Is je wurm geen wurm meer, maar zo langzamerhand uitgegroeid tot een (aanstaande) puber? Dan zal je er ook aan moeten geloven dat hij of zij na groep 8 de veilige basisschool gaat verlaten.
Hij gaat weer een stapje verder op zijn levenspad en jij zal weer moeten toestaan dat hij een stukje vrijer gaat worden. Maar: een brugsmurf in wording heeft zijn ouders zeker nodig om die nieuwe, spannende tijd tegemoet te gaan.
Kenningsmakingsdagen in groep 8
Veel middelbare scholen geven allerlei mogelijkheden om in groep 7 of 8 al kennis te komen maken. Maak hier dankbaar gebruik van. Natuurlijk is het niet hetzelfde als er echt op school zitten, maar de kinderen krijgen wel veel meer beeld bij zo’n grote, middelbare school.
En ook de sfeer van de school komt toch wel een beetje uit de verf op zo’n kennismakingsevenement. Dit kunnen gewoon open dagen zijn, maar vaak zijn er ook al leuke andere momenten. Workshops volgen, bijvoorbeeld.
Kind voorbereiden
Leg het er niet te dik bovenop, maar pak zo af en toe eens de gelegenheid aan om over de nieuwe school te praten. Het is nogal wat om van oudste naar de jongste van een school te gaan.
Om als twaalfjarig kind opeens op een school te zitten waar niet alleen pubers, maar zelfs ook jongvolwassenen (bij het VWO zijn ze immers toch al minimaal zes jaar ouder voordat ze examen doen!) als leerling rondlopen.
Daarnaast doen al die leuke series op tv over Amerikaanse scholen ook niet altijd positief hun werk. Eén van mijn mannen bleek door zo’n serie ook een heel verkeerd beeld te hebben en er enorm tegenop te zien!
Probeer een beeld te krijgen hoe het kind over de middelbare school denkt en probeer er met hem een reëel beeld van te maken als dit nodig blijkt te zijn.
Shoppen
Als je kind naar de middelbare school gaat heeft hij een nieuwe ‘uitzet’ nodig. Van speciale potloden, een stevige rugzak, kaftpapier voor de boeken, geodriehoeken, rekenmachines en nog veel meer. Hoog tijd dus om te shoppen zodat je kind een goed begin maakt van het nieuwe jaar!
De route fietsen
Moet je kind nu opeens veel verder gaan fietsen? Misschien wel naar een andere plaats dan waar jullie wonen? Oefen regelmatig de route met hem of haar. Een nieuwe brugklasleerling is vaak al onzeker over al die nieuwe dingen en uit eigen ervaring weet ik dat ze zich ook best druk kunnen maken of ze niet verdwalen…
Goed oefenen, dus. Neem ook alternatieve routes door. Het zal je maar gebeuren dat er een brug afgesloten wordt en jij dus echt niet meer weet wat je dan moet doen!
Boeken bekijken
Heb je de boeken al eerder in huis, dan dat de kinderen op school beginnen? Kijk ze eens door met jouw brugklasser. Zo krijgt het kind alvast een beetje idee wat het vak inhoudt en wat hij kan gaan verwachten. Ga ook samen op zoek naar een fijne rugzak, die goed stevig is maar ook één die je kind graag meeneemt naar school.
Introductie brugklas
Veel scholen beginnen met introductiedagen. Met spelletjes, gesprekken e.d. leren de kinderen elkaar kennen en de gang van zaken op school. Ook het gebouw wordt op deze manier alvast een vertrouwde plek, zodat je niet in paniek raakt waar lokaal 312 zich bevindt…
In de beginperiode gaan de kinderen ook vaak op kamp, om zo elkaar goed te leren kennen. En het huiswerk wordt langzamerhand opgebouwd tot het niveau die het moet hebben.
Huiswerk maken
Voor sommige kinderen is het maken van huiswerk geen enkel probleem en zij rollen er vanzelf wel in. Voor andere kinderen kan het een heel lastig dingetje zijn. Zeker het plannen zorgt wel eens voor problemen. Zij hebben dan echt de structuur nodig van even iets drinken uit school en daarna huiswerk maken.
En eventueel vooruit werken! Jij, als ouder, zal dan soms even de strenge ouder moeten uithangen!
Laat ook altijd weten dat je beschikbaar bent om te helpen (om bijvoorbeeld woordjes te overhoren) maar voorkom dat JIJ het huiswerk doet en kindlief erbij zit en kijkt ernaar. Daar leert het immers niets mee! En dan is helpen opeens geen helpen meer, maar gewoon uit handen nemen!
Heeft je kind, ondanks je hulp, toch problemen met het maken van zijn huiswerk? Of merk je dat hij een vak moeilijk vindt en jij hem daar niet bij kan helpen? Schakel dan de hulp van school in.
Laat het kind bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding krijgen vanuit school. Bij de school van mijn zoons kan je ook kiezen voor extra begeleiding bij een bepaald vak. Een leerling uit de bovenbouw geeft dan bijles aan 1 kind. Voor dit soort begeleiding kan het zo zijn dat er betaald moet worden.
Maar: het kan ook positief zijn!
Vaak zie je als ouder vooral de nadelen. Ze gaan nog verder van jouw dagelijkse leven afstaan. Je kunt niet meer (zo vaak) als hulpouder meedoen op school en de leraren blijven voor jou toch een stuk onbekender dan de vertrouwde juf uit groep 8 (of misschien was ze ook al juf in groep 7 en …).
Toen mijn kinderen van het kleine, vertrouwde dorpsschooltje naar de grote, middelbare school in de stad vertrokken, vond ik dat toch best wel even heel spannend. Zij ook, natuurlijk. Maar wat bleek, eigenlijk bij allemaal? Dat ze er eerder opbloeiden! Want ja, je wordt ook minder op je huid gezeten.
Je start met een nieuwe klas, waar je weer gewoon nieuwe vrienden mag en kunt maken en waar je dus niet meer vast zit aan oude, ingebakken patronen. Je bent misschien meer een nummer (als het goed is, natuurlijk niet) maar het betekent ook meer vrijheid. En blijkbaar pakte dat bij mijn kids juist goed uit! Ik bedoel maar…
Word je kind vaak gepest? Heeft je kind andere problemen op sociaal vlak? Praat hier van tevoren over met de nieuwe school en geef het kind het vertrouwen dat hij het kan! Vaak hebben middelbare scholen allerlei extra cursussen en begeleidingen bij bepaalde problemen, ook op sociaal vlak.
Houd het lijntje kort met de mentor, zodat je op de hoogte blijft hoe het kind op school zich gedraagt. Want samen, de leerkrachten én de ouders, kunnen jullie er een fijn begin op een nieuwe school van maken!
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024