Skip to Content

Hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen

Hielpijn is een vervelende aandoening waar je snel vanaf wilt. Ook kinderen kunnen hier last van hebben. Bij kinderen kun je al snel denken aan de ziekte van Morbus Sever, terwijl je bij ouderen toch al gauw uitkomt bij hielspoor. Wat is het nu eigenlijk precies en wat kun je eraan doen? En hoe kan je zoon of dochter dit oplopen?

Wat is hielspoor?

Niet alle vormen van hielpijn zullen meteen hielspoor zijn, maar het komt wel vaak voor. Zo is er een ziekte die eveneens hielpijn veroorzaakt. Dit is de ziekte van Morbus Sever. Maar het kan dus ook om hielspoor of een peesplaatontsteking gaan. Deze twee laatste termen lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

Hielspoor ontstaat namelijk na een peesplaatontsteking of andere irritatie. De scheurtjes die hierdoor ontstaan in de aanhechting van de peesplaat wordt door het lichaam tegengegaan met botafzetting. Hierdoor ontstaat er verkalking bij het hielbeen en dan is het ‘pas’ hielspoor.

Wat is de ziekte van Morbus Sever

Maar waardoor ontstaat dan de pijn bij de ziekte van Morbus Sever? Deze ziekte komt vaak voor bij kinderen tussen 7 en 15 jaar. En vaker bij jongens dan bij meisjes. Een afwijking aan de voet, zoals platvoeten of juist holle voeten, kan het risico hierop vergroten.

Het hielbeen is hard aan het groeien en dat ook nog eens verschillende kanten op. De omringende pezen en spieren kunnen dit soms niet bijhouden. Hierdoor ontstaat er druk.

De buitenste laag van het hielbeen wordt daardoor bij belasting geïrriteerd en dat veroorzaakt de pijn. De botstructuur is nog niet volgroeid en daardoor kan het onregelmatigheden hebben.

Hierbij kunnen inlegzolen helpen, taping kan ook verlichting geven, oefeningen doen en het krijgen van een goed schoenadvies van de podotherapeut helpt eveneens. Overigens zal het bij kinderen sneller om deze ziekte gaan dan om hielspoor.

Hielpijn en kinderen

Natuurlijk is er niet meteen iets aan de hand als je kind een keer klaagt over zere hielen. Hij kan hem gewoon gestoten hebben, er heeft iemand tijdens een spel opgestaan of tegenaan geschopt óf hij trekt zijn schoenen niet stevig aan met de veters, waardoor de hielen geen steun ervaren.

Maar het is wel goed om het in de gaten te houden. Want uiteraard kan het ook wel degelijk één van voornoemde kwalen zijn. Ontsteking van het hielbeen is niet fijn en geeft drukpijn bij de achillespees en het hielbeen.

Waardoor ontstaat hielpijn bij kinderen?

Hoe hielpijn ontstaat is niet bij ieder kind gelijk, maar oorzaken kunnen zijn:

 • Overgewicht, wat voor meer druk op de groeischijf zorgt
 • Te snel voluit sporten of in zijn geheel te veel sporten
 • Verkeerde schoenen
 • Een standsafwijking van de voet, zoals holle of platte voeten. Maar ook instabiele voeten.
 • Verschillende lengtes van de benen, waardoor 1 van de voeten meer moet buigen en daarmee meer aan de achillespees trekt.
 • Symptomen van de Ziekte van Morbus Sever
 • Klaagt je kind over hielpijn? Houd dan in de gaten of je de volgende symptomen ook ziet:
 • Rekken (van de achillespees) doet hij liever niet want dit doet zeer
 • De achterkant van de hiel is pijnlijk bij aanraking
 • De huid kan eventueel gezwollen zijn
 • Na rust heeft je zoon of dochter een stijf gevoel
 • Gaat anders lopen door de pijn
 • Na belasting is de pijn erger

Pijn verminderen

Heeft je zoon of dochter hielpijn, dan wil je je kind uiteraard helpen om deze pijn tegen te gaan. Een combinatie van oefeningen en het gebruik van hielspoor zooltjes kan zeker helpen. Eventueel kan het nodig zijn om een kinderpodotherapeut te raadplegen. Hij kan immers advies op maat geven.

Verder kun je kiezen voor schoenen met open hielen als de pijn erg is, zodat er niet extra op gedrukt wordt. IJspakkingen kunnen eveneens verlichting brengen. En werkt ook goed om een zwelling tegen te gaan.

Heeft je kind gesport? Laat hem of haar dan zachte rek- en strekoefeningen doen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind minder vaak of minder lang te laten sporten. Zo krijgt de zere hiel(en) rust.

Waarom zooltjes helpen

Inlegzolen die hier speciaal voor bedoeld zijn zullen de voet in de juiste stand brengen waardoor de hiel minder belast wordt. Het zal door de hakverhoging de hiel in de juiste positie dwingen en ook de voetboog wordt ondersteund.

Is de ziekte van Sever ernstig?

In principe zal je kind er overheen groeien. De symptomen zullen meestal binnen een maand of twee verdwijnen. Je moet dan natuurlijk wel goed voor de hiel(en) zorgen. Normaal gesproken zal je kind er niet iets aan over houden. Helaas kan een dergelijke ontsteking wel terugkeren.

Hoe kun je hielspoor voorkomen?

Proberen om hielspoor te voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan er weer van moeten herstellen. Zorgen voor goed schoeisel is daarbij een factor die je toch redelijk goed zelf in de hand hebt. Zorg dan ook voor schoenen die de voet op de juiste manier ondersteunen, de juiste maat hebben en van een goede kwaliteit zijn.

Te strakke schoenen is zeker niet goed. Let op de zolen, dat die goed dempen, zodat er minder druk op de hielen komt te staan. Schoenen die erg zwaar zijn zullen de hiel extra belasten.

Maar ook hakken zijn eigenlijk echt niet goed voor de kindervoeten. Overgewicht proberen te voorkomen is uiteraard op alle gebieden beter voor je kind. Een standsafwijking van de voet doe je zelf niks aan, maar gelukkig zijn er ook dan hulpmiddelen en oefeningen die je kind kunnen helpen.

Wil Cats
Volg me via: