Skip to Content

Kinderboekenweek 2020 thema ideeën en activiteiten: “en Toen?”

Kinderboekenweek 2020 thema ideeën en activiteiten: “en Toen?”

Ook dit jaar is er in oktober weer de kinderboekenweek. Dit jaar is het thema “En Toen?” Er wordt teruggegaan in de tijd. Met andere woorden: de geschiedenis wordt ingedoken aan de hand van mooie leesboeken. Waarschijnlijk zal ook de school van jouw kind hier aandacht aan besteden. Maar wat kun je er zelf mee doen en welke boeken horen erbij? 

Wanneer is de kinderboekenweek 2020

Begin oktober is er ieder jaar de kinderboekenweek rondom een bepaald thema. Eigenlijk is ‘week’ een foute benaming want het is anderhalve week lang feest. Dit jaar valt het van 30 september tot 11 oktober. Andere evenementen zullen nadelen ondervinden door de coronacrisis. Zo kan het kinderboekenbal niet doorgaan.

Omdat de basisscholen weer ‘gewoon’ open zijn, moet het toch mogelijk zijn om de kinderboekenweek als vanouds op school te ‘vieren’. Of in de bibliotheek natuurlijk, met alle nodige voorzorgsmaatregelen.

Daarnaast kunnen uiteraard gewoon online de boeken gekocht worden die bij dit thema horen.

Thema: En toen?

“En Toen?” Op zoek naar de geschiedenis aan de hand van verhalen: een stuk levendiger dan alleen maar leren uit je geschiedenisboek. Wel een breed thema, want je kunt je verplaatsen naar de prehistorie en je inleven hoe het is om in een grot te wonen, maar met paard en zwaard het slagveld op als ridder kan ook zomaar. Of je houdt het dichter bij huis en leest over de Tweede Wereldoorlog. Allemaal geschiedenis…

Kinderboekenweek lied 2020; Kinderen voor Kinderen

De titelsong van het eenenveertigste album, is traditiegetrouw ook het thema van de Kinderboekenweek (30 september t/m 11 oktober 2020). Kinderboekenschrijfster Tosca Menten schreef voor dit nummer de tekst en werkte nauw samen met producer Tjeerd P. Oosterhuis die verantwoordelijk is voor de muziek van En toen?

Na het enorme succes met de hits Kom erbij (2018) en Reis mee! (2019) zijn de verwachtingen ook dit jaar hoog gespannen. De videoclip van En toen? is, zeer passend bij het thema, opgenomen in het Rijksmuseum. Er is een kleine rol weggelegd voor Tosca waarna de koorkinderen de kijkers meenemen in een reis door het museum. Een unieke locatie die als prachtig decor dient bij dit lied.

Let op: Speciaal voor alle TikTok-liefhebbers is de muziek ook op TikTok beschikbaar en kunnen de kinderen een eigen versie van het TikTok-dansje maken.

Op school

Iedere school zal zijn eigen manieren bedenken om hier mee om te gaan. Op de basisschool van mijn jongens werd de kinderboekenweek afgetrapt met een toneelstukje door de leerkrachten. In de schoolbieb werden de boeken die aansloten op het thema in het zonnetje gezet en in de klassen werd uit de bijbehorende boeken voorgelezen.

Christelijke kinderboekenweek

Er zijn ook Christelijke scholen (niet allemaal trouwens!) die de Christelijke kinderboekenweek aanhouden. Deze wordt georganiseerd door de Christelijke brancheorganisatie en zij zetten hiermee Christelijke jeugdboeken in het zonnetje. Deze week heeft dus een eigen thema met eigen boeksuggesties. Dit jaar is het echter voor het eerst dat ze zich aansluiten bij de gewone kinderboekenweek. Overigens kun je wel Christelijke boeken rondom het thema vinden.

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Dit jaar wordt het Kinderboekenweekgeschenk door Arend van Dam geschreven. Hij schreef bijvoorbeeld De Reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de Slavernij. Dit boek werd bekroond met meerdere prijzen. Je krijgt zijn Kinderboekenweekgeschenk gratis als je in de kinderboekenweek kinderboeken koopt van minimaal €12,50.

Prentenboek

Hét prentenboek van deze kinderboekenweek is van Mylo Freeman. Haar nieuwe prentenboek is te koop vanaf het begin van de kinderboekenweek en kost dan €7,25. Leuk om ook met de jonge kinderen aan de slag te gaan met het thema.

Titels

Zoals je ziet, komen de krantjes met de titels pas aan het begin van de kinderboekenweek. Als je immers dan een kinderboek koopt, krijg je het geschenk. Maar je kunt je natuurlijk wel alvast verlekkeren aan enkele titels:

  • Kleuters: Held op sokken van Bette Westera & The Tjong Khing. Een prentenboek over een ridder zonder baard.
  • Kleuters: De steen en de tijd van Rian Visser & Tineke Meirink. Een prentenboek over een kei die diverse tijden meemaakt.
  • Groep 3 en 4: Vos en Haas , Het land van de Nijl . Een boek over Vos en Haas die naar Egypte gaan.
  • Groep 3 en 4: Verboden te vliegen van Martine Letterie & Rick de Haas. Een boek over de oorlog.
  • Groep 5 en 6: Buiten is het oorlog van Anny van der Molen & Martijn van der Linden. Een boek wat eigenlijk het verhaal van Anne Frank vertelt. Omdat het een heftig boek is wordt het aangeraden vanaf 10 jaar.
  • Groep 5 en 6: De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Zoals verwacht een boek over de watersnoodramp.
  • Groep 7 en 8: Brons van Linda Dielemans & Sanne te Loo. Over het leven in de Bronstijd.
  • Groep 7 en 8: Nu is later vroeger van Joke van Leeuwen. Een boek over het ontstaan van de tijd…

Christelijke actieboeken

Bij de (Christelijke) boekhandel kun je drie actieboeken vinden, speciaal geschreven voor dit thema. Voor de onderbouw is een prentenboek gemaakt door Michel de Boer. Ina van der Beek is de schrijfster voor het actieboek voor de middenbouw en voor de bovenbouw klom Judith van Helden in de pen. Tijdens de kinderboekenweekperiode zijn deze actieboeken te koop. Kleine voorproefjes kun je lezen bij Christelijkeboeken.nl.

Inspiratie

Vanaf 30 september kun je de Kinderboekenkrant ontvangen bij de boekwinkel of de bibliotheek. Hierin vind je de leukste kinderboeken die je voor je kinderen van 6 tot 12 jaar kunt kopen. De voorleesgids bevat zelfs meer dan 200 boeken voor de allerjongsten (0 tot 6 jaar). Zo kun je als voorlezende ouder of grootouder eens rustig gaan bedenken welk boekje leuk is voor je (klein)kind om voor te lezen!

Natuurlijk is het leuk om ook thuis stil te staan bij dit thema. Lees voor uit de voorgestelde boeken of kijk gewoon eens of je kind niet al een boek in dit thema heeft en pak die er weer eens bij! Je kunt het uiteraard nog verder uitdiepen door naar bijbehorende musea te gaan of thuis iets creatiefs ermee te doen. Het thema geschiedenis is immers een prima onderwerp om breed mee aan de slag te kunnen! En je kind zo leren dat boeken lezen gewoon leuk is, is echt wel een aanrader!

Bij de kinderboekenjuf vind je niet alleen nog meer titels, maar ook extra minileeslessen. Op zich voor school bedoeld, maar misschien vind jij dat ook wel leuk, om gewoon extra thuis ermee bezig te zijn? Ervaring als juf heb je immers na de coronacrisis wel…

Lesinspiratie

Voor het basisonderwijs is een lespakket beschikbaar. Deze wordt door het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) beschikbaar gesteld. Hierin zit onder andere het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Voorleesgids en de Kinderboekenweekkrant.

Ook zit er een lesbrief bij in die helpt bij het plannen van lessen rondom de Kinderboekenweek, met bijvoorbeeld boekentips en lesplannen.

Scholen kunnen dit lespakket in het voorjaar bestellen bij de boekhandel. Daarnaast zijn er uiteraard nog verschillende informatiegidsen te verkrijgen bij de boekhandel. Dit is niet alleen voor scholen, maar ook voor organisaties of ouders die thuis iets willen doen met de Kinderboekenweek.

Heb je nog meer tips of informatie nodig? Kijk dan eens op internet. Door heel veel scholen, bibliotheken en bedrijven wordt aandacht gegeven aan de Kinderboekenweek. Ook op verschillende blogs kun je gemakkelijk meer informatie vinden.

Kinderboekenruil

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek, wordt door de NS de Kinderboekenruil georganiseerd. Op stations Utrecht en Amsterdam Centraal kunnen kinderen hun uitgelezen boek ruilen voor een ander boek.

Er is keuze uit meer dan 1000 verschillende boeken en de hele dag worden voorleessessies door conducteurs en schrijvers georganiseerd.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)