Skip to Content

Mistletoe (maretak); Wat is de betekenis rondom kerst en waar kan je het kopen?

Mistletoe (maretak); Wat is de betekenis rondom kerst en waar kan je het kopen?

Ja die uitdrukking kennen we allemaal wel. Meet me under the mistletoe en ik mag je een zoen of kus geven……maar waar komt dat vandaan en wat is nu precies zo’n mistletoe? Mistletoe is de Engelse naam voor maretak. Een maretak is een groenblijvende plant die voornamelijk groeit op bomen.

De maretak groeit overal in Europa, ook in Nederland kun je ze zomaar tegenkomen. Voornamelijk in bomen als de populier, de esdoorn, de eik en de appelboom kunnen ze goed toeven.

Wat is maretak / mistletoe?

Een andere naam waar een maretak mee wordt aangeduid is ook wel vogellijm. De witte besjes uit de struik zijn kleverig. Zodra vogels de besjes eten blijven de zaadjes achter in de boom, daar ontkiemt het en de wortels gaan nestelen in de takken van de boom. Van hieruit groeit de plant verder. Vandaar dat deze plant dus hoog in bomen te vinden zijn.

Let op: De besjes, vooral de zaden daarvan zijn giftig voor mensen. Dus kijk uit met besjesplukkende kinderen. Geen besjes stiekem in je mond stoppen en goed je handen wassen na het plukken van een wild bosje.

Verschillende culturen hebben een eigen verhaal, mythe achter de maretak zitten. Sommige culturen geloven dat de maretak boze geesten zou kunnen verjagen, anderen geloven in de magische werking op vruchtbaarheid. Vroeger werd er dus ook geregeld een bosje maretakken in de stal opgehangen om de dieren vruchtbaar te houden. In de strips van Asterix en Obelix gebruikt Panoramix de maretak als onderdeel van zijn geheime toverdrank voor onoverwinnelijkheid.

Zoenen onder de maretak

De maretak wordt ook gezien als symbool voor liefde en vriendschap. Deze traditie is begonnen in Engeland. Elk kussend stel moest een besje van de maretak pakken. Als de besjes op waren, had je pech en mocht er niet meer gekust worden. Gelukkig zijn er in de loop der jaren wat versoepelingen gekomen in deze regel en mag je nu ten alle tijde zoenen onder de mistletoe. En de besjes hoef je nu ook niet meer te plukken.

Ik heb de maretak leren kennen bij mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder houdt wel van dit soort grapjes en hangt ieder jaar een bosje boven de deuropening. Toen ik daar voor het eerst kerst ging vieren, inmiddels al een kwart eeuw geleden, hing het bosje er dus ook al. Niemand zei iets en ik lette er ook totaal niet op. Ik kende het ook helemaal niet, had er nog nooit van gehoord en was er niet op bedacht dat er iets boven mijn hoofd zou kunnen hangen.

Tot we met elkaar de tafel gingen dekken en ik met mijn schoonvader onder de maretak stond. Hij moest lachen en pakte me ineens beet en gaf me spontaan een kus op de wang. Ik moest er ook om lachen en vroeg verlegen waarom hij dit deed. Hij wees naar boven en zei dat dit nu eenmaal zo hoorde. Ik begreep er nog steeds weinig van tot ze het verhaal vertelden van de maretak. Waar die hangt mag je zoenen.

Medicinale werking

Het kruid heeft ook een medische werking bij bepaalde ziekten, het kan gebruikt worden als plantaardig middel bij bijvoorbeeld een kankertherapie. Het kan ook helpen bij een hoge bloeddruk en een slechte bloedsomloop. En de maretak kan zelfs helpen bij hoofdpijnklachten, paniekaanvallen en concentratieproblemen. En wie een lastige spijsvertering heeft kan ook bij dit probleem naar dit kruid grijpen want ook hier schijnt de maretak een positieve werking te hebben.

Een kopje thee

Maretak kan gedronken worden als een kruidenthee. Deze thee wordt wel koud genuttigd. De kruiden vind je hier, voor 1 of 2 theelepels kruiden heb je 300ml koud water nodig. Dit laat je vervolgens even trekken, een uurtje of 8 en dan heb je een gezond kopje thee. Ik zou een flinke kan maken in de avond, dit in de koelkast laten rusten en dan kan ik de volgende dag wanneer ik maar zou willen een kopje van deze ijsthee kunnen drinken.

Plantaardig geneesmiddel

Bij verschillende reformwinkels kun je diverse producten kopen om de gezondheid te stimuleren. Voor verschillende kwaaltjes als een hoge bloeddruk of nervositeit bestaan ook capsules met maretakkruiden. Meer informatie vind je hier.

Overige toepassingen voor maretak

Wierrook

Voor wie graag wierrook in huis laat branden kan ook genieten van de maretak als wierrookkruiden. Online te bestellen bij verschillende spirituele warenhuizen. Meer informatie vind je hier.

Maretak kopen

En ieder jaar hoop ik het bosje weer tegen te komen bij mijn schoonouders, natuurlijk blijf ik dan met manlief nog even in de deuropening hangen. Vooral ook om nu mijn pubers te plagen. IEUW gaan ze weer, zuchten ze dan met een vies gezicht. Stiekem zou ik ook wel zo’n bosje willen hebben in huis.

Elke keer als we rond kerst naar een tuincentrum gaan speur ik overal langs in de hoop een soortgelijk bosje te vinden. Helaas ik kom ze nooit tegen. Ik ging het uitzoeken op internet en ja gelukkig, toch nog wat adresjes gevonden waar ze te koop zijn. En ik deel dit lijstje graag met jou, misschien wil jij toch ook nog wel een mooie romantische kerst!

Kwekerij

In het Nederlandse Limburg, bij Margraten is er een kwekerij waar maretakken worden gekweekt. Deze maretakboerderij levert maretakken aan Nederland en België. Wie hier meer van zou willen weten kan er zelfs een rondleiding boeken en zo alle ins en outs leren over de maretak.

Meer informatie vind je hier.

Bij briesaanzee kun je online een mooi bosje maretakken bestellen met uiteraard de witte besjes erin. Om het bundeltje mooi te houden raden ze aan om het voor het opgehangen wordt nog even in een vaas met (koud) water te zetten, zo voorkom je dat de blaadjes al voor kerst vergelen.

Bij bol.com kun je een bos bestellen die geleverd wordt als brievenbospost. Zo kun je ook nog een origineel kerstcadeautje naar een ander sturen. Een mooi teken van liefde, vriendschap, geluk, vrede in een doosje.

Toch niet goed genoeg rondgekeken dus, want ze zijn wél te koop bij de tuincentra’s zoals de Intratuin. Deze mooie kersthanger is opgebouwd uit dennentakken, dennenappels en maretakken.

Neptakken

En zo zijn er ook kunsttakken te bestellen, niet van echt te onderscheiden en ideaal voor mensen die niet tegen echte planten kunnen omdat ze allergisch zijn hiervoor. Geen gesnotter en genies dus, maar wel een veilige kus. En als je ze netjes opbergt kun je ze het jaar daarop weer ophangen.

Een mistletoehanger gemaakt van vilt. Deze kun je kopen bij dille-kamille. Zowel online als in de fysieke winkels. Ook dit is weer een duurzame decoratie die nog jarenlang mooi blijft.

En hier vind je een slinger van maretakken met witte kralen die de besjes voorstellen. Leuk om over een tafel, kast of schouw te leggen als decoratie.

Creatief met maretak

Wie graag de mistletoe ieder jaar weer terug wil kunnen hangen op zijn favoriete plekje kan er ook voor kiezen om een blijvende hanger aan te schaffen. Zo kun je deze mooi bewaren voor de volgende kerst want deze hanger is gemaakt van papier. Een duurzame decoratie dus waar je nog heel lang van kunt genieten.

Mocht je nu helemaal enthousiast geworden zijn van deze takken en heb je zin om hier iets zelf mee te knutselen kijk dan vooral ook even op Pinterest, daar vindt je veel verschillende leuke creatieve manieren om de mistletoe met kerst in huis te halen. En je zelfgemaakte decoraties zijn toch altijd de mooiste toch!?

Een krans van maretakken staat ook mooi aan je voordeur. Strak van vorm en heel eenvoudig maar daardoor juist zo mooi.

Fijne kerst alvast en geniet van alle zoentjes die je mag ontvangen, lieve kus Isabell

Meer inspiratie vind je hier.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)