Als je kind de basisschool verlaat zal hij afscheid nemen van zijn oude leventje. Meestal ook van een deel van zijn klasgenoten. Een afscheidsfeestje organiseren om dit op een mooie manier af te sluiten is dan ook zeker een mooi idee. Hoe doe je dit? Wat kun je gaan doen, wie organiseert het en wanneer?
Alleen of met de hele klas
Allereerst zijn er twee manieren om dit aan te pakken. Nu zal dit ook een beetje afhangen van de gewoonte op de school zelf. Wordt er met de hele groep iets georganiseerd of gaan (de ouders van) de kinderen zelf iets organiseren?
Bij laatstgenoemde zou je het kunnen vergelijken met een verjaardagsfeest organiseren wat 1 kind doet of met een paar kinderen. Dit houdt dan ook in dat je véél feestjes hebt, want dan komen er natuurlijk meer kinderen met feestjes op de proppen.
Ik heb zelf meegemaakt dat de ouders van groep 8 door het hele jaar heen zo’n drie of vier leuke activiteiten deden met de hele groep op woensdagmiddag. Dit was dan bedoeld om groep 8 een bijzonder laatste jaar te geven. Dat is uiteraard ook een leuk idee.
Met de hele klas organiseren
Organiseer je een feest gewoon met alle kinderen tegelijk, dan heb je uiteraard een groter budget. Een paar ouders nemen het op zich om de activiteit te organiseren, maar alle ouders delen mee in de kosten en eventueel kunnen ze ingeschakeld worden voor extra ondersteuning op de dag/avond zelf.
Je kunt er in dit geval een leuke dag van maken. Op school wordt er vaak ook al wel een afscheidsfeest georganiseerd, maar in dit geval is het dus echt vanuit de ouders en heeft de school er verder niks mee te maken.
Wat je zou kunnen doen?
- Iets actiefs, bijvoorbeeld strandjutten, een klimpark bezoeken of met grote steps op pad
- Naar een pretpark (lekker makkelijk…)
- Naar het zwembad. Omdat jullie nu een groter budget hebben, kun je kiezen voor een groter zwembad met extra’s zoals een wildwaterbaan of glijbanen
- Zoek een escaperoom waar jullie met een grote groep terecht kunnen
Zelf organiseren
Organiseer je een eigen feestje? Natuurlijk ga je dan dingen doen die toch anders zijn dan wat je gewoon met een verjaardagsfeestje zou doen.
Sowieso is de groep kinderen die je over de vloer krijgt waarschijnlijk groter dan met een gewoon feestje, want voor een afscheidsfeestje vraag je uiteraard de hele klas.
Thuis spelletjes spelen is dus praktisch niet te doen en eigenlijk denk ik ook niet dat veel groep 8’ers daar nog op zit te wachten. Wat zou je dan wel kunnen doen?
Tuinfeest. Eventueel met een echte DJ. Is het echt warm, dan kun je kijken of je ook nog een paar zwembadjes neer kunt zetten, zodat ze ook nog lekker het water in kunnen. Zet er een BBQ bij aan of zorg voor patat aan het begin van de avond en maak er een compleet geheel van.
Het park in en daar met elkaar spellen doen als Levend Stratego.
Misschien kun je terecht bij de scouting en mag je daar een fijn buitenfeest geven. Vaak hebben die terreinen waar je lekker je gang kunt gaan en misschien bieden zij ook wel de mogelijkheid dat ze leuke activiteiten met de kinderen willen doen.
Ideeën voor alle soorten feesten
Of je nu zelf iets organiseert, met de hele groep of als school zijnde, natuurlijk zijn er dingen die altijd kunnen. We geven hier een paar voorbeelden ter inspiratie. Wat in ieder geval altijd leuk is, is een aandenken geven als afscheid.
Een fotoartikel met de klassenfoto erop is bijvoorbeeld een heel leuk idee. Denk aan een mok, een sleutelhanger of een etui met de foto erop. Spullen die ze ook echt kunnen gebruiken worden vaak het meest gewaardeerd.
Nachtje weg
Met elkaar een nacht weg. En dan niet ‘op kamp’, maar lekker bij iemand thuis op de boerderij, bij de plaatselijke scouting of misschien zelfs wel op het schoolplein.
Het gaat erom dat jullie een hele nacht met elkaar in de weer mogen zijn. Slapen hoeft niet, bij wijze van spreken, maar natuurlijk zorg je er wel voor dat iedereen een slaapzak en luchtbedje bij zich heeft.
Slapen in het hooi bij de boer of toch met tentjes, net wat de plek waar je heengaat ‘om vraagt’.
Verzin leuke spellen, laat de kinderen zelf optreden, natuurlijk hoort er muziek bij en misschien kan je er zelfs nog wedstrijdelementen bij de activiteiten verzinnen. Een partytent verhoogt het sfeergevoel ook nog eens.
Strand- of boswandeling
Een ander ding wat je die nacht zou kunnen doen, of gewoon als enige activiteit, is struinen op het strand of in het bos. Verzin hier leuke elementen bij. Neem een vuurkorf mee met houtblokken en neplichtjes op batterijen, zodat je het gewoon overal kan gebruiken en niemand iets zegt over het vuur… Stuk gezonder ook nog!
Maar je kunt er wel leuk omheen zitten en elkaar midden op het strand of op het open veld in het bos griezelverhalen vertellen.
Speeltuinvereniging
Is er bij jou in het dorp/de stad een speeltuinvereniging? Vaak kun je daar dan het zaaltje huren. Het leuke is dat wie dat wil lekker buiten zijn gang kan gaan en anderen binnen bijvoorbeeld kunnen dansen op de muziek. Tussendoor zorg je voor lekkere hapjes en dan ben je al een heel eind.
Huur een zwembad af
Het hele zwembad afhuren voor je eigen klas. Alleen met je klasgenoten en natuurlijk een aantal volwassenen, dat maakt het toch best bijzonder.
Uiteraard moet je hierbij wel goed in de gaten houden of er kinderen bij zijn die niet kunnen zwemmen. En moet het duidelijk zijn wie er toezicht houdt. Je kunt leuke spellen in het water met ze doen, ook nu kun je vragen om muziek en uiteraard is tussendoor een hapje eten en ander lekkers zeker aan te raden.
Aandachtspuntje
Organiseren jullie met elkaar iets, waarbij iedere ouder meebetaalt? Vergeet niet dat er ouders kunnen zijn die dit simpelweg niet kunnen betalen. Weet je dat er iemand is die financieel het niet breed heeft?
Laat haar of hem dan weten dat jullie minder of niks van haar/hem verwachten op een persoonlijke manier. In ieder geval op zo’n manier dat ze niet in verlegenheid gebracht wordt.
Vaak weten leerkrachten wel of er zulke ouders zijn. Vanuit privacy kun je vragen of zij hierover contact kan opnemen met de ouder zodat jullie verder geen namen horen.
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024