Skip to Content

Kind voorbereiden op operatie

Kind voorbereiden op operatie

En dan krijg je te horen dat je kind geopereerd moet worden. Iets wat je als ouder helemaal niet zou willen meemaken. Maar uiteraard ben je er ondertussen ook blij om als dat je kind zal helpen/redden.

Voor jou als ouder is het een spannende onderneming, maar minstens net zo ook voor je kind(je). Hoe kun je hem of haar nu het beste voorbereiden op een operatie? Hoe begeleid je hem of haar het beste hierin?

Goed voorbereiden scheelt stress

Natuurlijk maakt het uit of je kind 1 of 11 is, maar een goede voorbereiding van de operatie scheelt heel veel voor kinderen. Als zij weten wat er gaat komen zullen ze minder angstig zijn en er wordt zelfs gezegd dat ze minder pijn na de operatie zullen voelen.

Maar hoe pak je dit aan? Uiteraard door het zo eerlijk mogelijk te vertellen en ze niet er dus maar mee te confronteren met het idee dat ze zich dan geen zorgen hoeven te maken.

Naast erover praten kun je nog meer doen! Bedenk wel hoe je kind in elkaar steekt. Het ene kind zal namelijk juist graag lang van tevoren het willen weten om het idee zich meer eigen te maken, terwijl de ander het beter op een later moment hoort.

Tijdsbesef is zeker bij jonge kinderen nog ver te zoeken. Vertellen dat ze over drie weken geholpen worden zegt ze dus niks! Een heel jong kind vertel je het dus pas als het zover is.

Eerlijk vertellen

Vertel je zoon of dochter eerlijk dat hij of zij een operatie zal ondergaan en leg uit waarom. Maak duidelijk dat je kind bang mag zijn en verdrietig en dat jij daar alle begrip voor hebt.

Zo weet je kind dat het gewoon zijn emoties mag laten zien en kun jij hier goed op reageren. Je kunt uitleg geven door een boekje hierover te lezen of door het met tekeningetjes te verklaren.

Heb je een dokterssetje in huis? Dan zou je dit ook kunnen gebruiken als de kinderen nog jonger zijn. Meestal mag één van de ouders bij het kind blijven tot het onder narcose is. Ook dat kun je vertellen, zodat je kind niet bang hoeft te zijn om zich eenzaam te voelen.

Niet alles hoeft verteld

Eerlijk zijn is belangrijk, maar je hoeft natuurlijk niet de operatie tot in elk detail alles uit te leggen. De operatie zelf maakt je kind niet bewust mee.

Je maakt hem of haar dus onnodig bang om daarover echt alles te vertellen. Het is veel belangrijker om uit te leggen wat het kan verwachten voor de operatie en wat er komt als hij uit de narcose ontwaakt.

Bij pubers

Een groter kind en zeker pubers hoef je natuurlijk niks meer wijs te maken. Die weten echt wel wat er gebeurt en willen waarschijnlijk ook meer info over de operatie. Ze zomaar laten rondsurfen op internet kan je misschien beter niet doen, want de gruwelverhalen die nergens op slaan waren daar ook rond.

Ga (samen) op zoek naar info die betrouwbaar is! Bijvoorbeeld via de website van het ziekenhuis zelf.

Kies het juiste moment

Iets vertellen aan je kind wat het waarschijnlijk spannend of zelfs eng zal vinden: dat doe je uiteraard niet net voordat ze gaan slapen. Kies een moment van de dag dat het rustig is en jullie alle tijd hebben om er over te kunnen praten. Dus ook niet even tussendoor terwijl je aan het koken bent.

Kennismaken

Veel ziekenhuizen geven de mogelijkheid om van tevoren al even te komen kennis maken met de afdeling. Zo weet je kind én jijzelf waar het gaat gebeuren en kan je kind er een betere voorstelling van maken. Hierdoor wordt het al meteen een stukje minder eng.

Vraag naar informatie

Wordt de afspraak gemaakt dan zul je waarschijnlijk al heel veel info krijgen. Wil je meer weten? Aarzel dan niet om dit te vragen. Hoe meer jij weet, hoe beter jij het kunt uitleggen aan je kind. Daarnaast zal het voor jou ook fijner zijn om precies te weten wat er nu gaat gebeuren.

Ben jij erg angstig, dan zal je kind dit zeker aanvoelen. Misschien heeft het ziekenhuis ook wel speciale kinderfolders of een kinderwebsite! Ook dat kan een manier zijn om je kind voor te bereiden.

Nuchter blijven

Je zult ook te horen krijgen hoelang voorafgaand de operatie je kind niet meer mag eten en drinken. Ook dat vraagt om uitleg. Probeer dit goed uit te leggen zodat je kind niet het idee heeft dat hij gestraft wordt.

Rooming-in

Bij de meeste ziekenhuizen kun je als ouder bij je kind blijven slapen na een operatie. Meestal moet je dit wel aangeven. Dit kan natuurlijk een hele geruststelling voor je kind zijn! Informeer naar de mogelijkheden. Is het mogelijk, leg je kind dan ook duidelijk uit dat je bij hem blijft in het ziekenhuis.

Vaak mag je als ouder ook zelf (een deel van) de zorg van je kind op je nemen. Dit bevordert het welzijn van het kind, omdat het zich zo immers vertrouwd en dus veilig voelt.

Geef zelf gewoon aan als je dit wilt, want niet overal gebeurt het standaard terwijl het wel gewoon mag of kan. Besef ook dat jij als ouder signalen op kan pikken van je kind, die een vreemde niet zal herkennen!

Benoem deze dan ook, want als het op je kind aankomt ben jij de deskundige. Samen met de verpleegkundigen en artsen kunnen jullie zo je kind het beste helpen.

Stichting Kind en Ziekenhuis

Er is een stichting die zich bezighoudt met kinderen en het ziekenhuis. Hier kun je terecht voor allerlei informatie rondom ziekenhuisopnames van kinderen. Je kunt hier ook lezen over jouw rechten als ouder en de rechten van je kind.

Meer hierover kun je eveneens vinden bij jadokterneedokter.nl. Deze site hoort bij dezelfde stichting maar is speciaal op kinderen gericht.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)