Skip to Content

Swimsuit, zwempak, bikini of monokini voor je kind?

Swimsuit, zwempak, bikini of monokini voor je kind?

Als het zonnetje schijnt en het buiten lekker warm is dan zijn dat de ideale omstandigheden om lekker buiten te spelen. En voor de nodige afkoeling is spelen met water natuurlijk de perfecte activiteit. Of dat nu met een bak water is of lekker zwemmen op het strand. Bij het spetteren is gewone kleding die snel droogt in de zon voldoende. Bij een badje is zwemkleding toch wel erg fijn. Maar die heb je in alle vormen en maten.

Swimsuit

De eerste zomer was onze dochter nog echt heel jong (eind juni geboren), dus verder dan een rompertje en in de schaduw liggen kwam ze niet. Het jaar daarop gingen we in de zomervakantie naar Italië. Daar is de zonnekracht een stuk sterker dus ging ik op zoek naar een swimsuit.

Na lang zoeken vond ik een shirt, helaas niet in haar maat maar wel een paar maten groter zodat het een klein jurkje werd. Op die manier was ze optimaal beschermd tegen de zon. Naast natuurlijk insmeren, hoedjes en zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de schaduw.

Het jaar daarop kocht ik online een swimsuit, voor beide kinderen. Een heerlijk pakje waarmee ze kunnen spelen in het water of op het droge.

Het beschermt niet alleen tegen de zon, maar kleedt ook wat meer af. Niet omdat ik zo preuts ben, maar het geeft toch wel net wat meer warmte op het droge. Zelfs als het nat is.

Zwempak

In een zwembad is dat natuurlijk niet nodig, daar heeft ze altijd een zwempak gedragen bij het babyzwemmen. Misschien omdat dat mij ook zo met de paplepel is ingegoten; dat een zwempak vooral heel praktisch moet zijn. Natuurlijk voor de zwemles, met gekruiste bandjes of een hoge sluiting op de rug zodat hij niet zomaar afzakt.

Bikini?

Nu heb ik niets tegen een bikini, als onze dochter daar later zelf in wil rondlopen zal ik samen met haar op zoek gaan naar een leuke bikini. Omdat ze dat zelf wil (om wat voor reden dan ook), en niet omdat ik dat zo leuk vind staan.

Ze mag dan zelf meebeslissen over welke, maar bikini’s die bestaan uit driehoekige lapjes stof met een touwtje daartussen vind ik niets voor kinderen.

Als je daar als puber of jong volwassene mee rondloopt zodat je zoveel mogelijk kan bruinen of je daar sexy in voelt, prima. Maar jonge kinderen? Die horen gewoon lekker te spelen en zich daar geen zorgen over te maken.

Toen ik laatst in de waterspeeltuin was zag ik daar ook een meisje dat een bikini had van een smal strookje stof. Dat ging helemaal rond met in het midden een lus voor om haar nek.

De bikini was echter afgezakt zodat haar tepels te zien waren en zo heeft ze zeker een kwartier rond gerend. Zonder dat ze het zelf doorhad of haar moeder of vriendinnen haar daarop wezen. Het lapje stof was ook eigenlijk gewoon te smal. Op zo’n openbare gelegenheid weet je tenslotte nooit wie er nog meer is.

Monokini

Wat ik ook niet begrijp zijn de zogenaamde monokini’s voor kinderen. Dit wordt dan gepresenteerd als een bikini uit een stuk gesneden. Of een zwempak met gaten er in. Wederom, dat volwassenen daarin rondlopen snap ik. Maar ik snap niet waarom er überhaupt ook modellen zijn voor kinderen? Kies dan voor een zwempak of een echte bikini.

Ik vind zo’n monokini echt uitroepen ‘kijk mijn lichaam eens’. En jonge kinderen horen die boodschap niet uit te dragen, vind ik. Daar moet je ze als ouder voor beschermen door het niet te kopen. En als ze zeggen dat ze dat zelf willen kan je ze altijd nog op een alternatief wijzen. Of ze laten kiezen uit een paar andere opties. Maar ja, dat is mijn mening.

Schattig of preuts?

Het is niet zo dat ik tegen ben. Maar ik snap het gewoon niet. Zeker bij jonge kinderen zijn het de ouders die bepalen wat het kind draagt. Natuurlijk hebben kinderen een eigen mening, maar ouders kunnen die prima sturen of beïnvloeden. Als je kind iets doet wat niet mag zeg je toch ook nee? Het zijn ouders die het schattig vinden staan. Of zelf niet meer zo zeker zijn over hun lichaam.

Dat heeft niets te maken met preuts zijn of dat het te maken zou hebben met onzedelijk gedrag. Daar zijn kinderen nog niet mee bezig, en zou je ze ook nog niet mee moeten lastig vallen. Het zijn kinderen. Die hoeven echt niet in een volledig beschermde wereld te leven, maar ze zouden hun kinderlijke onschuld niet moeten kwijtraken.

Een positief zelfbeeld over je lichaam krijg je ook door bijvoorbeeld samen te douchen met je kinderen. Of je kind lekker alleen in een shirt laten rondrennen als het bezig is met zindelijkheidstraining.

Wat vinden jullie wel of niet kunnen?

Linda van Aken