Skip to Content

Eczeem bij baby’s / kinderen; tips en ervaringen

Eczeem bij baby’s / kinderen; tips en ervaringen

Eczeem is vervelend en bij kleine kinderen (en baby’s) ook nog eens gewoon zielig. Het veroorzaakt jeuk en dit kan samengaan met bultjes of bijvoorbeeld schilfertjes. Hoe leg je ze uit dat ze ervan afblijven, bijvoorbeeld. Eczeem heeft alles te maken met allergie. Het kan komen door een erfelijke kwestie. M

aar wat doe je eraan? Hoe help je je kindje minder last van de jeuk te hebben? Wat kan de huisarts voor je doen? En zijn er manieren om het eczeem minder voor te laten komen? 

Wat is eczeem?

Eczeem uit zich op de huid door rode, jeukende plekken op de huid. Dit gaat soms gepaard met bultjes, schilfers, kloofjes of korstjes. Kinderen hebben vaak constitutioneel eczeem. Dat wil zeggen dat de eczeem komt door aanleg voor allergie.

Het begint vaak bij baby’s. Soms al als ze drie maanden oud zijn. Eczeem is niet besmettelijk of vies. Je kunt je kind dus gerust aanraken en knuffelen.

Erfelijk

Eczeem kan erfelijk zijn. Mijn schoonmoeder heeft eczeem en heeft dit doorgegeven aan onze kinderen. Aan al jullie kinderen, hoor ik je denken? Ja, al onze kinderen hebben eczeem (gehad).

Onze twee oudste dochters hebben het gehad, maar zijn er gelukkig overheen gegroeid. Toen ze beiden drie jaar waren hadden ze er geen last meer van. Helaas is onze jongste zoon nu 3 en heeft hij er nog steeds last van. Maar we hopen dat hij er op een dag ook overheen groeit. Het lijkt wel minder te worden.

Op thuisarts.nl zeggen ze dat de meeste kinderen er na hun 13e jaar geen last meer van hebben. Onze schoonmoeder heeft er nog steeds last van dus er is helaas geen zekerheid of kinderen er wel of niet overheen groeien.

Huisarts

We zijn met onze zoon naar de huisarts geweest voor zijn eczeem toen hij een baby was. Zij heeft de diagnose gesteld en een behandeling opgezet.

Vette zalf of crème

‘Niet krabben, jongen. Pak maar even de Ceto uit de kast.’ Vervolgens loopt onze zoon naar de kast, trekt het laadje open en pakt de Cetomacrogol. Niet tof, hoe een kleine jongen al de namen van zijn zalfjes kent. We kregen dus een vette zalf mee (cetomacrogol) en hormoonzalf. Dit is om de huid goed vet te houden.

Er zijn verschillende gradaties. De zalf is vetter dan een crème. Deze zalf is ter onderhoud van de huid. Het is een neutrale zalf. Het is zelf even aftasten welke crème of zalf het beste werkt voor de huid van jouw kind.

Hormoonzalf

Ik ben zelf geen voorstander van hormoonzalf. Het staat mij een beetje tegen om hormonen te gebruiken bij kinderen. Maar om mijn zoontje telkens te zien krabben aan plekken die niet verdwijnen vind ik ook moeilijk om te zien.

In eerste instantie kregen we de hydrocortisone en toen het te lang duurde voordat de eczeemplekken verdwenen, kregen we een zwaardere variant. De triamcinolonezalf. Deze sloeg beter aan bij onze zoon en we konden daardoor ook weer sneller stoppen met het smeren van de hormoonzalf.

Je merkt namelijk dat de huid dunner wordt als je er hormoonzalf op smeert. Iets wat voor mijn gevoel nooit goed kan zijn voor een kinderhuidje.

Afbouwschema

Je kunt met je dokter een afbouwschema voor de crème aanhouden. Als je dit niet hebt gekregen dan is hier een afbouwschema wat je kunt inzetten. Er is een basis afbouwschema en een afbouwschema ‘snel’.

Controle huisarts

Het is goed om af en toe contact op te nemen met jullie huisarts om te controleren of jullie de juiste behandeling hebben voor jullie kind. Misschien kan hij sneller afbouwen of is een tandje er bovenop juist beter voor zijn huid. Het is goed om even een vinger aan de pols te houden.

Niet krabben

Probeer baby’s en kinderen maar eens duidelijk te maken dat ze niet moeten krabben. Onze zoon van nu drie jaar begrijpt het wel als we het zeggen. Hij weet wat we bedoelen.

Maar op het moment dat hij jeuk krijgt, gaat zijn handje als reflex toch richting de plek waar hij jeuk heeft en begint hij met krabben. Ik kan het hem ook niet kwalijk nemen. Jeuk is vreselijk, soms nog erger dan pijn.

Astma en hooikoorts

Kinderen die op jonge leeftijd eczeem hebben gehad, hebben later meer kans op astma en hooikoorts.

Voeding en homeopathie

Sommige mensen gaan naar de homeopaat en krijgen daar een behandeling voorgeschreven, zodat de eczeem verdwijnt. Ik kan je hier zelf niets over vertellen, want ik heb daar geen ervaring mee.

Voeding heeft invloed op de huid, artsen zeggen dat het niet van invloed is op eczeem. Andere ervaringsdeskundige beweren iets anders. Het is aan jou om te kijken of je dit wilt onderzoeken. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Praktische tips

De onderstaande tips hebben ons geholpen om het leven van ons zoontje iets draaglijker te maken.

  • Douche zo min mogelijk. Het water en zeep droogt de huid uit. Wij douchen onze zoon gemiddeld één keer per week. Zet het water niet te warm, 37 graden is prima. En voor de rest maken we hem elke dag schoon met een washandje. Hoewel hij dan ook water op zijn lichaam krijgt, is hij minder lang in aanraking met het water.
  • Smeer jouw kind na een douche direct in met een verzachtende crème. In ons geval Cetomacrogol.
  • Was de kleding zonder wasverzachter. Of probeer wasverzachter voor de gevoelige huid van bijvoorbeeld Neutral 0%.
  • Vermijd de desinfecterende handgel. Daar zit alcohol in wat ontzettend pijnlijk kan zijn op de plekken waar eczeem zit.
  • Houd de nagels van jouw kindje zo kort en schoon mogelijk. Als hij dan krabt, dan richt hij zo min mogelijk schade aan, aan zijn huid.
  • Bij baby’s kun je handschoentjes aantrekken of vastnaaien aan een shirt zodat hij of zij niet kan krabben met de nageltjes als hij in bed ligt.
  • Draag katoenen kleding, deze stof ademt.
Eczeem bij baby's / kinderen; tips en ervaringen - Mamaliefde
Anita Schokker
  1. Paul says:

    Mijn zoontje van 2 jaar had exzeem; alle doktors zalfjes hielpen niet. Op aanraden van een kennis een kom vol KAMILLE thee gemaakt, de natte KAMILLE theezakjes uitgeknepen en deze (koud natuurlijk) op de plekken gelegd. Na een week was het over. Dussss wie weet .

Comments are closed.