last krijgen van je bekken, je rug, noem maar op!

En dat is ook allemaal niet zo gek, want je lichaam is heel hard aan het werken om jouw baby te laten groeien. Voor je lichaam is dat een hele belasting die veel energie kost en lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

In de pols is de middenhandszenuw te vinden. Deze loopt door de carpale tunnel, maar dit kanaal is erg nauw.

Door het vasthouden van vocht wordt de carpale tunnel nog nauwer en de zenuw raakt dan bekneld, wat ervoor kan zorgen dat er pijn ontstaat aan de pols, hand en vingers. Wanneer er een beknelling is van de middenhandszenuw, is er sprake van Carpaal Tunnel Syndroom.

Andere veelvoorkomende symptomen van CTS zijn tintelingen, doofheid, gevoelloosheid en krachtverlies in de handen en vingers. CTS hoeft overigens niet aan beide zijden plaats te vinden, maar kan ook eenzijdig optreden.

Soms straalt de pijn door naar de arm en schouder. Doordat er vocht wordt vastgehouden in de pols, zul je ook merken dat deze dikker oogt en aanvoelt dan normaal.

Tijdens de zwangerschap

Omdat Carpaal Tunnel Syndroom wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht, komt het ook regelmatig voor tijdens de zwangerschap.

De hormonen tijdens een zwangerschap zorgen ervoor dat er meer vocht wordt vastgehouden dan normaal; ook stijgt de bloeddruk meestal een beetje, met als gevolg dat het lichaam nog meer vocht vasthoudt.

Vooral vanaf de zesde maand van de zwangerschap kunnen de vervelende klachten ontstaan. Denk je dat je last hebt van CTS tijdens de zwangerschap? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts, om te kijken of er iets aan gedaan kan worden.

Wat is er aan te doen?

Normaal gesproken wordt Carpaal Tunnel Syndroom behandeld door middel van cortison injecties of een operatie. Als CTS echter het gevolg is van een zwangerschap, is de kans erg klein dat een arts een dergelijke behandeling zal uitvoeren.

De klachten worden namelijk veroorzaakt door de ophoping van vocht, wat het gevolg is van de zwangerschap en wat na de bevalling snel weer zal verminderen.

Daarom is het ook zo vervelend om last te hebben van CTS tijdens de zwangerschap; er is eigenlijk weinig tegen te doen. Je kunt de pijn wel enigszins verlichten door het dragen van een spalk of brace, bijvoorbeeld een simpele polsbeschermer.

Probeer ook rust te houden met je handen en polsen door bepaalde bewegingen die belastend kunnen zijn zo min mogelijk uit te voeren of zelfs helemaal aan anderen over te laten. Soms kan het schillen van aardappels of het dragen van een tas al veel pijn veroorzaken.

Wanneer gaat het over?

In principe is het Carpaal Tunnel Syndroom slechts van tijdelijke aard omdat het wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap. Na de bevalling verlies je dit vocht vaak in een rap tempo en verdwijnen dus ook de klachten vanzelf.

Dit kan echter wat langer duren dan je gehoopt had; sommige vrouwen hebben nog een paar weken last van CTS, maar soms houden de klachten nog maanden aan.

Meestal is dat normaal en gaat het echt vanzelf over in het eerste levensjaar van je baby. Heb je zelf het idee dat je langer last blijft houden van CTS dan normaal is? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts om dit te bespreken.

CTS kan namelijk ook voorkomen zonder dat er sprake is (geweest) van zwangerschap; in dat geval zou een behandeling in de vorm van een injectie of operatie misschien wel kunnen werken.

Mijn eigen ervaringen

Ik schrijf nu over Carpaal Tunnel Syndroom omdat ik helaas uit ervaring kan spreken. Zelf kreeg ik veel pijn aan mijn polsen en handen toen ik ongeveer zeven maanden zwanger was. Ik had ook last van een ietwat verhoogde bloeddruk en begon inderdaad vocht vast te houden, met name in mijn enkels, maar dus ook in mijn polsen.

Ik vond het erg vervelend dat ik last had van CTS, vooral omdat er zo weinig gedaan kan worden om de pijn te verlichten.

’s Nachts werd de pijn meestal nog erger en dat had helaas ook een negatief effect op mijn nachtrust, die tijdens de zwangerschap toch al niet zo goed was.

Wat voor mij enigszins heeft geholpen om de pijn te verzachten, was het dragen van een simpele brace om mijn pols. Ik had pijn aan beide polsen, maar aan de linkerkant was de pijn het hevigst, dus ik wisselde de brace af.

Het was wel een erg warme zomer, dus het was niet altijd fijn om deze te dragen. Ik lette er ook goed op dat mijn polsen en handen niet teveel werden belast; bijvoorbeeld met het schillen van aardappels of het doen van de afwas merkte ik duidelijk meer pijn, dus deze dingen moest ik uit handen geven, hoe lastig dat soms ook was.

Wat voor mij ook wel verlichting kon geven, was het nadouchen van mijn armen met koud water, nadat ik eerst zelf gewoon warm had gedoucht. Dit werkt namelijk goed om het vocht, dat wordt vastgehouden, af te drijven. Je kunt dus ook een lekker koud voetenbad nemen als je daarnaast last hebt van gezwollen enkels.

Hoewel ik wist dat de pijn na de bevalling waarschijnlijk snel zou verdwijnen, kon ik echt niet wachten op het moment dat dat zou gebeuren! Ik had na de bevalling nog steeds veel pijn aan mijn polsen en dat was soms erg lastig met het oppakken van mijn kindje of tijdens het geven van borstvoeding.

Helaas heb ik echt nog wel een paar maanden last gehouden van CTS, maar gelukkig is het uiteindelijk helemaal overgegaan.

Carpaal Tunnel Syndroom tijdens zwangerschap en na bevalling ervaringen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Jisca