Skip to Content

Tummy time met kussen of speelgoed om op de buik te trainen met activiteiten vanaf wanneer

Tummy time met kussen of speelgoed om op de buik te trainen met activiteiten vanaf wanneer

Een aantal van jullie zal meteen weten wat ik bedoel met tummy time, anderen hebben hier nog nooit van gehoord. Het is een amerikaans begrip dat staat voor op de buik liggen. Vroeger, ja je weet we, toen we zelf nog baby waren, was het heel normaal om op onze buik te liggen. Daar lagen we de hele dag op.

Echter werd er onderzoek na onderzoek gedaan en omdat er eigenlijk nog steeds geen heldere verklaring is voor wiegendood is op de buik liggen minder gangbaar. Dat zou namelijk een rol (kunnen) spelen. En niemand zit daar op te wachten.

Dus leggen we onze baby’s tegenwoordig op de rug, of op de zij. Het is echter nog steeds goed om ze regelmatig op de buik neer te leggen. Hier kan je gelijk na de geboorte mee beginnen.

Waarom is oefenen met op de buik liggen belangrijk?

Ten eerste is het een goede oefening om de nekspieren te oefenen om het hoofdje recht te houden. Op de buik oefenen ze ook andere spieren dan op de rug, dus is een soort gym voor baby’s.

Regelmatig op de buik liggen is ook goed om te leren kruipen, en kan gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Tot slot kan je hier ook een voorkeurshouding en afplatting mee voorkomen.

Vanaf wanneer tummy time?

Je kunt je baby vanaf een week al eventjes op zijn buikje leggen. Zo went hij al jong ook aan deze houding. Maar doe dit nog niet te lang. En blijf te allen tijde bij hem of haar.

Je kindje heeft immers de kracht nog niet om zijn hoofdje op te tillen en kan daardoor zijn gezichtje in het matrasje of boxkleed drukken en hier zelf niets meer aan kunnen doen!

Bouw het heel rustig op. Begin met een half minuutje, maar dan wel een paar keer per dag. Dit kan je langzaam opbouwen. Zeker als je kindje er echt plezier in heeft en zelf begint te spelen, kan je de tijd langer laten worden.

Is je kindje moe? Stop dan, want het kost gewoon meer energie. En leg hem ook niet op zijn buikje als hij net gegeten heeft… Overigens kan je op het consultatiebureau ook vragen welke tijd past bij de ontwikkeling van je kindje op dat moment. Dat is immers niet voor ieder kind gelijk.

Hoe kan je een baby helpen oefenen met tummy time?

 1. Op de arm. Deze houding wordt ook vaak gebruikt bij darmkrampjes. Heerlijk ontspannen je baby op je arm houden, waarbij je met de vingers het nekje ondersteund en de beentjes bij je elleboog bungelen.
 2. Buik op buik. In de kraamweek zal je het al vast gehoord hebben dat het goed is om je baby huid op huid contact te laten hebben. Nu heb je nog een goede reden! Heerlijk samen op de bank liggen en naar de tv kijken!
 3. Met hulpmiddelen. Je hebt speciaal speelgoed dat je kindje kan helpen op de buik te liggen net als kussens.
 4. Op ooghoogte.  Bij ons ligt er in de box een spiegel, zodat hij ook uitgedaagd wordt om oogcontact met zichzelf te maken. Oogcontact met moeder, speelgoed met een hoog contrast of een boekje met eenvoudige baby gezichten helpen ook.
 5. Op de commode; Het is belangrijk om tummy time regelmatig te herhalen en in te bedden in de dagelijkse rituelen. Bijvoorbeeld als je aan het verschonen bent even op de buik op de commode neerleggen. Door zelf even op de hurken te gaan zitten kom je op ooghoogte te liggen. Of je kan de tijd gebruiken voor een babymassage.

Speelgoed om mee te spelen tijdens tummy time

Tummy time met kussen of speelgoed om op de buik te trainen met activiteiten vanaf wanneer - Mamaliefde

Wij hadden van Lamaze de draai en lig speelmat. Zodra onze dochter wat ouder was zijn we hier mee gaan oefenen. Omdat ze wat hoger van de grond liggen vond ik het als baby wat eng. Dat kan bijvoorbeeld wel met een opgerolde hydrofiele doek of een voedingskussen onder de borst.

De Draai en Ontdek de Gym biedt een innovatief, leuk platform voor het stimuleren van de ontwikkeling van het bovenlichaam, kracht en onderbeen ontwikkeling door middel van een unieke vorm en draaiende beweging.

Het unieke roterende ontwerp stimuleert lichamelijke ontwikkeling wanneer je baby werkt aan versterking van de bovenste en onderste lichaam spieren. E

en kleurrijke speelmat met wisselende textuur en lagen, zal je baby visueel en fysiek stimuleren. De speelmat fungeert als een groei-met-mij functie zodat je baby zal blijven genieten van het verkennen van de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie vind je hier.

Tummy time met kussen of speelgoed om op de buik te trainen met activiteiten vanaf wanneer - Mamaliefde

Fisher price heeft er ook een handige kussen voor. Het nieuwe zachte ontwerp biedt ondersteuning en zorgt ervoor dat baby’s het leuk vinden om op hun buik te spelen.

Superveel speelplezier voor zowel het kindje als de ouders! Het zachte ontwerp met de kreukel-leeuw stimuleert baby’s om zich te strekken en te reiken.

Met 3 verplaatsbare speeltjes: een leeuw met een spiegeltje, een bijtring in de vorm van een aapje en rammelende kralen. 2 speelopties: liggend op de buik of zittend.

Meer informatie vind je hier.

Tummy time kussen om op buik te liggen

Het Doomoo Basics zijligkussen is speciaal ontworpen om jouw kleintje comfortabel en veilig op zijn zij te houden als hij een voorkeurshouding heeft op zijn zij. Het speciale kussen voorkomt dat je kleintje zich tijdens de slaap omrolt, maar hindert niet in bewegingen.

Het is raadzaam om je kleintje afwisselend op zijn rechter- en linkerzij te laten slapen. Hiervoor moet het zijligkussen omgedraaid worden zodat de grote kant altijd het ruggetje van je kindje ondersteunt. H

et Doomoo Basics zijligkussen is gemakkelijk te vervoeren en kan overal gebruikt worden zoals in de kinderwagen en wieg.

Deze vind je hier.

Wat als je kind begint te huilen tijdens tummy time

Dat was hier in huis ook het geval, er zijn drie tips die ik kan geven om dat te voorkomen.

 1. Bouw het rustig op, begin met een paar seconden, en breid dit langzaam uit naar 5 keer per dag tien minuten naar een uur achter elkaar op drie maanden oude leeftijd.
 2. Begin er gelijk mee na de bevalling; je kindje hoeft niet een paar maanden oud te zijn. Vooral de buik op buik positie is ideaal voor newborn baby’s.
 3. Maak het leuk, geef je kind aandacht als het in buikhouding ligt. Speel ermee, leidt het af met felgekleurde speeltjes.

Vind je kind het echt niet leuk; dan pak je het natuurlijk op om te troosten. Het is echter belangrijk om het vol te houden. Blijf het consequent proberen. Probeer wel de houdingen af te wisselen. Het zal vanzelf ‘normaal’ worden voor het kind. Zoals ik al aangaf in het begin, vroeger lagen we met zijn allen op onze buik!

Liggen jullie kindjes vaak op de buik? Hoe proberen jullie het aantrekkelijk te maken?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Whitney schreef:

  Een tijdje kon me zoontje alleen op zijn buik slapen. Er wordt dan wel gezegd dat het niet goed is maar ik sliep als baby ook altijd op me buik en nu slaapt hij steeds in een andere houding. Rug, zij, andere zij en heel soms nog op zijn buik.

  • Linda schreef:

   En daar is je zoontje niet de enige in, ze adviseren het niet in verband met wiegendood maar vroeger lag iedereen op zijn buik.

 2. lortjee schreef:

  Het is wel goed dat het wordt geadviseerd maar er wordt dan in elk boekje zo opgehamerd dat je je bijna schuldig voelt als je het 4x per dag op de buik legt ipv 5. Zelf heb ik er totaal niet op gelet. Sommige dingen gaan vanzelf. En hier ervaring met een voorkeurshouding, bleek een blokkade ipv het niet vaak genoeg wisselen. Desalniettemin heb ik een nieuw woord geleerd, tummytime :D

 3. mamavanjenthe schreef:

  Dat is inderdaad voor een baby erg handig om de nekspieren te beoefenen.

  • Linda schreef:

   Zeker, kreeg maandag ‘commentaar’ van de arts bij het cb dat ik het te weinig deed. Terwijl ik vlak daarvoor deze blog had geschreven en vanwege zijn voorkeurshouding er heel bewust mee bezig ben. Zijn nekje was gewoon in het begin heel sterk en kan nu wat minder hebben.

 4. iliveformydreams.com schreef:

  Leuk blogje. Heb dit inderdaad meerdere malen in cursussen en opleidingen gehoord voor mijn werk :)

  • Linda schreef:

   Dank je, het zou inderdaad gewoon algemeen bekend moeten zijn. Maar het begrip tummy time zelf hoor je iets minder. Vaak is het dan, oh je bedoeld buikligging.

  • iliveformydreams.com schreef:

   Klopt inderdaad!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.