Een aantal van jullie zal meteen weten wat ik bedoel met tummy time, anderen hebben hier nog nooit van gehoord. Het is een amerikaans begrip dat staat voor op de buik liggen. Vroeger, ja je weet we, toen we zelf nog baby waren, was het heel normaal om op onze buik te liggen. Daar lagen we de hele dag op.
Echter werd er onderzoek na onderzoek gedaan en omdat er eigenlijk nog steeds geen heldere verklaring is voor wiegendood is op de buik liggen minder gangbaar. Dat zou namelijk een rol (kunnen) spelen. En niemand zit daar op te wachten.
Dus leggen we onze baby’s tegenwoordig op de rug, of op de zij. Het is echter nog steeds goed om ze regelmatig op de buik neer te leggen. Hier kan je gelijk na de geboorte mee beginnen.
Waarom is oefenen met op de buik liggen belangrijk?
Ten eerste is het een goede oefening om de nekspieren te oefenen om het hoofdje recht te houden. Op de buik oefenen ze ook andere spieren dan op de rug, dus is een soort gym voor baby’s.
Regelmatig op de buik liggen is ook goed om te leren kruipen, en kan gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Tot slot kan je hier ook een voorkeurshouding en afplatting mee voorkomen.
Vanaf wanneer tummy time?
Je kunt je baby vanaf een week al eventjes op zijn buikje leggen. Zo went hij al jong ook aan deze houding. Maar doe dit nog niet te lang. En blijf te allen tijde bij hem of haar.
Je kindje heeft immers de kracht nog niet om zijn hoofdje op te tillen en kan daardoor zijn gezichtje in het matrasje of boxkleed drukken en hier zelf niets meer aan kunnen doen!
Bouw het heel rustig op. Begin met een half minuutje, maar dan wel een paar keer per dag. Dit kan je langzaam opbouwen. Zeker als je kindje er echt plezier in heeft en zelf begint te spelen, kan je de tijd langer laten worden.
Is je kindje moe? Stop dan, want het kost gewoon meer energie. En leg hem ook niet op zijn buikje als hij net gegeten heeft… Overigens kan je op het consultatiebureau ook vragen welke tijd past bij de ontwikkeling van je kindje op dat moment. Dat is immers niet voor ieder kind gelijk.
Hoe kan je een baby helpen oefenen met tummy time?
- Op de arm. Deze houding wordt ook vaak gebruikt bij darmkrampjes. Heerlijk ontspannen je baby op je arm houden, waarbij je met de vingers het nekje ondersteund en de beentjes bij je elleboog bungelen.
- Buik op buik. In de kraamweek zal je het al vast gehoord hebben dat het goed is om je baby huid op huid contact te laten hebben. Nu heb je nog een goede reden! Heerlijk samen op de bank liggen en naar de tv kijken!
- Met hulpmiddelen. Je hebt speciaal speelgoed dat je kindje kan helpen op de buik te liggen net als kussens.
- Op ooghoogte. Bij ons ligt er in de box een spiegel, zodat hij ook uitgedaagd wordt om oogcontact met zichzelf te maken. Oogcontact met moeder, speelgoed met een hoog contrast of een boekje met eenvoudige baby gezichten helpen ook.
- Op de commode; Het is belangrijk om tummy time regelmatig te herhalen en in te bedden in de dagelijkse rituelen. Bijvoorbeeld als je aan het verschonen bent even op de buik op de commode neerleggen. Door zelf even op de hurken te gaan zitten kom je op ooghoogte te liggen. Of je kan de tijd gebruiken voor een babymassage.
Speelgoed om mee te spelen tijdens tummy time
Wij hadden van Lamaze de draai en lig speelmat. Zodra onze dochter wat ouder was zijn we hier mee gaan oefenen. Omdat ze wat hoger van de grond liggen vond ik het als baby wat eng. Dat kan bijvoorbeeld wel met een opgerolde hydrofiele doek of een voedingskussen onder de borst.
De Draai en Ontdek de Gym biedt een innovatief, leuk platform voor het stimuleren van de ontwikkeling van het bovenlichaam, kracht en onderbeen ontwikkeling door middel van een unieke vorm en draaiende beweging.
Het unieke roterende ontwerp stimuleert lichamelijke ontwikkeling wanneer je baby werkt aan versterking van de bovenste en onderste lichaam spieren.
Een kleurrijke speelmat met wisselende textuur en lagen, zal je baby visueel en fysiek stimuleren. De speelmat fungeert als een groei-met-mij functie zodat je baby zal blijven genieten van het verkennen van de verschillende mogelijkheden.
Fisher price heeft er ook een handige kussen voor. Het nieuwe zachte ontwerp biedt ondersteuning en zorgt ervoor dat baby’s het leuk vinden om op hun buik te spelen.
Superveel speelplezier voor zowel het kindje als de ouders! Het zachte ontwerp met de kreukel-leeuw stimuleert baby’s om zich te strekken en te reiken.
Met 3 verplaatsbare speeltjes: een leeuw met een spiegeltje, een bijtring in de vorm van een aapje en rammelende kralen. 2 speelopties: liggend op de buik of zittend.
Tummy time kussen om op buik te liggen
Het Doomoo Basics zijligkussen is speciaal ontworpen om jouw kleintje comfortabel en veilig op zijn zij te houden als hij een voorkeurshouding heeft op zijn zij. Het speciale kussen voorkomt dat je kleintje zich tijdens de slaap omrolt, maar hindert niet in bewegingen.
Het is raadzaam om je kleintje afwisselend op zijn rechter- en linkerzij te laten slapen. Hiervoor moet het zijligkussen omgedraaid worden zodat de grote kant altijd het ruggetje van je kindje ondersteunt.
Het Doomoo Basics zijligkussen is gemakkelijk te vervoeren en kan overal gebruikt worden zoals in de kinderwagen en wieg.
Wat als je kind begint te huilen tijdens tummy time
Dat was hier in huis ook het geval, er zijn drie tips die ik kan geven om dat te voorkomen.
- Bouw het rustig op, begin met een paar seconden, en breid dit langzaam uit naar 5 keer per dag tien minuten naar een uur achter elkaar op drie maanden oude leeftijd.
- Begin er gelijk mee na de bevalling; je kindje hoeft niet een paar maanden oud te zijn. Vooral de buik op buik positie is ideaal voor newborn baby’s.
- Maak het leuk, geef je kind aandacht als het in buikhouding ligt. Speel ermee, leidt het af met felgekleurde speeltjes.
Vind je kind het echt niet leuk; dan pak je het natuurlijk op om te troosten. Het is echter belangrijk om het vol te houden. Blijf het consequent proberen. Probeer wel de houdingen af te wisselen. Het zal vanzelf ‘normaal’ worden voor het kind. Zoals ik al aangaf in het begin, vroeger lagen we met zijn allen op onze buik!
Liggen jullie kindjes vaak op de buik? Hoe proberen jullie het aantrekkelijk te maken?
Baby speelgoed
- Speelgoed baby 3 – 6 maanden
- Speelgoed baby 6 – 9 maanden
- Babyspeelgoed baby 1 jaar
- Uitdagend speelgoed 1 jaar
- Badspeelgoed baby’s
- Loopstoel baby
- Lievelingsknuffel
- Baby mobiel maken
- Babyboekjes
- Boekstart voorlezen babyboekje
- Voelbord baby maken
- Bontoy Friendimal loopwagen review
- Vintage Fisher price speelgoed
- Baby beads review
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Baby leren zitten
- Baby box omlaag & tot welke leeftijd
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
- Kerst dessert hapjes voor kinderen - 3 December 2024
- Pizza kersthapjes voor kerstontbijt of kerstdiner - 2 December 2024
- Dickens festivals en evenementen Nederland - 1 December 2024