Skip to Content

RS-virus bij kinderen; wat is het en wat doe je eraan?

RS-virus bij kinderen; wat is het en wat doe je eraan?

We zouden door Corona bijna vergeten dat er nog meer virussen rondwaren. Toch zijn die echt niet nu opeens vertrokken, hoewel natuurlijk ook andere virussen minder snel verspreid kunnen worden door alle maatregelen.

Eén van die virussen is het RS-virus. Een virus die juist bij baby’s voor vervelende symptomen zorgt. Wat is het, wanneer komt het voor en wat zijn de symptomen?

Wat is het RS-virus?

RS staat voor ‘respiratoir syncytieel’ en is een verkoudheidsvirus. Dat klink vrij onschuldig, maar zeker voor baby’s is het juist een ernstig virus wat voor serieuze benauwdheidsklachten kan zorgen.

Overigens is het wel het meest voorkomende virus wat verkoudheid veroorzaakt! De meeste kinderen pikken dit virus al in hun eerste levensjaar op! Het virus is er in twee varianten, ook wel het RSV-A en het RSV-B type genoemd.

Wie worden getroffen door het virus?

Zoals gezegd zijn het vooral de baby’s die er ernstige klachten door kunnen krijgen. Maar ook ouderen met een zwakke gezondheid kunnen ernstiger getroffen worden.

Te vroeg geboren baby’s, baby’s met het syndroom van Down en baby’s met een aangeboren hartafwijking hebben een verhoogd risico op ernstige klachten bij het oppikken van het virus. Overigens zijn ook baby’s die bloot staan aan sigarettenrook meer vatbaar voor ernstige klachten bij het virus.

Symptomen van het RS-virus

De meest voorkomende klachten bij dit virus zijn neusverkoudheid en hoesten. Vooral de eerste infectie bij baby’s of peuters kan ernstige klachten geven. Hierbij kan er koorts optreden, benauwdheid ontstaan of zelfs een longontsteking. Ook een oorontsteking kan duiden op het RS-virus.

Volgende infecties verlopen meestal milder, maar ook dan kunnen er toch nog grieperige verschijnselen voorkomen. Ouderen met een zwakke gezondheid lopen, zoals gezegd, ook meer kans op complicaties bij het oplopen van het RS-virus.

Net als mensen met een long- of hartaandoening. Hierbij kun je o.a. denken aan een longontsteking met alle risico’s van dien. De incubatietijd is 2 tot 8 dagen.

Wanneer huisarts bellen

Een RS-virusinfectie gaat meestal zelf over na een paar dagen tot een week. Het mag voor zich spreken dat je uiteraard wel de dokter belt als er ernstige verschijnselen optreden. Denk hierbij aan:

  • Benauwdheid
  • Hoge koorts
  • Langer dan 3 dagen koorts
  • Een baby, jonger dan 3 maanden, heeft koorts? Dan bel je meteen de arts
  • Niet goed eten of drinken door een baby
  • Uiteraard bel je sowieso als je je zorgen maakt!

Vaccinatie

Loopt jouw baby extra risico omdat het te vroeggeboren is of een hartkwaal heeft, dan is er de mogelijkheid om je kindje te laten vaccineren. Overigens geeft borstvoeding ook meer bescherming doordat je kindje dan antistoffen van jou binnenkrijgt.

Wanneer heerst het RS-virus?

Vooral in de wintermaanden is dit virus actief.

Hoe vaak komt het RS-virus voor?

Zoals gezegd is dit virus één van de grootste veroorzakers van verkoudheidsklachten. Bij baby’s komt dit erop neer dat ze bijna allemaal al met dit virus in contact komen. Gelukkig heeft niet iedere baby er evenveel last van.

Volgens cijfers van het RIVM zou 10% van de zieke baby’s die bij een huisarts komen aan dit virus lijden. Bij hier weer 10% van is het noodzakelijk om een ziekenhuisopname te regelen. En hiervan komt er weer 10% op de IC terecht.

Met andere woorden: van alle 1000 zieke baby’s (die dus door een huisarts gezien worden) hebben er 100 dit virus en belandt er uiteindelijk 1 vanwege het RS-virus op de IC.

Bij ouderen die in een instelling wonen, is het RS-virus de tweede meest voorkomende infectieziekte die een uitbraak veroorzaakt. In ons land zou het in sommige periodes zelfs de griep verslaan wat betreft het aantal mensen wat eraan overlijdt!

Besmettingsgevaar van het RS-virus

Net als veel virussen is ook dit virus overdraagbaar door de druppeltjes die veroorzaakt worden door hoesten, praten en bijvoorbeeld niezen (of zingen). Helaas geldt ook bij dit virus dat je al besmettelijk bent voordat je zelf de symptomen vertoont.

In principe ben je niet meer besmettelijk als je beter bent. Bij jonge kinderen (onder 2 jaar) ligt dit net even anders. Zij kunnen drie tot vier weken lang besmettelijk blijven.

RS-virus heeft de aandacht van het RIVM

Het RIVM heeft met meerdere bedrijven contact om deze ziekte in kaart te brengen en te leren hoe de ziekte bestreden kan worden. Net als Corona kan het RS-virus worden aangetoond door een test met een wattenstokje.

Hiermee wordt er een uitstrijkje uit de keel en de neus afgenomen. Zo kan aangetoond worden of de luchtwegklachten door influenza of bijvoorbeeld dus het RS-virus veroorzaakt wordt.

Met Corona hebben we er een beduchte extra mogelijkheid bij…

Andere virussen die luchtwegklachten veroorzaken

Bij luchtwegklachten kan er sprake zijn van diverse virussen die je kind (of jezelf) teistert. Hier een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Coronavirus: het Coronavirus (of Covid-19) hoeft waarschijnlijk weinig uitleg, maar ook dit virus kan de longen aantasten en voor grote problemen zorgen. Helaas zijn we er nu getuigen van dat er ook mensen aan overlijden. Omdat er nog steeds veel dingen niet over bekend zijn, is het nog moeilijk om aan te geven hoeveel risico je loopt. De percentages hoeveel mensen ernstig ziek worden of overlijden veranderen nog iedere keer. Wel is het duidelijk dat bij dit virus juist ouderen en natuurlijk mensen met een zwakkere gezondheid meer risico lopen.
  • Rhinovirus: Een verkoudheidsvirus die heel snel muteert. Hierdoor kun je er dus min of meer direct weer mee besmet raken. De klachten zijn hetzelfde als bij het RS-virus. Meestal verloopt dit virus mild, maar ook dit virus kan een infectie aan de luchtwegen veroorzaken met benauwdheid tot gevolg. Bij ouderen en zwakkere mensen kan een longontsteking ontstaan, die ook fataal zou kunnen zijn. Naast deze luchtwegklachten kan het virus ook zorgen voor een keelontsteking, een oorontsteking of sinusinfectie.
  • Influenza, in de volksmond meestal griep genoemd, muteert ook iedere keer opnieuw. Ieder type kan weer andere verschijnselen geven en zeker voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid is een griepprik halen geen overbodige luxe. Hoewel de meeste mensen zullen herstellen van griep, overlijden toch ieder jaar veel mensen uit deze benoemde groepen hieraan. Influenza kan de ene keer meer op de luchtwegen slaan, terwijl de andere keer juist hoofdpijn, bijvoorbeeld, of keelpijn veel voorkomt. Maar praktisch altijd zullen je luchtwegen er ook wel mee gemoeid zijn. Door de mutaties zal de griepprik het ene jaar beter zijn werk doen dan een ander jaar.
RS-virus bij kinderen; wat is het en wat doe je eraan? - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)