Skip to Content

CMV-virus; wat is het en hoe zit het met symptomen tijdens zwangerschap?

CMV-virus; wat is het en hoe zit het met symptomen tijdens zwangerschap?

CMV staat voor het cytomegalovirus en misschien komt de naam je wel helemaal niet bekend voor. Toch is 40% tot maar liefst 90% van de mensen in Nederland ooit door dit virus geïnfecteerd. Wat is het precies en wat zijn de risico’s? Moet je extra opletten als je zwanger bent?

Wat is het CMV-virus en welke klachten geeft het?

Normaal gesproken zijn de klachten bij dit virus heel mild. Koorts en vergrote lymfeklieren zijn in principe de enige klachten die hieruit voortkomen. Soms kan er een ontsteking van de lever bijkomen.

Uiteraard zijn mensen met een verminderde weerstand vatbaarder voor ernstigere klachten. In zulke gevallen kunnen er ook ernstigere symptomen optreden. Hierbij kun je denken aan een longontsteking.

De tijd tussen besmet raken en er ziek van worden is bij dit virus vrij lang. Hierbij kan het 3 tot zelfs 12 weken duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt! Of je deze ziekte hebt is vast te stellen door bloedonderzoek.

Levenslang besmet

Het CMV-virus is een virus wat bij je blijft als je eenmaal besmet bent. Dit geldt ook als je er niet ziek van geworden bent. Hierdoor kun je er op een later tijdstip (weer) last van krijgen als je minder goed in je vel zit.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat mensen opnieuw ziek worden. Het virus bevindt zich in het lichaamsvocht. Niet alleen in speeksel dus, maar ook in bloed, urine, vaginaslijm, sperma en zelfs moedermelk.

Hierdoor is het ook te begrijpen dat een groot percentage van de mensen is besmet. De besmetting wordt van mens tot mens overgedragen.

Wie lopen risico op besmetting met CMV?

Het mag uit voorgaande duidelijk zijn dat iedereen besmet kan raken. Natuurlijk geldt ook hier, zoals eigenlijk voor ieder virus geldt, dat veel mensen dicht op elkaar een grote bron van infecties oplevert. Kinderen die naar dagverblijven gaan lopen dan ook een risico, maar ook hun ouders en verzorgers.

Kun je CMV voorkomen?

CMV is geen virus waar een inenting of medicatie voor is. Natuurlijk werkt een goede hygiëneroutine ook tegen dit virus, maar dat geldt natuurlijk voor alle virussen. In het geval van CMV zul je alle contact met lichaamsvocht moeten zien te reduceren…

Nu is dat natuurlijk niet altijd te voorkomen. Je moet immers toch de luier van je kind verschonen, om maar iets te noemen. Was daarna dan goed je handen.

Lichaamsvocht op speelgoed e.d. komt natuurlijk ook voor. Je kindje sabbelt vast weleens aan iets. Speelgoed schoonmaken is dus ook een dingetje.

Moet je medicijnen slikken bij CMV?

CMV is normaal gesproken geen ernstig virus en zal vanzelf weer verdwijnen na milde klachten gehad te hebben. Is het om bepaalde redenen belangrijk er iets tegen te doen dan zouden er virusremmers voorgeschreven kunnen worden.

Moet je thuisblijven met CMV?

CMV is geen reden om thuis te blijven. Kijk hoe jij je voelt of je kind, dat is het belangrijkst. Voel jij je wel goed, dan mag je gewoon gaan werken. CMV is al besmettelijk voordat je klachten krijgt, daarom is thuisblijven eigenlijk niet meer nuttig. Anderen kun je dan dus al besmet hebben.

CMV en zwangerschap

Hoewel het virus in de meeste gevallen weinig kwaad kan, is het wel een punt van aandacht bij zwangere vrouwen. Is de vrouw nooit besmet geweest en loopt ze nu de besmetting dus voor de eerste keer op, dan kan ook de baby besmet raken.

Draagt de vrouw al langer het virus bij zich en wordt het tijdens de zwangerschap weer actief, dan kan het virus ook de baby besmetten. Een besmetting met dit virus bij een ongeboren baby kan gevaar opleveren voor het kindje.

Gelukkig is de kans niet groot, maar de mogelijkheid op aangeboren afwijkingen is er hierdoor wel. De zwangere vrouw zelf loopt niet meer risico.

Waar let ik op als ik zwanger ben?

Ben je zwanger en twijfel je nu of jij je kind wel kunt ophalen bij het kinderdagverblijf, om besmetting te voorkomen? Dit is niet nodig. Zolang jij zorgt dat je niet in contact komt met het lichaamsvocht van anderen dan is er niets aan de hand.

De officiële melding bij het RIVM zegt dat je niet in contact moet komen met het lichaamsvocht van besmette personen. Maar ja, die zijn dus al besmettelijk voordat ze zelf weten dat ze ziek zijn, dus is gewoon hygiënisch nadenken het enige wat je eigenlijk doen kan.

Omdat het speeksel en de urine van kinderen de grootste bron van besmetting zijn, kun je wel opletten dat je niet onnodig in contact komt met hun speekselvocht en urine. Deel dus niet je bestek of bekers met je kinderen, bijvoorbeeld.

En ook niet een ijsje of ander eten… En bij het verschonen van de luier zou je voor de zekerheid wegwerphandschoentjes kunnen gebruiken. Was in ieder geval grondig je handen na een luierwissel.

Risico’s

Zoals gezegd kan dit virus wel complicaties geven voor de baby tijdens de zwangerschap. Kindjes die gezond geboren lijken te worden, kunnen de eerste jaren toch nog symptomen laten zien die door dit virus zijn veroorzaakt.

Hierbij moet je denken aan motorische of mentale achterstand. Ook kunnen er problemen zijn met het gehoor (doofheid). Een infectie die vroeg optreedt in de zwangerschap geeft meer risico’s.

In Nederland komt een CMV-infectie bij pasgeborenen ongeveer bij 1 op de 200 kinderen voor. 18% houdt hiervan blijvend letsel over.

Zwanger en een beroep met kinderen

Werk je intensief met kinderen en ben je zwanger? Dan loop je dus wel meer risico voor je kindje. Hoe kun je voorkomen dat je besmet raakt? Bedenk dat ieder kindje besmet kan zijn, want klachten kunnen zelfs maanden op zich laten wachten. Wees dus te allen tijde je ervan bewust dat je schoon moet werken.

Dit houdt in:

  • Voorkom contact met lichaamsvocht van de kinderen, waarbij speeksel en urine de grootste boosdoeners zijn.
  • Moet je toch iets doen waarbij contact noodzakelijk is (luiers verwisselen, een neusje snuiten e.d.) doe dit dan met handschoenen aan.
  • Ook speelgoed en de luier op zich komt in contact met dit lichaamsvocht!
  • Was dan ook heel goed je handen als je hiermee in contact komt en indien mogelijk dus wegwerphandschoentjes dragen.
  • Overdracht vindt vooral plaats door intensief contact. Bang zijn voor besmetting door contact met de ouders is dus eigenlijk niet nodig.
CMV-virus; wat is het en hoe zit het met symptomen tijdens zwangerschap? - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)