Skip to Content

Kinderboekenweek 2021 thema ideeën en activiteiten: Worden wat je wil

Kinderboekenweek 2021 thema ideeën en activiteiten: Worden wat je wil

Ook dit jaar is er in oktober weer de kinderboekenweek. Dit jaar is het thema “Worden wat je wil”. Een vraag die bij veel kinderen speelt; de één wil politie worden en de ander net zoals haar moeder verpleegkundige. Of ze zien moeder en vader nog als ideaalbeeld.  ;-)

Tijdens deze kinderboekenweek fantaseren ze er op los hoe hun toekomst er uit zal zien; van kleuters tot en met de bijna pubers. Grote kans dat ze hier op school ook bij stil staan en hier aandacht aan besteden. Of dat er iemand komt om ze voor te lezen.

Wanneer is de kinderboekenweek 2021?

Begin oktober is er ieder jaar de kinderboekenweek rondom een bepaald thema. Eigenlijk is ‘week’ een foute benaming want het is anderhalve week lang feest. Dit jaar valt het van 6 tot en met 17 oktober. Vanwege de coronamaatregelen is het nog onbekend of het kinderboekenbal dit jaar wel door gaat.

In principe zijn de scholen gewoon open en is het mogelijk om de kinderboekenweek zoals altijd op school te ‘vieren’. Of in de bibliotheek natuurlijk. Daarnaast kunnen uiteraard gewoon online de boeken gekocht worden die bij dit thema horen.

Thema kinderboekenweek: Worden wat je wil

Want het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden.

Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren.

Tijdens deze kinderboekenweek kun je alvast dromen over wat jij later wil worden.

Kinderboekenweek lied 2021; Kinderen voor Kinderen

De titelsong van het eenenveertigste album, is traditiegetrouw ook het thema van de Kinderboekenweek. Na het enorme succes met de hits En Toen (2020), Reis mee! (2019) en Kom erbij (2018) zijn de verwachtingen ook dit jaar hoog gespannen.

Let op: Speciaal voor alle TikTok-liefhebbers is de muziek ook op TikTok beschikbaar en kunnen de kinderen een eigen versie van het TikTok-dansje maken.

Kinderboekenweekgeschenk 2021 & Prentenboek

Bette Westera schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. Je krijgt dit Kinderboekenweekgeschenk gratis als je in de kinderboekenweek kinderboeken koopt van minimaal €12,50. Het nieuwe prentenboek is te koop vanaf het begin van de kinderboekenweek en kost dan €7,25. Leuk om ook met de jonge kinderen aan de slag te gaan met het thema.

Kinderboekenweek 2021 boeken

Elk jaar worden er per leeftijdscategorie 5 thematitels gekozen. Deze boeken zijn geselecteerd omdat ze ontzettend goed bij het thema passen. De leeftijdscategorieën zijn: groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8.

De meeste boeken zijn al uitgegeven en kun je aanschaffen via je plaatselijke boekhandel of online. Daarnaast kun je veel titels ook lenen bij de plaatselijke bibliotheek, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn en een beetje mazzel hebben.

Wellicht heb je sommige titels al in je boekenkast staan. Dat is natuurlijk helemaal makkelijk!

  • Groep 1/2; Boze juffen, blije juffen van Siska Goeminne & Frank Daenen (hier)
  • Groep 1/2; Dit is voor jou van Sanne te Loo (hier)
  • Groep 1/2; Prinses Arabella gaat naar de kapper van Mylo Freeman (hier)
  • Groep 1/2; Ada Dapper, wetenschapper van Andrea Beaty & David Roberts (hier)
  • Groep 1/2; Ik weet wat ik worden wil van Erik van Os, Elle van Lieshout & Mies van Hout (hier)
  • Groep 3/4; Tim de kleine boswachter van Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch & Emanuel Wiemans (hier)
  • Groep 3/4; Wat is jouw beroep? van Silvie SanžA & Milan Stary (hier)
  • Groep 3/4; Willewete. De haven van Sanne Ramakers, Merel de Vink & Helené Jorna (hier)
  • Groep 3/4; Dokter Vos van Daan Remmerts de Vries (hier)
  • Groep 3/4; Agent en Boef: de grap van boef-baard van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer (hier)
  • Groep 5/6; Te gekke beroepen die echt bestaan van Natalie Labarre (hier)
  • Groep 5/6; Hoe maak je een boek? van Annemarie Bon & Marja Meijer (hier)
  • Groep 5/6; Baas van de wereld van Pieter Koolwijk en Elly Hees (hier)
  • Groep 5/6; Handboek voor superhelden deel 1 van Elias en Agnes Vahlund (hier)
  • Groep 5/6; Geheim agent Max van Manon Sikkel & Katrien Holland (hier)
  • Groep 7/8; De Zweetvoetenman van Annette Huizing & Margot Westermann (hier)
  • Groep 7/8; Weet je wat ik worden wil… door meerdere auteurs geschreven (hier)
  • Groep 7/8; Rekenen voor je leven van Edward van de Vendel, Ionica Smeets & Floor de Goede (hier)
  • Groep 7/8; Van boswachter tot YouTube van Arwen Kleingeld & Marijke Klompmaker (hier)
  • Groep 7/8; De Veger van Jonathan Auxier & Dadu Shi (hier)

Kinderboekenweek leesteam

Nieuw dit jaar is het Kinderboekenweek Leesteam dat samen met de Kinderboekenweek 2021 aan de slag gaat. Er zijn negen enthousiaste kinderen tussen de 6 en de 12 jaar die een jaar lang hét gezicht zijn van de Kinderboekenweek en de Kinderjury.

  • Amélie Hanan Bracke (10 jaar): ‘Voordat ik naar bed ga lees ik graag. Als je dan net bij een heel spannend stukje bent blijf je nadenken over wat er allemaal nog kan gebeuren. Dan kijk ik echt uit naar het moment dat ik verder mag lezen.’
  • Luuk Kersten (7 jaar): ‘Ik ga eens in de twee weken naar de bibliotheek om daar nieuwe boeken te lenen. Er staan daar zoveel leuke boeken!’
  • Kiana Draganov (8 jaar): ‘Door het lezen van boeken word ik creatief. Als je namelijk een verhaal leest, kun je zelf verzinnen hoe het eruitziet.
  • Jasmin Yildirim (11 jaar): ‘Op het moment dat ik in groep twee leerde lezen, ben ik niet meer gestopt. Boeken ruiken ook echt zo lekker en je neemt ze makkelijk mee in je tas.’
  • Xiao Song Boers (10 jaar): ‘Vaak lees ik verschillende boeken door elkaar, omdat ik overal geïnteresseerd in ben. Als ik een boek gekozen heb, dan heb ik het liefst een dik boek omdat ik daar langer mee kan doen. Het verhaal blijft dan ook langer in je hoofd zitten.’
  • Remy van Pel (10 jaar): ‘We hebben thuis veel leesboeken staan, dus ik heb veel om uit te kiezen. Ik zet de boeken op volgorde van oud naar nieuw en zo probeer ik alles in de kast te lezen!’
  • Tess Rademaker (11 jaar): ‘Boeken lees ik het liefst in bed, of in de tuin met de hond op schoot. Ik ben een echte boekenwurm.’
  • Sweder van der Gaag (9 jaar): ‘Ik vind een boek leuk als het verhaal je mee op reis neemt. Als ik mee kan leven met de hoofdpersoon ben ik vanzelf benieuwd naar de rest van het verhaal.’
  • Amira Maanaoui (9 jaar): ‘In de bibliotheek leen ik het liefst dikke boeken. Die zijn vaak veel spannender en hebben meer details.’

NS & Kinderboekenweek(ruil)

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek, wordt door de NS de Kinderboekenruil georganiseerd. Op stations Utrecht en Amsterdam Centraal kunnen kinderen hun uitgelezen boek ruilen voor een ander boek. Er is keuze uit meer dan 1000 verschillende boeken en de hele dag worden voorleessessies door conducteurs en schrijvers georganiseerd.

Inspiratie voor kinderboekenweek activiteiten en knutselen

Vanaf 30 september kun je de Kinderboekenkrant ontvangen bij de boekwinkel of de bibliotheek. Hierin vind je de leukste kinderboeken die je voor je kinderen van 6 tot 12 jaar kunt kopen. De voorleesgids bevat zelfs meer dan 200 boeken voor de allerjongsten (0 tot 6 jaar). Zo kun je als voorlezende ouder of grootouder eens rustig gaan bedenken welk boekje leuk is voor je (klein)kind om voor te lezen!

Natuurlijk is het leuk om ook thuis stil te staan bij dit thema. Lees voor uit de voorgestelde boeken of kijk gewoon eens of je kind niet al een boek in dit thema heeft en pak die er weer eens bij! Je kunt het uiteraard nog verder uitdiepen door naar bijbehorende musea te gaan of thuis iets creatiefs ermee te doen. Het thema is immers een prima onderwerp om breed mee aan de slag te kunnen! En je kind zo leren dat boeken lezen gewoon leuk is, is echt wel een aanrader! Op Facebook is er een speciale groep waar ieder jaar de leukste ideeën worden gedeeld.

Kinderboekenweek op school; opening, lespakket en christelijk onderwijs

Iedere school zal zijn eigen manieren bedenken om hier mee om te gaan. Op de basisschool van mijn kinderen werd de kinderboekenweek afgetrapt met een toneelstukje door de leerkrachten.

In de schoolbieb werden de boeken die aansloten op het thema in het zonnetje gezet en in de klassen werd uit de bijbehorende boeken voorgelezen.

Lessuggesties voor de leesbevorderaars:

  • Zet de genoemde boeken klaar in de klas.
  • Start een gesprek over het thema ‘Worden wat je wil’: Weet jij al wat je worden wil? Vind je het leuk om erover te fantaseren? Heb je wel eens een boek gelezen met een leuk/gek/saai of heel zeldzaam beroep?
  • Zet de kinderen aan het denken over elk beroep
  • Praat nog even over na: Wie heeft dit boek al gelezen? Als je het nog niet hebt gelezen, ben je benieuwd naar dit boek?
  • Vraag wie elk boek zou willen lezen, maak een lijst als meerdere kinderen hetzelfde boek willen lezen.

Voor het basisonderwijs is een lespakket beschikbaar. Deze wordt door het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) beschikbaar gesteld.

Hierin zit onder andere het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Voorleesgids en de Kinderboekenweekkrant. Ook zit er een lesbrief bij in die helpt bij het plannen van lessen rondom de Kinderboekenweek, met bijvoorbeeld boekentips en lesplannen.

Scholen kunnen dit lespakket in het voorjaar bestellen bij de boekhandel. Daarnaast zijn er uiteraard nog verschillende informatiegidsen te verkrijgen bij de boekhandel. Dit is niet alleen voor scholen, maar ook voor organisaties of ouders die thuis iets willen doen met de Kinderboekenweek.

Heb je nog meer tips of informatie nodig? Kijk dan eens op internet. Door heel veel scholen, bibliotheken en bedrijven wordt aandacht gegeven aan de Kinderboekenweek. Ook op verschillende blogs kun je gemakkelijk meer informatie vinden.

Er zijn ook christelijke scholen (niet allemaal trouwens!) die de christelijke kinderboekenweek aanhouden. Deze wordt georganiseerd door de christelijke brancheorganisatie en zij zetten hiermee christelijke jeugdboeken in het zonnetje. Deze week heeft dus een eigen thema met eigen boeksuggesties.

Dit jaar is het echter voor het eerst dat ze zich aansluiten bij de gewone kinderboekenweek. Overigens kun je wel christelijke boeken rondom het thema vinden.

Kinderboekenweek; De Waanzinnige Podcast & Boekenkrant Junior

De Kinderboekenweek is officieel gestart met het thema Worden wat je wil. Onze boodschap aan de kinderen? (Lees het vooral hardop voor je kind of klas!) Via boeken ontdek je hoe andere kinderen (en volwassenen) leven, denken en voelen.

Van boeken groei je, en op een dag word je groot… dan zal je een beroep gaan kiezen. Ook daarbij kunnen boeken goed van pas komen! Want hoe ontdek je anders hoe het is om bijvoorbeeld fazantenstroper te zijn, natuuractivist of banketbakker?

De Boekenkrant Junior van deze maand staat compleet in het teken van de Kinderboekenweek en boordevol boekentips. Je leest alles over het kinderboekenweekgeschenk en… over De Waanzinnige Podcast!

Podcastmaker Marije én podcastkind Aimeline zijn geïnterviewd voor dit nummer. Aimeline vertelde in aflevering #2.4 over haar lievelingsboek Mijn bijzonder rare week met Tess.

En in dit interview vertelt ze hoe het is om mee te doen aan de podcast. Heb je de boekenkrant al gespot bij jou in de boekhandel?

Linda van Aken