Skip to Content

Kerst vieren; 10 ideeën, tips, tradities om te doen met familie en kinderen thuis en buiten

Kerst vieren; 10 ideeën, tips, tradities om te doen met familie en kinderen thuis en buiten

Sommige dingen komen elk jaar terug met Kerst. Soms ben je je er helemaal niet bewust van dat het een traditie is, zoals de kerstversiering of andere kerst ideeën. Dat hóórt gewoon bij Kerst. De straten zijn versierd en overal zie je lichtjes. Welke tradities houden mensen nog meer in ere, en welke kersttradities hebben ze in Afrika?

Kerst ideeën voor de dagen voorafgaand

Adventskalender

In de vier weken voor Kerst vieren we Advent. Tegenwoordig wordt dit in veel huizen gedaan met de adventskalender die begint op 1 december en er iedere dag 1 deurtje opengemaakt mag worden.

Vroeger had je de chocolade adventskalenders, nu zijn ze er in allerlei vormen, soorten en maten met bier voor papa, make-up voor mama en Playmobil, Lego of ander speelgoed voor de kinderen.

Lees ook: De leukste speelgoed adventskalenders voor kinderen

Christmas Cake

Een Christmas Cake is een Engelse traditie die 2 maanden vóór Kerst is. In oktober maken ze de Christmas Cake, met heel veel ingrediënten. Traditiegetrouw wordt er veel gedroogd fruit in de taart verwerkt.

Daarom wordt de taart zo vroeg van te voren gemaakt, de smaken komen dan helemaal tot zijn recht. In zo’n Christmas Cake worden ook vaak kerstwensen of andere gelukswensen verstopt.

Elf on the shelf

In 2005 verscheen er in een boek over een elfje. Het verhaal vertelde dat het elfje de weken voor Kerst in huis woont en dat hij een naam moet krijgen die de kinderen verzinnen.

Vanaf het moment dat hij een naam heeft, is hij in staat om elke nacht naar de Kerstman te gaan om hem te vertellen of de kinderen lief zijn geweest of niet. Net zoals het grote boek van Sinterklaas.

Als het elfje weer terugkomt, verstopt hij zich op een andere plek in huis. Elke morgen begint dus eerst met het elfje zoeken. En ondertussen haalt het elfje ook elke nacht een streek uit. Sindsdien is Elf on the Shelf een leuke Amerikaanse traditie geworden.

Lees ook: Elf on the Shelf pop kopen Nederland; Plus betekenis, verhaal en ideeën voor thuis

Nieuwe kleding & Foute kersttruiendag

Wat doe jij aan met Kerst? Naar het Kerstdiner met je schoonfamilie? En o, wat moeten de kinderen eigenlijk aan? Kleed je ze gewoon netjes aan of koop je een speciale outfit (waar ze volgend jaar alweer uitgegroeid zijn..).

Het blijft lastig! Zwart en bordeauxrood zijn de Kerstkleuren voor kleding. Vaak met kant, glitter en zilver. Of… ga jij voor de foute kersttrui dit jaar?

Lees ook: Foute kersttruien, ook voor baby’s en kinderen

Naar een kerstmarkt

In veel landen zie je rond Kerst spontaan allerlei Kerstmarkten opduiken. Met de meest bijzondere kerstballen, kerstdecoratie en natuurlijk chocolademelk en heel veel ‘gewone’ dingen zoals sieraden.

Lees ook: De leukste kerstmarkten van Nederland

Kerstkaarten versturen

Ook al doen we dit in Nederland steeds minder en wordt het vervangen door het versturen van een appje. Wordt dit ooit een wereldwijde traditie?

Kerstfilms kijken

Proefabbonementje Netflix kun je het beste in december plannen… Lekker met popcorn of warme chocolademelk.

Lees ook: De leukste kinderkerstfilms op Netflix

Kerstpakket! Ook voor moeders

Tegenwoordig krijg je vaak een bon als kerstpakket van je werk, superfijn want dan kan iedereen bestellen wat ‘ie wil. Wel iets minder magie in the air…

Mijn vader had hier zijn eigen geweldige traditie van gemaakt: Elk jaar ging hij met mij en mijn zusje naar de supermarkt en daar kochten we lekkere dingen, nuttige dingen die we toch wel zouden kopen en iets voor mama.

Vervolgens kwamen we thuis en deden we heel geheimzinnig, mama mocht niet boven komen, en heel veel cadeaupapier verder stonden we weer beneden met een gigantische doos.

Natuurlijk wist ze wel wat we deden, maar toch was het ieder jaar weer superspannend. En we leerden meteen dat het niet vanzelfsprekend is wat ze allemaal voor ons deed in huis. Een soort Moederdag met Kerst dus.

Kerstboom optuigen

In andere landen zijn ze er al wat vroeger mee, maar in Nederland geldt, zodra Sinterklaas het land uit is mag de kerstboom het huis in. Vaak wordt dit moment ingeluid door Sylvie Meis die op charmante wijze geposeerd naast haar kerstboom staat. En natuurlijk ontbreken de nodige foto’s op Instagram niet van de opgetuigde boom.

Tío de Nadal

Een Spaanse kersttraditie is Tío de Nadal. Klinkt heel sereen, maar is een gekke, grappige traditie. Vanaf 8 december staat er elke avond een boomstronk voor de deur waar een gezichtje op getekend is.

Elke avond voeren de kinderen de boomstronk. Met Kerst komt Tío de Nadal naar binnen, hij staat schuin in de kamer met een dekentje over zijn ‘achterste’. De kinderen slaan hem met de stok, en het kleedje wordt weggehaald.

En zowaar, heeft de Tío opeens allemaal cadeautjes uitgepoept! Nu alleen nog een vrijwilliger vinden die de poepgeluiden wil maken…

Spinnenwebben in de boom

In Oekraïne hebben ze geen kerstballen in de boom, maar spinnenwebben. Dat heeft niets met Halloween te maken, maar met een oud vrouwtje heel vroeger. Zij was te arm om kerstversiering te kopen, dus de boom stond kaal in huis.

Op Kerstochtend was de boom vol met spinnenwebben die het licht weerkaatsten en dus net van zilver leken. Een spinnenweb in de boom betekent daarom geluk.

Kerstdiner op school / sport / hobby

Zodra je kind op school zit vult de laatste week voor de vakantie de kalender zich met kerstdiners. Want ook op school, scouting en sport doen ze daaraan. En grote kans dat je aan het werk gezet wordt om een bijdrage te leveren. Dat kan zijn om iets te maken.

Maar ook bijvoorbeeld om tijdens het kerstgaladiner als vader te gaan oberen of de afwas te doen de volgende dag. Instagram vult zich die dagen dan ook met kinderen in de netste kleding klaar om naar school te gaan.

Lees ook: 100+ kersthapjes voor het kerstdiner / kerstontbijt op school
Lees ook: Kerstdiner met kinderen; 10 tips en ideeën voor een gezellig etentje thuis

Kerststolp met lekkers

Wat wij zelf elk jaar doen is een kerststolp maken. We hebben een taartstolp en met feestdagen vullen we die met lekkers. Ik vul het op zijn kop zodat ik er een mooi patroon in kan maken.

Die stolp staat dan een paar dagen op tafel als decoratie en dan op de feestdag mag EINDELIJK de stolp los. Doordat ik hem op zijn kop maak, valt alles eruit zodra de stolp opgetild wordt, wat voor een enthousiast effect zorgt bij kinderen.

Ja, het geeft even troep maar die stralende ogen is dat echt wel waard. Daarna even stofzuigen en klaar.

Hier zie je hoe het maakt.

Feestelijke tradities voor Kerstavond

Met het hele dorp rondom de vuurkorf

Een paar jaar geleden woonde ik in Bleskensgraaf en daar was Kerstavond dé avond. In het midden van het kleine dorp staat de kerk met een kerkplein. Op het kerkplein stonden kraampjes met chocolademelk, vuurkorven en een podium.

Op het podium werden natuurlijk kerstliedjes gezongen door kinderen en koortjes. Iedereen stond altijd dik ingepakt te bibberen van de kou, maar iedereen was er. Elk uur hoorden we de donkere slagen van de kerkklok hoog boven ons en tsja, dat was hét begin van Kerst.

Lees ook: Tips voor een Christelijk Kerstmis vieren met het gezin thuis of in de kerk.

Pyjama-avond

Eerste en Tweede Kerstdag kunnen vol zitten met verplichtingen naar familie en andere afspraken.

Hoe lekker is het dan om de avond voor Kerst allemaal in pyjama een kerstfilm te kijken of spelletjes te doen? En wie weet, heb je zelfs wel een speciale kerstpyjama?

Slapen onder de kerstboom

Als je een kerstboom hebt, is hij het middelpunt in huis. Hoe leuk is het om op kerstavond alle matrassen naar beneden te slepen, iedereen z’n pyjama aan, chocolademelk erbij…

En dan alle lichten uit, behalve die in de kerstboom. Gezelligheid en mooie familieherinneringen gegarandeerd!

Het weerbericht bekijken

Komt er nu eindelijk, eindelijk weer een keer een witte Kerst?? Sneeuw brengt altijd een sprookjessfeer met zich mee, maar zeker met Kerst.

Kindje Jezus in de Kerststal

Heb je een kerststal staan, dan mag daar op kerstavond een babytje in het kribbetje gelegd worden omdat het dan is geboren.

Naar de kerk

In elk dorp en elke stad staan de kerkdeuren open en ben je welkom om de Kerstdienst of -mis bij te wonen. Misschien ga je altijd al naar de kerk, maar met Kerst is het toch altijd speciaal, want dat is waar het om draait.

Met Kerst vieren we dat Jezus geboren is voor ons. Later is het Christelijke kerstfeest samengebracht met het heidense midwinterfeest.

In het midden van de winter vierden mensen het midwinterfeest, door overal lichtjes aan te steken en het gezellig te maken. Het feest was een belofte dat de winter weer wegging, en dat klopt ook: de dagen worden weer langer na Kerst. Zo komt het dat Jozef en Maria in de kerststal (Kerst) naast de kerstboom (midwinterfeest) staan.

Tijdens Kerstavond zijn er vaak meerdere diensten, waaronder speciale gezinsvieringen die een aanrader zijn met kinderen. De ‘echte’ viering is vaak de nachtmis waar dan ook veel tijd voor wordt uitgetrokken.

Ook op  1e en 2e Kerstdag zijn er vaak kerkdiensten. Die zijn meestal goed te volgen omdat de kerken weten dat er ook veel mensen met Kerst naar de kerk gaan die normaal niet gaan, maar dat doen vanwege ‘traditie’ of met familie meekomen.

Lees ook: Met kinderen naar de kerk op Kerstavond

Broodmaaltijd na de nachtmis

Een traditie die vooral uit het oosten van het land komt waar men na afloop van de kerstavondviering thuis aan tafel gaat voor krentenwegge of een broodmaaltijd.

Eerste en Tweede Kerstdag

Kerstbrunch

Naast het kerstdiner is de kerstbrunch ook zeer in opkomst. Gezellig met de familie buiten de deur eten. Vaak is er dan een lopend buffet zodat je zelf kan kiezen wat je wil eten en wie weet komt de kerstman nog wel even langs om een cadeautje te brengen.

Cadeautjes uitpakken

In Amerika (en andere delen van de wereld) komt in de nacht van Kerstavond de Kerstman langs om de opgehangen kerstsokken te vullen met cadeaus of die onder de kerstboom neer te leggen.

Met Kerstmis mogen die dan uitgepakt worden. Ook in landen waar men niet in de kerstman gelooft wordt er steeds vaker aan cadeautjes onder de boom gedaan.

Maretak of Mistletoe

Met Kerst hangen veel gezinnen een Maretak, of Mistletoe genoemd, op in huis. Het staat natuurlijk erg gezellig, ook in de tijd na Kerst omdat de plant altijd groen blijft.

Volgens de traditie mag degene die onder de Mistletoe staat, gekust worden zonder te weigeren. Pas dus wel op waar je gaat staan…!

Lees ook: Mistletoe (maretak); Wat is de betekenis rondom kerst en waar kan je het kopen?

Hét diner

Het Kerstdiner… Meer hoef ik niet te zeggen toch? Met stip op nummer 1 staat gourmetten. Het is te koud voor een winter BBQ dus gourmetten is second best.

Ook op de lijst van irritaties, want al je kleding en heel je huis stinkt ernaar, het spettert, het duurt lang, het wordt niet warm, oeps nu is het toch opeens aangebrand en je moet honderd keer vragen of die even dat wil doorgeven. Maar het een fijn middag- of avondvullend programma zonder dat je honger krijgt.

Als je niet gaat gourmetten is de kans groot dat je kalkoen eet of Chinees eten haalt. Of… dat ieder familielid iets voor zijn rekening neemt en de mooiste creaties op tafel verschijnen.

Lees ook: Traditioneel kerstdiner met gevulde kalkoen en bijgerechten; maar dan zonder stress!
Lees ook: Alternatieven voor het kerstdiner
Lees ook: Gourmetten met kinderen
Lees ook: Tips voor kindvriendelijk kerstdiner
Lees ook: Winter BBQ; Recepten van vlees tot bijgerechten, groenten en dessert 

Kerstverhalen vertellen

Natuurlijk het echte kerstverhaal van de geboorte van Jezus, maar tijdens Kerst worden er allerlei verhalen verteld. De mens is van nature altijd al een verhalenverteller, en met Kerst is het donker, zitten we allemaal bij elkaar en is er tijd.

Kerstverhalen zijn vaak oude verhalen die van generatie op generatie verteld worden. Er zijn ook boeken met kerstverhalen om voor te lezen.

Lees ook: De leukste kerstverhalen; boeken voor kinderen

De ware kerstgedachte

Met Kerst ben je gezellig samen met familie en mensen die je dierbaar zijn. Ook al is dat weleens onderwerp tot klagen, je hebt ze wel.

Maar er zijn ook heel veel mensen in Nederland die niemand hebben om Kerst mee te vieren. Voor hen zijn het juist heel moeilijke dagen. Net als voor mensen die ziek zijn of het financieel niet breed hebben.

Hoe mooi is het om daar elke Kerst bij stil te staan en te bedenken wat je voor iemand in jouw omgeving zou kunnen betekenen. Laat de kinderen hier ook over nadenken, is er iemand ziek in de klas? Of is opa vaak alleen? Waar zou hij blij van worden?

Wist je dat Engelsen Tweede Kerstdag zelfs Boxing Day noemen? Op die dag geven ze allerlei mensen die hen door het jaar heen hebben geholpen een cadeautje, zoals de postbode, de huisarts…

Tradities Amerika versus Engeland

Hebben jullie thuis ook een speciale kersttraditie?

Martine Pieters-de Wit