Skip to Content

Astma bij kinderen; symptomen aanval van luchtwegen bij baby

Astma bij kinderen; symptomen aanval van luchtwegen bij baby

Heeft je kind last van een piepende ademhaling, hoest deze snel en is hij na inspanning vermoeid? Het kan goed zijn dat je dan aan astma denkt bij je kind.

Kinderastma is namelijk zeker iets wat in Nederland vaak voorkomt. Hoe kan een arts dit precies onderzoeken en vaststellen? En wat doe je als je kind een astma-aanval heeft?

Hoe herken je astma bij je kind

Kinderen met astma kunnen vaak vanaf de leeftijd van 6 jaar een officieel astma-onderzoek ondergaan. Dit maakt het op baby-, peuter- en kleuterleeftijd nog wel eens lastig. Toch is astma bij een jong kind wel degelijk te herkennen.

Denk aan deze symptomen:

 • Piepende ademhaling
 • Je kind is sneller moe
 • Slijm in luchtwegen
 • Veel hoesten, met name ’s nachts en dit houdt wekenlang aan
 • Je kind is benauwd na lichamelijke inspanning

Astma bij baby, peuter, kleuter en vanaf 6 jaar

Baby’s hebben vaak een piepende ademhaling. Ze lijken ‘vol te zitten’ wat betreft hun hoofd en neusje, denk aan een zware verkoudheid en bijbehorende klachten. Ook kunnen baby’s met astma last hebben van jeukende bultjes, ook wel dauwworm genoemd.

Peuters en kleuters hebben dezelfde symptomen als baby’s. Daarnaast kan het je als ouders opvallen dat ze sneller moe zijn als gemiddeld.

Ook kunnen ze veel of juist weinig last van temperatuurwisselingen hebben. Dit kan zich dan weer uiten in kortademigheid of hoesten. Het hoesten is bij peuters en kleuters met astma met name ’s nachts.

Verschillende soorten astma

Je kind kan verschillende soorten astma hebben. Zo zijn er de:

 • Allergisch astma
 • Niet-allergisch astma
 • Ernstig astma

Volgens het longfonds is het meestal een combinatie van astma vormen die een kind heeft. Als je allergische astma hebt, ben je allergisch voor bepaalde stoffen.

Denk aan gras en bloempollen. Deze zie je niet altijd in de lucht maar kunnen wel vervelende klachten geven. Hoesten, niezen, benauwdheid, jeukende ogen.

Kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt, hebben tranende ogen, verstopte neus, niezen en ook wel hoofdpijn. Ze zijn niet allergisch voor de huisstofmijt zelf maar voor de uitwerpselen die dit dier laat vallen.

Het kan ook zijn dat je kind astma heeft wat verergert door inspanningen. Dit kan zelfs zo ernstig zijn, dat je kind benauwd wordt en medicatie nodig heeft. Ook een astma-aanval kan voorkomen.

Kortademigheid komt veel voor bij kinderen die astma hebben. Dit komt omdat de spieren extra hard moeten werken. Je herkent dit ook wel aan wat artsen ‘neusvleugelen’ noemen.

Oftewel: een kind wat benauwd is, heeft op en neer bewegende neusvleugels bij het ademen.

Wat te doen bij astma aanval

 • Blijf rustig. Makkelijk gezegd, maar als je zelf rustig kunt blijven straal je dit uit op je kind. Daarnaast kun je beter handelen.
 • Als je kind medicijnen of een puffer heeft, geef deze dan in.
 • Concentreer je op de ademhaling van je kind
 • Als je je kind benauwd vindt, bel dan je huisarts. Bij extreme benauwdheid bel je direct 112

Hoe gaat een astma-onderzoek in zijn werk?

Een astma-onderzoek bestaat vaak uit 3 onderdelen.

 • Allereerst het vraaggesprek. De arts zal in dit gesprek gerichte vragen stellen om zo de klachten en symptomen zo goed mogelijk in beeld te kunnen brengen.
 • Ten tweede het lichamelijk onderzoek. Hier zal de arts o.a. naar de longen van je kind luisteren.
 • Bij kinderen vanaf 6 jaar kan er een longfunctietest afgenomen worden. Deze inspanningstest laat zien hoe goed de longen werken. Momenteel wordt er gewerkt aan een ademtest. Het grote voordeel is dat deze al bij kinderen vanaf 2 jaar te gebruiken is. Zo kan in de toekomst astma bij kinderen al op de leeftijd voor 6 jaar worden onderzocht en vastgesteld. En dat is fijn, want je kunt je als ouders flink zorgen maken als je kind zo benauwd is.

Tips als je kind astma heeft

Onderzoek laat zien dat de medicatie en puffers beter werken als deze dagelijks en volgens voorschrift ingenomen worden. Oftewel: het helpt erg als je de medicatie op de juiste wijze laat innemen / toedient.

Heeft je kind last van huisstofallergie? Pas je huis hierop aan. Dit kan al door een antiallergisch kussen en dekbed te kopen. Ventileer je huis iedere dag en was handdoeken e.d. op 60 graden. Bamboe is een natuurlijk materiaal wat antibacterieel en antiallergisch is.

Vermijd prikkels die astma kunnen verergeren. Dit is per kind verschillend maar er zijn kinderen die van sigarettenrook nog benauwder kunnen worden. Ook parfum, andere geuren, huisdieren, stof en inspanning kan ervoor zorgen dat je kind meer last van benauwdheid krijgt.

Laat je was liever niet buiten drogen als je kind last heeft van graspollen. Met name in het hooikoortsseizoen (mei tot september) waait er van alles door de lucht.

Kleding die buiten gedroogd wordt, zit dan vol met pollen. Als je kind hierop gaat slapen, komen de pollen toch vrij.

Houd in de gaten hoe het met je kind gaat na inspanning. Heeft je kind een gymles of hebben jullie een dagje dierentuin in de planning? Het kan helpen als je kind dan rustpauzes kan nemen. Jonge kinderen gaan graag nog in de buggy zitten, oudere kinderen kunnen op een bankje even zitten.

Licht ook leerkrachten en de BSO of leidsters op het kinderdagverblijf in. Verandert er iets in het aantal keren dat er gepuft moet worden? Vergeet niet om dit ook aan de leidster of juf door te geven.

Er zijn artsen die ademhalingsoefeningen voor kinderen aanraden. Dit kan ervoor zorgen om niet in paniek te raken bij benauwdheid en de ademhaling onder controle te krijgen. Raadpleeg dit altijd eerst bij je huisarts.

Was het haar van je kind het liefste iedere dag of om de dag. Ook dit helpt om van de pollen af te komen, die zich weer nestelen in het haar.

Je probeert je huis goed schoon te houden. Maar toch kan een spic en span huis er niet voor zorgen dat je kind volledig klachtenvrij is. Het helpt wel in het verminderen.

Ga altijd bij een vermoeden van astma of zorgen naar de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een kinderarts of kinderlongarts. Ook kan deze een puffer of andere proefmedicijnen voor astma eventueel voorschrijven.

Astma bij kinderen; symptomen aanval van luchtwegen bij baby - Mamaliefde
Mirjam de Stigter