Skip to Content

Wratten bij kinderen; tips wat te doen

Wratten bij kinderen; tips wat te doen

Wratten kunnen een vervelend en hardnekkig probleem zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en tips beschikbaar om wratten effectief aan te pakken en te voorkomen. In dit artikel bespreken we diverse benaderingen die kunnen helpen bij het bestrijden van wratten en het herstellen van een gezonde huid.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van behandelingen kan variëren van persoon tot persoon. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een medische professional voordat je een nieuwe behandeling uitprobeert.

Afwachten en geduld hebben

Soms is de beste aanpak tegen wratten simpelweg geduld hebben. Wratten kunnen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, vooral als je immuunsysteem sterker wordt. Eén getuigenis van een persoon wijst erop dat na 3 jaar geduldig wachten, de wratten bijna volledig zijn verdwenen. Het kan frustrerend zijn om af te wachten, maar soms is dit de meest natuurlijke en effectieve benadering.

Dermatologische behandelingen

Dermatologen kunnen verschillende behandelingen aanbieden om wratten te verwijderen. Enkele effectieve opties zijn:

 • Cryotherapie (bevriezing): Dit houdt in dat de wrat wordt bevroren met vloeibare stikstof. Na verloop van tijd zal de bevroren wrat afvallen.
 • Lasertherapie: Lasers worden gebruikt om wratten te vernietigen door ze te verhitten en te desintegreren.
 • Aanstippen met medicijnen: Dermatologen kunnen ook medicijnen voorschrijven die direct op de wrat worden aangebracht om deze te verwijderen.

Homeopathische benaderingen

Sommige mensen hebben succes gemeld met homeopathische behandelingen. Een aantal suggesties zijn:

 • Thuya occidentalis: Deze homeopathische granules kunnen helpen bij het verwijderen van wratten en het versterken van het immuunsysteem.
 • Stinkende gouwe: Het sap van de stinkende gouwe wordt op de wrat aangebracht en kan helpen bij het verwijderen ervan.
 • Zinksupplementen: Een zinktekort kan bijdragen aan wratvorming. Zinksupplementen kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en wratten te verminderen.

Medische procedures

Sommige medische procedures kunnen effectief zijn, maar ze moeten worden uitgevoerd door een professional:

 • Chirurgische verwijdering: In sommige gevallen kan een wrat operatief worden verwijderd onder lokale of algemene verdoving.
 • Aanstippen met mierenzuur: Het aanstippen van wratten met mierenzuur kan helpen bij het vernietigen van de wratcellen.

Zelfzorgmethoden

Naast medische behandelingen zijn er enkele zelfzorgmethoden die het proberen waard zijn:

 • Tea tree olie: Etherische tea tree olie kan op de wrat worden aangebracht om deze op een natuurlijke manier te verwijderen.
 • Ajuin: Het aanbrengen van een stukje ui op de wrat en deze afdekken kan helpen bij het verwijderen ervan.
 • Citroen en azijn: Het inweken van een citroenschil in azijn en deze op de wrat aanbrengen kan effectief zijn.

Voeding en immuniteit

Het versterken van je immuunsysteem kan helpen wratten te voorkomen. Zorg voor een gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen, waaronder zink. Vitamine C en andere antioxidanten kunnen ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem.

Wratten kunnen hardnekkig zijn, maar er zijn tal van behandelingen en benaderingen die kunnen helpen bij het verwijderen ervan. Het is belangrijk om geduldig te zijn en verschillende opties te overwegen voordat je besluit welke behandeling het beste voor jou is. Als wratten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor professioneel advies en begeleiding. Onthoud dat wat voor de één werkt, mogelijk niet hetzelfde effect heeft voor een ander, dus het kan enige tijd duren voordat je de juiste behandeling vindt die bij jou past.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken