Toen ik vier jaar geleden speelgoed kocht voor onze baby heb ik er ook wel naar gekeken: een loopstoel. Als ouder ben je zo trots, zeker als er weer een mijlpaal is bereikt. Dat wil je natuurlijk graag stimuleren, waaronder het leren lopen.
Toch is het niet verstandig om dan een loopwagen te kopen.
Ik dacht dat het ondertussen wel algemeen bekend is dat je beter geen loopstoel kan kopen voor je kind. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond dat bijna een kwart van de Nederlandse ouders een loopstoel koopt.
Als je wat googelt, kom je ook veel verhalen tegen van ouders die er één voor hun kind hadden en er nooit ongelukken zijn gebeurd of slecht is geweest. En het wel goed is als je het met mate gebruikt. Want alles waar te voor staat is niet goed.
Ik snap het wel hoor, als je kind dan vooruit stapt kan je ontzettend trots zijn en je gaat er vanuit dat het goed is voor de ontwikkeling. Als ouder ga je er tenslotte vanuit dat het als het gevaarlijk is, het toch niet verkocht wordt?
En als je het als ouders niet zelf koopt, kun je het krijgen van visite. Van een product dat te koop is in een Nederlandse winkel ga je er tenslotte vanuit dat het betrouwbaar is.
Ongelukken met de loopwagen
Het tegendeel is echter waar; het loopstoeltje is misschien wel veilig voor je kind. Zeker als je de gebruiksaanwijzingen in acht neemt. Toch is de kans heel groot dat er een ongeluk gebeurt met je baby.
In een loopstoel kan een kind zich veel vrijer bewegen. Dus ook naar die tafel waar je een glas hete thee hebt staan, natuurlijk binnen handbereik.
Maar door aan het kleedje te trekken kan het toch zo omvallen. Of gewoon door tegen de tafel aan te botsen.
Loopstoel goed of slecht voor de ontwikkeling
Daarnaast is een loopstoel slecht voor de ontwikkeling. In een loopstoeltje neemt een baby die nog niet zelf kan lopen, een houding aan waar het lichamelijk nog niet aan toe is.
Spieren en gewrichten worden daarom niet goed gebruikt en gestimuleerd. Waardoor de ontwikkeling kan afwijken. Dat komt doordat een baby hierin vaak op z’n tenen gaat staan om zich af te zetten en vooruit te komen.
Hierdoor wordt het strekken bevorderd en is het mogelijk dat je kind op zijn tenen gaat lopen of teveel gaat strekken. Hierdoor kunnen ze spitsvoetjes krijgen. Ook leert je kind zitten en gaan ‘lopen’ zonder zijn eigen gewicht te dragen. Dat maakt hem instabiel.
Daarnaast kan je kind vanwege de zithouding te korte beenspieren ontwikkelen, wat jaren fysiotherapie kan opleveren.
Waarom is een baby bouncer/jumper slecht voor de baby?
Een baby bouncer of babyjumper wordt vaak afgeraden om te kopen voor je baby. Het ziet er superleuk uit en waarschijnlijk zal het je kindje ook echt wel veel plezier doen om erin te mogen ‘hangen’. Maar er zitten grote nadelen aan.
Je bent namelijk tegen de normale gang van zaken qua ontwikkeling aan het ingaan. Je kindje is, op de leeftijd waarvan men zegt dat de babybouncer leuk is, zich meestal nog aan het oriënteren op zich kunnen verplaatsen op een verticale manier.
Rollen van de ene naar de andere zij. Van buik naar rug etc. En heb je een hele vluggerd, dan zal het misschien al een beetje met zijn knietjes gaan werken om zich voor te bereiden op het kruipen.
De beentjes leren buigen en strekken, om zich zo te leren voortbewegen. Met de babybouncer ben je je kindje opeens horizontaal aan het stimuleren om zijn beentjes juist te gaan strekken…
Naast de belasting die je op een niet-natuurlijke manier aan je kindje geeft, belemmer je dus eigenlijk juist zijn natuurlijke (en dus meest ideale) motorische ontwikkeling! Overigens geldt dit ook voor loopstoeltjes!
Je kindje is op die jonge leeftijd nog helemaal niet toe aan dit soort dingen en moet nog helemaal niet gestimuleerd worden om al te gaan lopen.
Het zou volgens een artikel op kinderfysiotherapie Het Eiland zelfs de ontwikkeling vertragen!
Alternatieven
Natuurlijk is het leuk om je kind te stimuleren in de ontwikkeling en het helpen met lopen.
Daarvoor zijn er ook alternatieven; denk bijvoorbeeld aan een activity center waarbij je buikligging stimuleert. Of ga voor een loopwagen, een stevige die niet snel omkiept. Dat is pas echt goed om te leren lopen.
Meer informatie over het gebruik van loopstoelen, en tips voor als je er toch één wilt aanschaffen, vind je bij de Consumentenbond. Of dit artikel van de JGZ waarin er uitleg wordt gegeven door een kinderarts.
Heb jij een loopstoel voor je kindje gehad?
Baby speelgoed
- Speelgoed baby 3 – 6 maanden
- Speelgoed baby 6 – 9 maanden
- Babyspeelgoed baby 1 jaar
- Uitdagend speelgoed 1 jaar
- Badspeelgoed baby’s
- Loopstoel baby
- Lievelingsknuffel
- Baby mobiel maken
- Babyboekjes
- Boekstart voorlezen babyboekje
- Voelbord baby maken
- Bontoy Friendimal loopwagen review
- Vintage Fisher price speelgoed
- Baby beads review
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024
Wat een betutteling weer. Mijn kinderen hebben alle drie in een loopstoeltje rondgescharreld en hebben er niks aan overgehouden. Ze hebben geen stappen overgeslagen en hun motoriek heeft zich normaal ontwikkeld. Natuurlijk moet je opletten maar dat moet je bij kleine kinderen altijd. Je laat ze ook niet meer los op de commode liggen als ze zich gaan omrollen. Je plaatst traphekjes al voordat het echt nodig is en je maakt de stopcontacten op tijd veilig voor de kleine vingertjes. Maar blijf vooral jonge ouders bang maken voor alles wat er kan gebeuren. Dan ontwikkelen de kinderen zich tot bange wezentjes die niks durven. Waar is die goede oude tijd gebleven, toen kinderen nog gewoon kind mochten zijn.
Wat een pietluttigheid zeg. gewoon zelf blijven nadenken. mijn kindje ging erin vanaf 9 maanden, hij wilde altijd al staan (vanaf 6 maanden) bij het tillen en zitten en was heel blij bij het staan. na een 2 weken te oefenen zet hij zijn beentjes helemaal recht op de grond. Ja het is opletten, maar dat is het ook zonder loopstoeltje. met een loopstoeltje maakt hij veel meer mee, gaat zelf meer ontdekken, omdat hij veel meer tegen komt. dus veel beter voor zijn ontwikkeling. gewoon doen en goed opletten!
Ik vind het altijd zo stom dat er zo negatief over wordt gedaan. Ja een kindje kan bij de thee. Als je kindje zich ineens aan de tafel optrekt kan hij ook bij de thee. Is dat ook slecht? Ik heb het onlangs maar eens aan een kinderorthopeed gevraagd. Die heeft er toch meer verstand van dan jij en ik samen. Hij gaf aan dat het helemaal niet slecht is voor je kindje. Ja, als je kindje te klein is en je zet hem er in. Of als je je kindje de hele dag erin zet. Maar ik mag toch aannemen dat geen enkele ouder dat doet. Dus, wil je een loopstoeltje voor je kindje kopen. Heel goed! Zal hij of zij vast super leuk vinden!
Ik ben altijd anti dat soort dingen geweest. Soms heb ik het idee dat sommige babyspullen eerder voor volwassenen wordt uitgevonden dan voor de kinderen zelf. Zo’n loopstoel is ook weer een voorbeeld om een gefrustreerd kind te voorkomen, dat in de ogen van veel ouders lastig is. Terwijl frustratie bij kinderen juist nuttig is voor hun ontwikkeling.
Wij hebben voor beide kinderen wel loopstoeltjes gehad. Ze mochten er alleen in als ik ze kon zien en inderdaad geen thee of andere dingen stonden waar ze ineens bij konden. Dat het slecht was voor de houding wist ik eigenlijk niet.