Skip to Content

Vanaf welke leeftijd zwemles; wanneer beginnen?

Vanaf welke leeftijd zwemles; wanneer beginnen?

De wereld van zwemlessen opent de deuren naar avonturen op en rond het water. De vraag ‘Vanaf welke leeftijd moet mijn kind zwemles volgen?’ is een kwestie die dan ook veel ouders bezighoudt. Zwemmen is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een cruciale vaardigheid voor de veiligheid van kinderen.

Naast zwemles kan je natuurlijk ook al beginnen met baby en peuterzwemmen zodat je baby kan wennen aan het water.

Vanaf welke leeftijd zwemles?

Startleeftijd 4 jaar

Wanneer kinderen 4 jaar worden gaan zij ook voor het eerst naar school. Dit slokt veel energie op. Waardoor de informatie minder snel wordt opgeslagen. Vierjarigen zijn speels en ongeduldig.

Fysiek kunnen kinderen van 4 jaar het prima aan. Lector bewegingswetenschappen Huub Toussaint zegt: “Voorstuwing bij kinderzwemmen vergt weinig fysieke kracht. Drijven lijkt meer een kwestie van zelfvertrouwen ontwikkelen.

” Kinderen van 4 jaar zien geen gevaren en gaan ervoor. Zesjarigen overzien de gevolgen en kunnen daardoor angstiger zijn.

Psycholoog Marina Schoemaker zegt dat kinderen van 4 jaar gemiddeld twee keer zo lang doen over het behalen van hun zwemdiploma. Dit is een gemiddelde, het verschilt per individu.

Startleeftijd 5/6 jaar

Wil je dat je kind sneller leert zwemmen?. Kies er van voor om je kind tussen de 5 en 6 jaar te laten starten met zwemles.

Kinderen van deze leeftijd gaan sneller door alle fasen van zwemles heen. Zij kunnen na een mondelinge uitleg de opdracht uitvoeren.

Gemiddeld heeft een kind 50 tot 55 uur nodig om hun A-diploma te halen.

Motorische problemen

Loopt de motoriek van jouw kind achter en heb je het idee dat jouw kind in de weerstand schiet wanneer hij merkt dat hij geen vooruitgang ontwikkelt vanwege zijn motorische problemen?

Dan is het verstandig om later met zwemles te starten. Vooral het zwemmen met kleren is dan een stuk makkelijker.

Bijhouden

Het is belangrijk om de zwemvaardigheden op peil te houden door regelmatig met jouw kind te gaan zwemmen.

Tijdens de periode dat jouw kind zwemles krijgt, geven diverse zwemscholen ook vrij toegang voor de kinderen om te oefenen met zwemmen. Je hoeft dan alleen als ouder een kaartje te betalen.

Verdrinking

Jonge kinderen zonder zwemervaring lopen eerder kans op verdrinking. De meeste kinderen die verdrinken, bevinden zich in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar.

Hoe eerder zij zich in het water kunnen redden, hoe beter. Zwemles is hier een mooie optie voor. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden.

Overlevingszwemmen

Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid leren ze hoe ze op de kant kunnen klimmen en hoe ze van buik naar rug kunnen draaien. Op de rug drijven kost minder energie dan op de buik drijven.

De NRZ adviseert kinderen tussen de 4,5 en 5 jaar te laten starten met zwemles. Ze zijn dan een half jaar gewend op school. Dan zullen de kinderen de lessen makkelijker doorlopen.

Snelcursus

Er bestaan ook zwemcursussen waarbij je in een sneltreinvaart je zwemdiploma kunt behalen. Jouw kind heeft dan lessen van 4 uur achter elkaar.

Tijdens deze cursus behaalt je kind binnen 1 week tot een half jaar zijn/haar A-diploma. Omdat dit om een kortere periode gaat waarbij een kind zwemles heeft gehad, is het in dit geval is nóg belangrijker om het goed te onderhouden.

Blijf regelmatig zwemmen met je kind, zodat het een gewoonte wordt wat je niet meer verleerd.

Kosten

De kosten voor het ABC-diploma lopen uiteen. Gemeentes verschillen in prijs met elkaar, maar ook bij zwembaden in dezelfde gemeente verschillen de prijzen.

  • Kortingspas: Veel gemeenten hebben een kortingspas voor gezinnen met weinig geld zodat je korting krijgt op de zwemles en andere sporten.
  • Zorgverzekeraars: Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen vergoeden ook zwemles. Kijk je zorgverzekering dus even goed na.

Jeugdsportfonds

Heeft je gezin het niet breed? Dan kun je in aanmerking komen voor het Jeugdsportfonds. Je kan zelf geen aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds. Dat doet een leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener of het (sociaal) wijkteam in de gemeente.

Hij of zij vult de aanvraag in op de website van het Jeugdsportfonds. Heeft het Jeugdsportfonds de aanvraag goedgekeurd? Dan betaalt het fonds de rekeningen van de sportclub en de sportwinkel.

Check hier wat jouw gemeente kan betekenen met betrekking tot sportfondsen.

Wachtlijsten

Zwemscholen hebben vaak een wachtlijst. Houd hier rekening mee.

Als je wilt dat jullie zoon op vijfjarige leeftijd start, dan is het raadzaam om een half jaar eerder even bij de zwemschool langs te gaan om te vragen hoe lang de wachtlijst is.

Schoolzwemmen

In ongeveer 30% van de gemeentes in Nederland wordt er schoolzwemmen aangeboden. De ene school gebruikt dit om een gymnastiekles te geven, maar dan in het water. De ander kiest ervoor de kinderen een mogelijkheid te bieden om hun zwemdiploma te behalen.

Is het schoolzwemmen verplicht dan moet de school het bekostigen. Er kan wel om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Lees ook: Schoolzwemmen: waarom het belangrijk is om deze traditie in ere te houden

Baby- en peuterzwemmen

Bij baby- en peuterzwemles kunnen kinderen al in een groepje vertrouwd raken met water. Ze leren natuurlijk niet meteen de schoolslag.

Maar je veilig en vrij voelen in het water is een mooie start voordat je aan de bak moet tijdens zwemles. Zo leren ze onder andere hoe ze zonder paniek uit het water kunnen komen.

Peuters oefenen met vallen in het zwembad. Ze gaan onder water trappelen om voorwerk te doen voor de ‘borstcrawlbenen’. Wanneer ze 3 jaar zijn leren ze drijven op hun rug en buik.

Toverzwemmen

Bij ‘toverzwemmen’ gaan de leerlingen direct het diepe in met een EasySwim-zwempak. Hier zitten drijvers in, waardoor ze blijven drijven in het water.

Deze zwemmethode zorgt ervoor dat de kinderen direct meer bewegen in het water en zich vertrouwd voelen in het diepe bad. Ze ontwikkelen sneller het watergevoel en de zelfredzaamheid groeit.

Het handige van deze zwempakjes is dat je ook een gedeelte van de drijvers eruit kunt halen. Zo moeten zij meer moeite doen om te zwemmen zonder dat ze het merken.

De laatste les voor de vakantie is bij onze zwemschool: oudermeezwemles. Je gaat dan samen met je kind oefenen met zwemmen. De zwemjuf geeft de ouders tips waar het kind zich nog verder in moet ontwikkelen. Erg waardevol voor de ouders.

Anita Schokker