Van 2 t/m 13 oktober 2019 is het zover: de Kinderboekenweek 2019! Dit jaar staan kinderboeken over voertuigen centraal. De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement, dat al sinds 1954 bestaat.
Op grote schaal wordt door scholen, bibliotheken, boekwinkels en cultuurcentra ingehaakt op het thema van de boekenweek. De dinsdagavond voor de Kinderboekenweek vindt de opening plaats met het Kinderboekenbal. Hier wordt onder andere de Gouden Griffel uitgereikt.
Thema van de Kinderboekenweek 2019
Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek “Reis mee!”. Reizen op allerlei manieren staat hier centraal. Van naar de ruimte als astronaut tot op het skateboard naar school. Auto’s, treinen, vliegtuigen, fietsen..
Maar ook reizen met een raket, of een cruiseschip. Of bijvoorbeeld een skateboard! In een boek kun je alle kanten op via allerlei voertuigen.
Meer informatie over het thema of de kinderboekenweek vind je hier.
Kinderboekenweekgeschenk 2019
Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef Anna Woltz het boek “Haaientanden”, waarin de elfjarige Atlanta in 24 uur rond het IJsselmeer wil fietsen. Ze heeft een heel plan hiervoor bedacht. Ze neemt 12 boterhammen mee, 4 bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting.
Ze is nog maar net begonnen als zij Finley ontmoet door tegen hem aan te fietsen. Finley is weggelopen van huis en heeft niks meegenomen behalve twee haaientanden. Hoe zal dit aflopen?
Je ontvangt dit boek als je voor minimaal €10 aan kinderboeken koopt tijdens de Kinderboekenweek.
Prentenboek
Het prentenboek van de Kinderboekenweek is dit jaar “André, het astronautje op zoek naar Laika”. Dit prentenboek is door André Kuipers geschreven en Natascha Stenvert heeft het geïllustreerd.
André Kuipers kreeg als twaalfjarige sciencefictionboekjes van zijn oma. Vanaf dat moment wist hij zeker dat hij astronaut wilde worden! In 2004 kwam deze droom ook daadwerkelijk uit en vloog hij naar het internationale ruimtestation ISS voor een missie van 11 dagen. In 2011 ging hij opnieuw naar de ruimte, deze keer voor 193 dagen.
Daar, in het ISS, schreef hij zijn eerste boekje “André, het astronautje”. Hierna volgden al snel meer prentenboeken. Zijn laatste boek is “André, het astronautje, hoe word je astronaut?” dat in september 2018 uit kwam.
Natascha Stenvert wist van kinds af aan dat zij naar de Kunstacademie wilde. In 1998 werd haar werk in Italië tentoongesteld en ging vervolgens de hele wereld over.
In 2005 kwam het eerste boek uit dat zij geïllustreerd had. Sinds 2012 maakt zij samen met André Kuipers de “André, het astronautje”-prentenboeken. Natascha’s werk is internationaal bekend en is wereldwijd op exposities getoond.
Kinderboekenlied
Het Kinderboekenlied wordt dit jaar geschreven door Tjeerd Oosterhuis in samenwerking met niemand minder dan Jochem Myjer. Dit werd op 15 mei bekendgemaakt. Het lied heet “Reis mee!” en is op 30 augustus bekend gemaakt, de tekst van het lied vind je hier.
Het zal worden gezongen door Kinderen voor Kinderen. Zij hebben al 7 jaar op rij het Kinderboekenlied gezongen, met topits als “Hallo Wereld”, “Raar maar waar” en “Kom erbij!” die al miljoenen keren bekeken zijn op YouTube.
Boekentips & kerntitels
De Kinderboekenweek-krant is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De Voorleesgids is er voor kinderen van nul tot zes jaar. Hierin wordt een overzicht gegeven van de leukste boeken tijdens de kinderboekenweek.
Daarnaast worden nieuwe boeken genoemd en besproken. Ook staan hier weetjes en achtergronden in, staan er veel (boeken)tips in en zijn er verschillende achtergrondverhalen van schrijvers en schrijfsters te lezen. De Kinderboekenweek bestaat dit jaar 65 jaar en daarom is de Kinderboekenweek-krant extra dik dit jaar!
Ieder jaar wordt er een lijst gemaakt van 20 kerntitels waarin het thema van de Kinderboekenweek centraal staat. Dit jaar zijn dat:
Groep 1 en 2 (4-6 jaar)
- Willewete- de Fiets door Lucas Arnoldussen
- Alle dieren drijven door Gideon Samson
- Welkom thuis, bever! door Magnus Weightman
- Varen, een zoek- en ontdekboek door Doro Göbel
- De droomreis van neef Karel door Rich de Haas, Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoor
Groep 3 en 4 (6-8 jaar)
- Het stuur van tuur door Riet Wille
- Alle hens aan dek door Bette Westera
- Ik reis de wereld rond door Henrietta Drane
- De Liedjesatlas door Koos Meinderts
- De Veerman door Paula Gerritsen
Groep 5 en 6 (8-10 jaar)
- Pech onderweg- over barre tochten en rampzalige reisjes door Jozua Douglas en Tosca Menten
- Zo werkt het! Machines en voertuigen door John Farndon
- Niemand houdt Don Carlo tegen door Oliver Scherz
- Abeltje door Annie M.G. Schmidt
- Dr. Proktors Teletijdtobbe door Jo Nesbo
Groep 7 en 8 (10-12 jaar)
- Bestemming onbekend door Paul Mosier
- De reis van Yarim door Hans Hagen
- Boreas en de zeven zeeën door Mina Witteman
- Auto’s, treinen en vliegtuigen door Clive Gifford
- Rivieren door Peter Goes
Lesinspiratie
Voor het basisonderwijs is een lespakket beschikbaar. Deze wordt door het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) beschikbaar gesteld. Hierin zit onder andere het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Voorleesgids en de Kinderboekenweek-krant.
Ook zit er een lesbrief bij in die helpt bij het plannen van lessen rondom de Kinderboekenweek, met bijvoorbeeld boekentips en lesplannen. Scholen kunnen dit lespakket in het voorjaar bestellen bij de boekhandel.
Daarnaast zijn er uiteraard nog verschillende informatiegidsen te verkrijgen bij de boekhandel. Dit is niet alleen voor scholen, maar ook voor organisaties of ouders die thuis iets willen doen met de Kinderboekenweek.
Heb je nog meer tips of informatie nodig? Kijk dan eens op internet. Door heel veel scholen, bibliotheken en bedrijven wordt aandacht gegeven aan de Kinderboekenweek. Ook op verschillende blogs kun je gemakkelijk meer informatie vinden.
Kinderboekenruil
Op de laatste dag van de Kinderboekenweek, zondag 13 oktober, wordt door de NS de Kinderboekenruil georganiseerd. Op stations Utrecht en Amsterdam Centraal kunnen kinderen hun uitgelezen boek ruilen voor een ander boek.
Er is keuze uit meer dan 1000 verschillende boeken en de hele dag worden voorleessessies door conducteurs en schrijvers georganiseerd.