Skip to Content

Zonneallergie & uitslag of blaasjes gezicht bij kinderen of peuters

Zonneallergie & uitslag of blaasjes gezicht bij kinderen of peuters

Met de komst van de zomer en het warme weer brengen we graag tijd buiten door, genietend van de zonnestralen. Helaas kan voor sommige mensen de blootstelling aan de zon leiden tot een vervelende aandoening die bekend staat als zonneallergie.

Deze overgevoeligheidsreactie van de huid kan de zomerpret bederven en ongemak veroorzaken. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van zonneallergie, zodat je beter voorbereid bent om deze aandoening te herkennen en ermee om te gaan.

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie is iets heel anders. Hierbij gaat het om een huidreactie. De huid gaat, door de zonnestralen, blaasjes, bultjes en/of vlekjes ontwikkelen. In principe gaat dit vanzelf weer over met een aantal dagen.

Mensen met een licht huidtype hebben hier sneller last van dan mensen met een donkerder huidtype. De huid reageert op een overgevoelige manier op de zonnestralen (UV).

Overigens kan deze allergie spontaan bij iedereen optreden!

Over het algemeen zullen deze klachten vooral voorkomen aan het begin van de lente/zomerperiode, als de huid dus weer moet wennen aan de zon. Maar ook een zonnebank, of bijvoorbeeld een zonvakantie in de winter kunnen deze klachten veroorzaken.

Het komt zelfs voor dat mensen achter glas in de zon zaten en toch de allergische reactie hadden! Ook hangt het van je kleding af of je huid goed beschermd is.

Hoe herken je zonneallergie?

Zonneallergie & uitslag of blaasjes gezicht bij kinderen of peuters - Mamaliefde

Bij een zonneallergie krijg je last van:

  • Rode vlekjes, bultjes en/of blaasjes
  • Jeuk
  • De allergische reactie kan direct optreden nadat je in de zon geweest bent. Maar hier kunnen ook enkele dagen tussen zitten!
    De aangedane huid is alleen die huid die in de zon geweest is

Een variant hierop zijn de lente-oren. Hierbij is de reactie alleen op de oren te zien. In principe komt dit alleen bij kinderen voor, waarbij vooral jongens er last van kunnen hebben. Deze lente-oren komen, zoals de naam al doet vermoeden, in het voorjaar voor.

Extra risico

Er zijn factoren die de kans op deze uitslag vergroten en/of voor een nog ergere reactie kunnen zorgen. Zo zijn er planten die je huid nog meer laten reageren. Een berucht voorbeeld hierbij is de bereklauw.

Kom je in aanraking met het sap van deze plant, in combinatie met zonlicht, dan krijg je echte brandblaren! Maar gewoon de brandnetel kan eveneens voor extra problemen zorgen.

Naast (meerdere) planten zijn er ook medicijnen die dit als een bijwerking hebben. Ook kunnen mensen deze reacties krijgen juist door het zonnebrandmiddel wat ze gebruiken! Of door hun parfum.

Hoe voorkom je een zonneallergie?

Uiteraard is te lang in de zon blijven funest hiervoor. Laat de huid dan ook langzaam aan de zon wennen en ga dus niet direct uren liggen bakken (wat nooit gezond is, trouwens).

Kies voor een zonnebrand met een factor van minimaal 30 (bij kinderen minimaal 50) en smeer dit iedere twee uur in. Of vaker als je sport of zwemt.

Wat doe je bij een zonneallergie?

In principe gaan de plekjes vanzelf weer weg. Blijven ze na een week nog onverminderd er zitten? Raadpleeg dan de arts. Heb jij of je kind veel last van de jeuk? Dan kan je ook de huisarts bellen en vragen om een middel tegen de jeuk.

Ben je erg gevoelig en heb je dus veel en vaak last van de allergie, dan kan de arts eventueel medicijnen voorschrijven. Lichttherapie kan ook een optie zijn.

Raadpleeg hiervoor altijd de huisarts. Lichttherapie doe je niet zomaar, er zitten namelijk ook nadelen aan. Je kunt de allergische reactie juist oproepen door deze therapie. Maar ook huidveroudering en een hogere kans op huidkanker zijn de mogelijke bijwerkingen.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken