Skip to Content

Diabetes bij kind; van symptomen en test, diagnose als je kind het heeft?

Diabetes bij kind; van symptomen en test, diagnose als je kind het heeft?

Bij suikerziekte wordt al gauw gedacht aan oudere mensen. Maar helaas is suikerziekte wel degelijk een ziekte die ook bij kinderen voorkomt. Er zijn meerdere soorten diabetes, waarbij de ene inderdaad vooral bij ouderen voorkomt. Wat is diabetes mellitus nu precies? Hoe herken je het, wat is eraan te doen en hoe gaat het verder?

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht te houden is door het lichaam zelf. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid insuline in het lichaam.

Het kan zo zijn dat het lichaam simpelweg geen insuline meer aanmaakt of hier niet meer goed op reageert. Je hebt o.a. diabetes type 1 en type 2. De meest voorkomende is type 2. Hierbij hebben de mensen te weinig insuline en/of er wordt niet meer goed op gereageerd.

Maar het kan nog gecompliceerder. Bij type 1 komt het afweersysteem om de hoek kijken. De cellen die voor de insuline zorgen worden dan door het eigen afweersysteem aangevallen!

Deze afweerreactie kan zelfs al ontdekt worden bij baby’s. Voor deze mensen is de ziekte erg complex en ze zullen dan ook bij alles wat ze eten na moeten denken en steeds moeten meten wat hun waarde is.

Andere vormen zijn o.a. zwangerschapsdiabetes, neonatale diabetes en bijvoorbeeld diabetes na een alvleesklierontsteking (type 3c). Bij jongeren kan diabetes erfelijk zijn doorgegeven en eruitzien als type 1.

Toch blijkt er nog een vorm te zijn, die een heel andere behandeling nodig heeft. Deze vorm wordt MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young). Meestal wordt deze vorm ontdekt in de tienerjaren of als twintiger. Het gaat hierbij om een defect in het DNA.

Symptomen van diabetes

De eerste symptomen van suikerziekte zijn:

  • Veel drinken en een droge mond hebben
  • Vaak plassen
  • Afvallen
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Terugkerende infecties
  • Hart- en vaatproblemen (ontstaan pas op latere leeftijd)

Deze symptomen treden meestal snel achter elkaar op. Is er een erfelijke vorm van suikerziekte in de familie, dan loopt je kind dus een groter risico om ook suikerziekte te hebben.

Kinderen met overgewicht lopen echter altijd een groter risico op diabetes. In dit geval gaat het dan meestal om type 2.

Welke risico’s zijn hieraan verbonden

Het hebben van diabetes is uiteraard niet zonder risico. Door de symptomen alleen al kan een kind uitdrogen. De glucose komt niet aan in de cellen, hierdoor krijgt je kind niet de kans om energie aan te maken.

Vetten worden afgebroken om zo toch energie te krijgen, waardoor je dus afvalt. Maar hier komen ook nog eens ketonen vrij. Dit zijn afvalstoffen.

Vermoeidheid en vermagering zijn dan ook enkele symptomen. Als het bloedsuikergehalte stijgt en te hoog wordt of te lang hoog is, kan je kind zelfs in coma raken!

Hoe ziet het leven van een kind met suikerziekte eruit?

Leven met suikerziekte vraagt diverse aanpassingen en is heel verschillend per persoon. Uiteraard maakt het type suikerziekte ook veel uit. Zo is type 2 te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen.

Terwijl de meest voorkomende bij kinderen (type 1) helaas niet te voorkomen is. Deze kinderen zullen insuline toegediend moeten worden. Dit kan met prikken zijn, of door een insulinepompje.

Voorzorgsmaatregelen bij diabetes type 2

Mocht duidelijk zijn dat je kind risico loopt op het ontwikkelen van diabetes type 2, dan zal er eerst begonnen worden met voorzorgsmaatregelen. Dit is niets anders dan afvallen door gezond eten en meer bewegen!

Meer bewegen wil zeggen dat het kind minimaal 30-60 minuten per dag bezig is hiermee. Bewegen stimuleert niet alleen een gezonder lichaam en minder gewicht, maar heeft ook nog eens invloed op de gevoeligheid voor insuline!

Mocht dit niet voldoende zijn, dan zal er gekozen worden om hiernaast gebruik te maken van medicatie die de glucosewaarde zal verlagen. Het toedienen van insuline is meestal niet noodzakelijk, maar komt wel voor.

Leven met diabetes type 1

Het leven met diabetes type 1 is een stuk lastiger. Dit is dus een chronische aandoening en je kind zal bij alles wat het doet en eet rekening moeten houden met ‘zijn suiker’. Veel heeft namelijk invloed op de bloedsuikerspiegel.

Denk hierbij aan zaken als beweging, uiteraard voeding, stress, emoties, ziektes (ook een gewone verkoudheid), maar ook hormonale veranderingen.

Regelmaat is dan ook belangrijk. Het kind zal meerdere keren per dag zijn bloedsuikerwaarde moeten meten, zoals voor het naar bed gaan en voor de maaltijd.

Het toedienen van insuline is gebaseerd op zijn specifieke behoeften. Omdat het allemaal zeer complex is zal je kind dan ook onder controle komen te staan van een specialistisch team.

Er zijn kinderen die gebaat zijn bij een insulinepomp, die de hele dag door je kindje in de gaten houdt. Dit is een klein computertje die je kindje bij zich draagt.

Dit computertje geeft meerdere keren per dag insuline af door het naaldje wat dus continue bevestigd is in de huid van het kind. Een andere methode is het gebruik van een insulinepen. Hierbij moet je zelf prikken.

Wanneer naar de arts?

Uiteraard ga je direct naar de arts als je een vermoeden hebt van suikerziekte of je kind de voorgaande symptomen heeft (ook als ze niet allemaal voorkomen!). Onbehandelde suikerziekte is letterlijk levensgevaarlijk.

Hypo of hyper

Gaat er iets mis met het toedienen of juist niet van insuline, dan kan je kind een hypo of een hyper krijgen. Een hypo ontstaat als de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Dit kan komen door te weinig koolhydraten te eten, meer bewogen te hebben of te veel insuline gespoten te hebben.

Een hypo zorgt voor:

  • Zweten
  • Beven
  • Duizeligheid
  • Verandert van stemming
  • Honger
  • Futloos
  • Hartkloppingen
  • Verwardheid
  • Wazig zien
  • Hoofdpijn

Direct ingrijpen is belangrijk. Meet direct de waarde en zorg ervoor dat je kind snelwerkende koolhydraten binnenkrijgt. De bekende druivensuiker kan helpen, maar ook een glas limonade!

Is het al zo erg dat je kindje bewusteloos raakt, dan is een injectie glucagon nodig, want eten en drinken zal dan immers niet meer lukken.

Mocht dit niet voorhanden zijn, bel dan direct 112!

Het tegenovergestelde gebeurt bij een hyper. Dan is er dus juist een te hoge bloedsuikerwaarde, wat kan komen door te veel koolhydraten, te weinig insuline, maar ook andere zaken als ziekten.

Insuline toedienen is uiteraard nodig, maar zorg dat je precies weet wat je doet. Hierover word je uiteraard volledig geïnformeerd door het behandelend team. Suikervrije drankjes heeft je kind ook nodig.

Een hyper herken je aan:

  • Moe/slaperigheid
  • Veel plassen en drinken
  • Minder concentratie
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vreemde ademgeur
  • Omdat bepaalde symptomen bij beide voorkomen, is het uiteraard van belang dat je de suikerwaarde meet!
  • Vind een gezonde balans

Suikerziekte is een vervelende, chronische ziekte en heeft veel invloed op het leven van je kind. Maar je kind kan er, zeker als er goed mee omgegaan wordt, gewoon prima oud mee worden.

Probeer de juiste balans hierin te vinden, zodat je kind wel gezond blijft maar toch ook gewoon kind kan zijn! Uiteraard kan lotgenotencontact hierbij helpen. De DVN kan je voorzien van informatie rondom diabetes op allerlei terreinen.

Diabetes bij kind; van symptomen en test, diagnose als je kind het heeft? - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)