Skip to Content

Netelroos kinderen; is dit gevaarlijk of besmettelijk, symptomen en wat is behandeling bij baby?

Netelroos kinderen; is dit gevaarlijk of besmettelijk, symptomen en wat is behandeling bij baby?

Netelroos komt veel voor, het behoort zelfs tot de top 10 van de meest voorkomende huidziektes. Ongeveer 20% van de mensen zal in de loop van zijn of haar leven een keer te maken krijgen met netelroos. Onze kinderen dus ook. Maar wat is netelroos precies? Hoe komt je kind eraan? En is het besmettelijk?

Wat is netelroos?

Netelroos is een huiduitslag met rode, gezwollen vlekken die erg jeuken. Netelroos wordt ook wel ‘galbulten’ of ‘urticaria’ genoemd.

Netelroos ontstaat door een allergische reactie. Dat betekent dat de huid overgevoelig reageert op een prikkel van buitenaf.

Hierbij komt het stofje histamine vrij. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden, waardoor de huid rood wordt. Hierdoor kan er meer vocht door de wanden van de bloedvaten en ontstaan er vochtophopingen in de huid. Histamine veroorzaakt tevens de jeuk.

Hoe komt een kind aan netelroos?

Er zijn heel veel prikkels waardoor iemand een allergische reactie kan krijgen. Daardoor blijft de oorzaak van netelroos in de meeste gevallen onbekend.

Enkele voorbeelden van prikkels zijn:

  • Geneesmiddelen, zoals antibiotica of aspirine
  • Voedingsmiddelen, zoals chocola, eieren, schaaldieren, noten of fruit
  • Voedseltoevoegingen, zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers
  • Warmte, kou, druk of zonlicht op de huid
  • Contact met plantaardige of chemische stoffen
  • Infectie met een virus, zoals buikgriep of verkoudheid
  • Insectensteken, zoals van muggen, wespen, luizen of bedwantsen
  • Psychische factoren, zoals druk, spanning of stress

Hoe herken je het?

Netelroos kind; wat te doen / behandeling, hoe lang blijft het, besmettelijk?

Het begint met rode vlekjes, die snel kunnen overgaan in grotere gezwollen rode vlekken, soms zijn ze aan de randen rood en in het midden bleek. De vlekken lijken een beetje op de vlekken die je krijgt als je in aanraking bent geweest met brandnetels.

Binnen een paar uur kunnen de vlekken verdwijnen en kunnen er op andere plaatsen weer nieuwe vlekken ontstaan. Deze vlekken komen voor over het hele lichaam en kunnen heel erg jeuken. Daarnaast kun je je koortsachtig en niet lekker voelen.

Is netelroos gevaarlijk?

Gevaarlijk is netelroos over het algemeen niet. Het is vooral heel irritant, omdat het zo verschrikkelijk jeukt. Mochten er zwellingen in de keel ontstaan, dan kan het wel gevaarlijk zijn omdat je kind zo moeite kan krijgen met ademhalen. Bel in dat geval direct de huisarts!

Behandeling

Netelroos hoeft niet altijd behandeld te worden, omdat het vanzelf weer overgaat. Als de jeuk erg hevig is kan de huisarts tabletten (of bij jonge kinderen een drankje) voorschrijven die de werking van histamine blokkeert, antihistaminica.

Als duidelijk is welke prikkel netelroos heeft veroorzaakt, dan is het beste om die prikkel te vermijden. Heeft je kind vaker last van netelroos, dan is het verstandig om een dagboekje bij te houden.

Hierin kun je bijvoorbeeld noteren:

  • Wat je kind gegeten heeft
  • Of je kind medicijnen heeft gehad
  • Of hij ziek is geweest
  • Of hij gestoken is door een insect
  • Of hij veel in de zon is geweest
  • Of hij het warm of koud heeft gehad
  • Of hij veel stress of spanning heeft gehad

Met dit dagboekje is het makkelijker om de oorzaak te kunnen achterhalen. In overleg met de huisarts kan er dan een allergietest gedaan worden.

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos is niet besmettelijk. Het is een overgevoeligheidsreactie van de huid op een bepaalde prikkel, er komen dus geen ziekteverwekkers aan te pas. Je kind kan dus niemand besmetten en kan gewoon naar school of naar de opvang.

Hoe lang blijft je kind er last van houden?

Acute netelroos duurt korter dan 6 weken. Houdt de netelroos langer aan dan 6 weken, dan is er sprake van chronische netelroos. Acute netelroos komt het meest voor bij mensen tussen de 10 en 40 jaar en chronische netelroos bij mensen tussen de 20 en 60 jaar.

Bij kinderen is het in de meeste gevallen dus acute netelroos en zal het niet langer dan 6 weken aanhouden. Chronische netelroos kan soms maanden of zelfs jaren aanhouden, maar uiteindelijk zal het vanzelf weer verdwijnen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je kind last krijgt van benauwdheid, dikke lippen, ogen, tong of keel, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Je kind kan hierdoor moeite krijgen met ademen.

Ook als de netelroos langer dan 2 weken aanhoudt of als de jeuk heel erg is, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan dan medicijnen voorschrijven die de jeuk verminderen.

Wij zijn geen arts, dus als je je zorgen maakt, vertrouw altijd op je onderbuikgevoel en ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt!

Tips bij jeuk

  • Een lauwe douche of deppen met water en een scheutje azijn kunnen verkoeling geven.
  • Laat je kind vooral niet te lang en te heet douchen. Dit kan de huid uitdrogen waardoor er nog meer jeuk kan ontstaan.
  • Het is raadzaam om je kind losse kleding aan te trekken die niet schuurt.
  • Zorg ervoor dat je kind zo min mogelijk krabt, dit kan de uitslag verergeren en de huid beschadigen. Laat je kind desnoods ’s nachts handschoentjes dragen. Zorg er ook voor dat de nagels kort en schoon zijn, zo is krabben lastiger en gaat de huid minder snel kapot.
  • Een verkoelende zalf
  • Zorg voor afleiding. Vaak wordt de jeuk alleen maar erger als je kind er veel aan denkt. Door je kind iets anders te laten doen en zijn aandacht ergens anders op te laten vestigen, zal hij minder aan de jeuk denken.

Onze ervaringen met netelroos

Toen we 1,5 jaar geleden met ons zoontje op vakantie waren, kreeg hij ineens allemaal rode vlekken over zijn hele lichaam. Hij was nog een dreumes en kon nog niet praten, maar hij scheen er zelf geen last van te hebben.

We zijn toen naar de huisarts geweest en kregen eerst een schimmelzalf mee. Deze moesten we 2 keer per dag op de plekken smeren.

Pas toen we begonnen met het aanbrengen van de zalf viel het ons op dat de ‘oude’ vlekken verdwenen en dat er op andere plaatsen nieuwe vlekken zaten. We zijn toen weer terug gegaan naar de huisarts en moesten onmiddellijk stoppen met de schimmelzalf.

De huisarts dacht dat het een allergische reactie van het lichaam op een virus of bacterie was, wat zich uitte in netelroos. Omdat ons zoontje er geen last van scheen te hebben, moesten we het gewoon maar afwachten. Na ongeveer 2 weken verdwenen de vlekken vanzelf.

Netelroos kinderen; is dit gevaarlijk of besmettelijk, symptomen en wat is behandeling bij baby? - Mamaliefde
Tessa Janssen
Volg mij via