Skip to Content

Schimmelinfecties bij kinderen gevaarlijk?

Schimmelinfecties bij kinderen gevaarlijk?

Wist je dat schimmels eigenlijk een belangrijke rol spelen in ons lichaam? Schimmels zijn te vinden op onze huid en in onze darmen en helpen bij het afbreken van voedsel en het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Maar te veel van bepaalde schimmels kan leiden tot infecties, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen.

Een veel voorkomende boosdoener is de Candida-schimmel, die meestal op de huid en slijmvliezen voorkomt. Als er te grote hoeveelheden aanwezig zijn, kan hij nuttige schimmels doden en schade toebrengen aan kwetsbare weefsels.

Als ouders is het belangrijk op de hoogte te zijn van schimmelverstoringen en maatregelen te nemen om infecties bij onze kleintjes te voorkomen. Overleg met een arts en een goede hygiëne kunnen helpen om het juiste schimmelevenwicht te bewaren.

Wat is een schimmelinfectie?

Schimmelinfecties worden veroorzaakt door een overgroei van schimmels, dat zijn kleine organismen die op onze huid en in ons lichaam leven.

Hoewel de meeste schimmels ongevaarlijk zijn, kunnen sommige tot infecties leiden, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen.

Een veelvoorkomende soort schimmel die een infectie kan veroorzaken heet Candida. Deze schimmel komt meestal voor op de huid en de slijmvliezen.

Als er een overgroei van Candida is, kan het nuttige schimmels doden en kwetsbare weefsels beschadigen.

Schimmelinfecties treden meestal op in warme, vochtige delen van het lichaam, zoals de mond, keel, vagina of luierstreek. Ze kunnen zich ook manifesteren als uitslag op de huid. Hoewel volwassenen deze infecties kunnen krijgen, komen ze meestal voor bij zuigelingen en jonge kinderen.

Dat komt omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Tekenen en symptomen van een schimmelinfectie

Er zijn verschillende tekenen en symptomen van een schimmelinfectie. Als je één van deze tekenen of symptomen bij je kind opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling:

  • Uitslag of roodheid op de huid
  • Jeuk of branderig gevoel op de huid
  • Schilfering van de huid
  • Blaren
  • Zweren
  • Witte vlekken op de tong of in de mond
  • Kraken in de mondhoeken
  • Verdikking of verkleuring van de nagels

Schimmelinfecties kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van waar ze zich bevinden.

Zo kan een candida-infectie in de ontlasting diarree veroorzaken, terwijl één in de slokdarm moeilijkheden met slikken kan veroorzaken. In beide gevallen kan er ook buikpijn aanwezig zijn.

Behandeling van een schimmelinfectie

Als je denkt dat je kind een schimmelinfectie heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling. Er zijn verschillende antischimmelmedicijnen die gebruikt kunnen worden om een schimmelinfectie te behandelen.

Het soort medicijn zal afhangen van de ernst van de infectie en waar die zich op het lichaam bevindt. In sommige gevallen kan orale antischimmelmedicatie nodig zijn.

In andere gevallen kan topische antischimmelmedicatie voldoende zijn. Het is belangrijk om de instructies van je arts voor de behandeling op te volgen, zodat de infectie zich niet verspreidt of verergert.

Tips voor preventie

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je kind een schimmelinfectie krijgt:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep, vooral na het toiletbezoek of het verschonen van luiers
  • Vermijd het delen van handdoeken of beddengoed met iemand die een schimmelinfectie heeft
  • Vermijd blootsvoets lopen op openbare plaatsen
  • Houd de nagels kort en schoon
  • Draag sokken van ademende materialen zoals katoen

Vaginale schimmelinfectie bij een kind

Hoewel een vaginale schimmelinfectie bij een kind alarmerend klinkt, is het eigenlijk heel gewoon en ongevaarlijk.

De aanwezigheid van te veel candidaschimmels in het vaginale gebied, gekoppeld aan kleine huidlaesies, kan leiden tot een jeukende infectie met witte afscheiding.

Ook het plassen kan pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan er sprake zijn van verdikking en roodheid van het vaginale slijmvlies. Dit is echter niet altijd het geval.

Vaginale schimmelinfecties zijn gemakkelijk te behandelen met antischimmelmiddelen, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je kind deze symptomen ervaart.

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling.

Schimmelinfectie bij de plasser van een kind

Deze infectie kan bijzonder lastig zijn voor ouders om op te sporen bij de plasser van hun kind, omdat het misschien geen duidelijke symptomen als uitslag of irritatie vertoont.

Als je merkt dat je kind meer dan normaal aan zijn genitale gebied krabt, kan het de moeite waard zijn om te controleren op een schimmelinfectie.

Gelukkig zijn dit soort infecties vrij onschuldig en gemakkelijk te behandelen met een zalf die op doktersrecept verkrijgbaar is. Dus als je vermoedt dat er daar beneden iets aan de hand is, aarzel dan niet om naar de kinderarts te gaan voor een diagnose en behandeling.

Schimmelinfectie bij een kind na antibiotica

Een veel voorkomende bijwerking van het gebruik van antibiotica is de ontwikkeling van schimmelinfecties, vooral bij kinderen. Dit komt omdat antibiotica het evenwicht van nuttige bacteriën in de darmen kan verstoren en leiden tot een overgroei van candida, een soort schimmel.

Het is belangrijk om op deze infecties te letten nadat je kind antibiotica heeft gebruikt. Als een schimmelinfectie optreedt, zijn er behandelingen beschikbaar om het evenwicht te herstellen en de infectie te elimineren.

Houd in gedachten dat antibiotica alleen gebruikt moeten worden als het nodig is om onnodige verstoring van het microbioom van je kind te voorkomen.

Daarnaast kunnen probiotica en andere ondersteunende maatregelen ook nuttig zijn bij het voorkomen van schimmelinfecties na antibioticagebruik.

Kortom, hoewel antibiotica in bepaalde situaties levensreddend kunnen zijn, is het belangrijk je bewust te zijn van hun mogelijke negatieve effecten en maatregelen te nemen om die te beperken.

Spruw bij zuigelingen

Spruw is een veel voorkomende gistinfectie die zuigelingen kan treffen. Ze wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, die tijdens de geboorte of via de borstvoeding op de baby kan worden overgedragen als de moeder de gist bij zich draagt.

Spruw is vaak te zien als witte plekken in de mond van de baby, maar het kan ook luieruitslag en ongemak tijdens de borstvoeding veroorzaken.

Gelukkig kan spruw worden behandeld met door een arts voorgeschreven antischimmelmiddelen. Het is belangrijk om spruw snel te behandelen, niet alleen voor het comfort van je kind, maar ook omdat de infectie zich kan verspreiden naar andere delen van het lichaam of zelfs naar andere gezinsleden.

Houd de symptomen in de gaten en raadpleeg je kinderarts als je spruw bij je kleintje vermoedt.

Kan spruw kwaad?

Hoewel spruw veel voorkomt en vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk te letten op tekenen van ongemak bij je baby.

Als je kleintje ongemak lijkt te ervaren tijdens het voeden of voortdurend van de tepel wegtrekt, betekent dat waarschijnlijk dat hij pijn heeft van de infectie en dat hij voor behandeling naar een arts moet.

Als je baby spruw heeft, behandel hem en jezelf dan!

Medicijnen als nystatine en miconazol kunnen door je arts worden voorgeschreven aan zowel jou als je baby. Deze medicijnen werken effectief tegen de schimmel die spruw veroorzaakt.

Laat het ongemak en de ongemakken van spruw niet voortduren – praat vandaag nog met je arts over medicatiemogelijkheden. Nu proactief handelen kan je toekomstige frustratie en ongemak besparen.

Tot slot

Hoewel de meeste schimmels ongevaarlijk zijn, kunnen sommige soorten tot infecties leiden – vooral bij zuigelingen en jonge kinderen. Een veel voorkomende soort schimmel die deze schadelijke infecties veroorzaakt heet candida – die meestal onschadelijk leeft op onze huid of in slijmvliezen zoals in onze mond of neus.

Als er echter sprake is van een overgroei, kan candida andere nuttige schimmels in ons systeem doden en daarbij kwetsbare weefsels beschadigen.

Schimmelinfecties veroorzaken vaak uitslag, roodheid, jeuk, branderigheid, schilfering, blaasjes, zweren, witte plekken, barsten in de mondhoeken, verdikte, donkere nagels – dus als je vermoedt dat je kind er één heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Er zijn behandelingen beschikbaar die variëren van medicinale crèmes, zalven, poeders, vloeistoffen en zelfs tabletten, afhankelijk van waar de schimmel zich precies heeft genesteld.

Om te helpen voorkomen dat dit soort infecties zich bij jongeren ontwikkelen, moeten ouders hen aanmoedigen regelmatig hun handen te wassen en goede hygiënische gewoonten aan te houden, zoals het niet delen van handdoeken en beddengoed, het dragen van sokken van ademend materiaal en het verzorgen van hun nagels.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Floortje