En daar is de lente alweer, de temperaturen lopen alweer op tot in de dubbele cijfers en het zonnetje schijnt vrolijk. Heerlijk zo voor de voorjaarsvakantie. De bloemen laten hun kopjes ook al zien en de eerste bomen krijgen alweer knoppen.
Wat ook tot gevolg heeft dat de eerste hooikoortsalerts de rondte gaan en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Maar hoe zit dat nu eigenlijk hooikoorts bij kinderen, waar kan je dat aan herkennen en wat kan je doen?
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen. Het gaat daarbij onder andere over het stuifmeel van grassen, struiken en bomen die in bloei staan. De pollen hebben een nadelige werking op het afweersysteem van je lichaam.
Bovendien komt er met de pollen een bepaald stofje vrij (histamine). Heel vervelend want daardoor ga je niezen, hoesten en je ogen gaan er van tranen. Hooikoorts begint altijd op het moment dat de natuur weer helemaal in bloei komt.
Als je allergisch blijkt te zijn voor deze pollen en stuifmeel en deze met het inademen binnenkrijgt dan raakt je afweersysteem ontregelt. Hooikoorts is als je het krijgt niet te genezen.
Het is niet heel ernstig maar toch is het niet fijn mocht je er last van hebben. Je kunt voor jezelf of voor het kind of kinderen wel de nodige maatregelen uit voorzorg nemen. Dit helpt om hooikoortsklachten dusdanig te verminderen of te voorkomen.
Kinderen en hooikoorts: Hoe weet je of je kind hooikoorts heeft?
Het eerste waaraan je kan merken dat je kind last van hooikoorts heeft is aan een verkoudheid die wel heel erg lang duurt. Heeft je kind een verkoudheid die na drie weken nog niet over is? Dan zou dit het begin of één van de symptomen van hooikoorts kunnen zijn.
Maak een afspraak bij de huisarts. Meestal komt hooikoorts bij kinderen voor tussen een leeftijd van zeven en ongeveer 15 jaar. Toch kan je kind ook al eerder last van hooikoorts krijgen.
Belangrijk is om dan naar de huisarts te gaan en te kijken of er een allergietest kan worden gedaan. Dit kan misschien wel maar de huisarts moet dit eerst even beoordelen.
Bij nog heel jonge kinderen komt uit een allergietest meestal nog niet echt een betrouwbare uitslag. Vraag daarom advies aan je huisarts. Misschien dat het toch lukt om een allergietest uit te voeren. Dan weet je in ieder geval voor welk soort pollen je kind een allergie heeft.
Van welke symptomen kan je kind last krijgen als het hooikoorts heeft?
Hooikoorts is niet alleen maar vaak moeten niezen en tranende ogen. Er zijn wel meer symptomen of klachten die bij hooikoorts voorkomen.
Enkele voorbeelden van symptomen die doorgaans bij hooikoorts voor kunnen komen zijn:
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
- Kortademig zijn
- Kriebelhoest
- Keelpijn
- Tranende en jeukende ogen
- Een loop- of verstopte neus
- Niezen
- Hoesten
- Een brandend gevoel in neus en ogen
Heel vervelend als je als volwassenen of als kind hier last van krijgt. Sommige klachten en symptomen hangen ook echt met elkaar samen. Door een verstopte neus slaap je wellicht niet zo goed. Slecht slapen zorgt ervoor dat je kind zich vermoeid voelt.
De Pollenkalender en hooikoortsradar
Een speciale hooikoortsradar en pollenkalender is heel handig. De kalender geeft aan wanneer welke grassen, struiken en bomen gaan bloeien.
Mocht je kind allergisch zijn voor het stuifmeel of de pollen die afkomstig zijn van de katjes van de hazelaar of van de elzenboom? Dan kun je op de hooikoortskalender zien in welke periode deze bomen meestal in volle bloei staan.
Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de temperaturen en het weer. Mocht het heel vroeg in het jaar (bijvoorbeeld in februari of begin maart) de temperaturen al wat hoger zijn dan wat eigenlijk normaal is voor de tijd van het jaar. Dan is de kans groot dat de natuur de grassen, bomen en struiken wat eerder in bloei komen.
Waarmee het hooikoortsseizoen ook eerder begint. Om exact aan te geven wanneer de hooikoortsperiode begint is best lastig omdat dit ieder jaar weer anders is en afhankelijk is van het weer.
Maar het hoogtepunt van de hooikoorts is meestal in de maanden mei, juni en juli. Ondanks dat is het moeilijk te zeggen hoe lang je kind last heeft van hooikoortsklachten.
Het ene kind heeft echt een lange periode last. Terwijl een ander kind maar een heel korte tijd last krijgt van hooikoorts.
Het handige van een hooikoortskalender is dat je dan ongeveer weet wanneer je kind veel hooikoortsklachten gaat krijgen. Daar kun je dan op anticiperen en wat extra voorzorgsmaatregelen nemen. Op die manier kun je de hooikoortsklachten wat verminderen.
Naast een pollendkalender (hier) is er ook een digitale hooikoortsradar (hier). Ook hier staat duidelijk aangegeven wat de voorspellingen zijn qua pollen en stuifmeel in de lucht.
Welke medicijnen of behandeling kan ik aan een kind geven?
Heel vervelend als je kind last heeft van hooikoorts. Toch zijn er wel een aantal oplossingen om de klachten te verminderen.
Er zijn medicijnen in tabletvorm. Deze helpen om de hooikoortsklachten te verlichten. In deze medicijnen zitten bepaalde stoffen die heel goed werken om de overgevoeligheid voor stuifmeel en pollen en daarmee de klachten en symptomen van hooikoorts te verminderen. Dat zijn onder andere cetrizine en loratadine.
Daarnaast zijn er ook neussprays. Deze helpen om als het kind een verstopte neus heeft weer wat beter en vrijer te kunnen laten ademen. Deze neussprays bevatten steroïden en werken ontstekingsremmend.
We kunnen heel goed voorstellen dat je voor je voor je kind liever iets op homeopathische basis zou willen gebruiken. Dat is heel goed mogelijk. VSM heeft bijvoorbeeld ook een neusspray die kan helpen om bij hooikoortsklachten je kind vrijer te laten ademen.
Wil je iets aan je kind geven dat op homeopathische basis is zoals de producten van VSM? Dan is het verstandig om dit eerst even te overleggen met je huisarts.
Tips die helpen om hooikoortsklachten te verlichten of te verminderen.
Er zijn een aantal tips die helpen om hooikoortsklachten te verlichten bij je kind maar uiteraard ook bij volwassenen. Om het contact met stuifmeel en pollen te beperken kun je de volgende tips misschien toepassen:
- Laat kleding en het beddengoed niet buiten drogen. De kleding die je kind onder andere aantrekt om naar school te gaan en het beddengoed kun je na het wassen beter niet buiten hangen in de periode dat alles in bloei staat. Stuifmeel en pollen kunnen zich hieraan gaan hechten en dat zorgt voor extra klachten.
- Laat je kind een zonnebril dragen als het naar buiten of naar school gaat. Geef je kind een zonnebril die helemaal goed afsluit. Dit zorgt ervoor dat de ogen beschermd zijn tegen stuifmeel en pollen. Als je kind in de pauze toch naar buiten wil om op het schoolplein te gaan spelen dan geeft de zonnebril bescherming voor de ogen.
- Geef je kind wat mee naar school om de hooikoortsklachten te verlichten. Het is heel vervelend als je kind erg last heeft van hooikoorts. Het is niet leuk als het kind in de klas zit en ontzettend last heeft van bijvoorbeeld keelpijn of kriebelhoest. Geef je kind daarom iets mee om dit soort klachten te verminderen iets van verzachtend keelsnoepjes of iets op homeopathische basis van VSM. Uiteraard geef je je kind ook voldoende papieren zakdoekjes mee.
- Bespreek de hooikoortsklachten van je kind met de leerkracht. Op een lekkere zomerse warme dag kan de leerkracht nietsvermoedend de ramen van het klaslokaal open zetten. Normaal gesproken is dat best fijn, wat frisse lucht binnen. Dit is alleen niet echt bevorderlijk als de bloeiperiode in volle gang is en er een kind in de klas zit met hooikoortsklachten. Door dit te bespreken met de leerkracht kan deze daar rekening mee houden en misschien er dan toch voor kiezen om de ramen niet open te zetten.
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie