Je wilt er niet aan denken maar het hoort er toch bij. Alle kinderen worden wel eens ziek. Als je kindje pas een paar maanden oud is en hij/zij wordt ziek is dat misschien even schrikken. Baby’s zijn nog zo klein en hebben jou nodig omdat ze zelf nog maar zo weinig kunnen.
Als je dan je zieke baby in zijn/haar bedje ziet liggen, is dat geen leuk beeld. Maar kinderziektes zijn gelukkig heel onschuldig en gaan ook altijd weer over!
In dit artikel lees ke meer over de 5e en 6e kinderziekte.
De 5e ziekte
De 5e ziekte is één van de bekende kinderziektes. Het is een ziekte dat veroorzaakt wordt door een virus en besmettelijk is. Tussen het besmetten en het ziek worden zit 1 tot 3 weken.
Wanneer je kind de 5e ziekte heeft, heeft hij/zij last van vlekjes. Meestal is je kind hier niet heel erg ziek door.
Wat zijn de klachten?
De klachten beginnen meestal met kleine rode vlekjes, die meestal in het gezicht beginnen. Ook kunnen de wangen vuurrood worden en kan er koorts optreden. Na deze beginnende klachten gaan de vlekjes zich verspreiden over het hele lichaam.
Het kan zijn dat de vlekjes ook gaan jeuken. Mocht dat het geval zijn probeer dan te voorkomen dat je kind gaat krabben want hierdoor kunnen er littekens overblijven.
De vlekken verdwijnen vervolgens na ongeveer een week.
Het kan voorkomen dat je kind na die week nog steeds vlekjes krijgt bijvoorbeeld bij een warme douche, door kou of door drukte. Je kind voelt zich dan meestal niet ziek en de vlekjes verdwijnen ook snel weer.
Ook volwassenen kunnen de 5e ziekte krijgen, alleen zijn er dan niet altijd vlekjes te zien. Wel heb je dan last van stijve handen en voeten. Bij een volwassenen duurt het 1 tot 2 weken voordat dit weer weg is.
Hoe krijg je de 5e ziekte?
Het virus zit in de keel van iemand die al besmet is. Door te hoesten en te niezen zonder dat je je hand of een zakdoek voor je mond doet, komen er kleine druppels met het virus in de lucht. Dit wordt vervolgens ingeademd door een ander waardoor hij/zij ook besmet raakt.
Wanneer je de 5e ziekte hebt kun je een ander besmetten vanaf 1 week voordat je ziek wordt. Dit is meestal het moment waarop de vlekjes verschijnen. Het besmetten komt vooral voor op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of thuis.
Iedereen die nog nooit de 5e ziekte heeft gehad, kan besmet raken. Wel is het zo dat de meeste volwassenen dit als kind al hebben gehad. In dat geval kun je het niet nog eens krijgen.
Ben je zwanger en zit je in de eerste helft van je zwangerschap wanneer je de 5e ziekte krijgt dan is er een klein risico op een miskraam.
Voorkomen van de 5e ziekte
Er is geen inenting of behandeling voor de 5e ziekte. Wel zijn er natuurlijk een aantal punten waar je je aan kunt houden om te voorkomen dat je de 5e ziekte krijgt.
- Gebruik een papieren zakdoek bij het hoesten en niezen. Heb je die niet? Hoest/nies dan in je arm.
- Gebruik de zakdoek maar één keer en gooi hem na gebruik direct weg.
- Was ook meteen je handen, ook wanneer je niet in je handen hebt gehoest.
- Leer kinderen hoe ze goed moeten hoesten en niezen.
Mocht het zo zijn dat jij of je kind toch besmet raakt, dan gaat de ziekte ook vanzelf weer over. Zolang je kind zich goed voelt kan hij/zij gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school tenzij er andere afspraken gemaakt zijn.
Geef het wel altijd door, zodat de leerkracht de andere ouders in kan lichten. Ook als volwassene kun je gewoon aan het werk.
De 6e ziekte
Ook de 6e ziekte is een besmettelijk virus die veelal bij kinderen voorkomt. Tussen het besmet raken en het ziek worden zit 5 tot 14 dagen.
Toch zijn er een paar kleine verschillen ten opzichte van de 5e ziekte.
Wat zijn de klachten?
Bij de 6e ziekte beginnen de klachten met het ineens optreden van hoge koorts. Dit kan 3 tot 5 dagen aanhouden en daarna zakt het weer weg.
Daarna komen er rode vlekken. Eerst in het gezicht, op de buik en op de rug. Daarna komen ze op de armen en in de nek. Deze vlekken jeuken niet en verdwijnen binnen 2 dagen.
De meeste kinderen voelen zich niet heel erg ziek.
Hoe krijg je de 6e ziekte?
Hoe je de ziekte krijgt is hetzelfde als bij de 5e ziekte. Ook bij de 6e ziekte zit er een virus in de keel van iemand anders.
Doordat er word gehoest of geniest kun je besmet raken. Iedereen kan de 6e ziekte krijgen maar meestal is dit bij kinderen onder de 2 jaar.
Voorkomen van de 6e ziekte
Ook het voorkomen van de 6e ziekte gaat op dezelfde manier als bij de 5e ziekte. Zorg er wel voor dat er de hele dag verse lucht binnen in huis kan komen. Zet altijd een raam open of desnoods een luchtrooster als het erg koud is buiten.
Zorg er ook voor dat je het speelgoed dat kinderen in hun mond stoppen elke dag schoonmaakt. Dit is vooral van belang bij bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of op school.
Je kind kan gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school als hij/zij zich goed voelt tenzij er andere afspraken over zijn gemaakt.
Hoelang de 6e ziekte precies besmettelijk is, is niet duidelijk. Ook een volwassene die de 6e ziekte heeft en zich goed voelt, kan gewoon aan het werk.
Het is belangrijk om te weten dat, mocht je ergens over twijfelen of vragen over hebben, je altijd contact opneemt met je huisarts of de GGD afdeling infectieziekten.
Overleg ook altijd met het kinderdagverblijf of met de school welke regels zij hanteren wanneer een kindje de 5e of 6e ziekte heeft.
Ondanks dat de besmetting meestal al heeft plaatsgevonden kan het zo zijn dat er besloten wordt het kind toch thuis te laten.
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie
- Aftelkalender maken kind; voor vakantie, verjaardag, Sinterklaas of Kerst - 1 October 2023
- Halloween kostuum kind; 32 simpele verkleed ideeën om zelf te maken - 1 October 2021
- Halloween knutselen; 50 ideeën voor kinderen, peuters en kleuters - 1 October 2021