Eindelijk: het zwemdiploma is binnen. En de meeste kinderen gaan dan ook nog wel door voor hun tweede diploma. Diploma B dus. Maar diploma C is een ander verhaal. Veel kinderen (en/of ouders) houden het dan wel voor gezien. Is dit slim of kun je toch beter wel doorgaan met dit derde diploma? Waarom is diploma C belangrijk, terwijl je kind ondertussen toch al prima kan zwemmen?
Wat leer je bij zwemdiploma C?
Zwemdiploma C leert je kind om nog langere afstanden te kunnen zwemmen en om dit met verschillende zwemslagen te kunnen doen. Verder leren ze verschillende manieren van duiken. Ook kunnen ze met een koprol vanaf de kant het water ingaan én achterover van een bootje af. Of ze leren iemand in het water te redden!
Ook wordt er met meer kleding gezwommen. Het hangt een beetje af van het zwembad wat ze precies leren. Natuurlijk zijn er bepaalde vereisten. Daarbij hangt het er dan weer vanaf of het zwembad de diploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid als leidraad neemt of dat ze de diploma’s van ENVOZ gebruiken.
Waarom is dit diploma zo zwaar?
Zwemmen is niet weg te denken in ons land. Maar het is nogal een verschil of je moet kunnen zwemmen omdat je per ongeluk in het water valt of dat je in een bomvol zwembad een extreme waterattractie bezoekt.
Door je kind extra te laten oefenen met zwemmen en nog meer technieken aan te leren, kan je kind zich veiliger verplaatsen in de grote zwemparken, maar is het ook beter opgewassen tegen bijvoorbeeld open water en de zee (waarbij je nog altijd moet uitkijken voor extreme golven of de stromingen die er kunnen staan). Juist door al die leuke waterattracties is heel goed leren zwemmen verstandig en met enkel A en B heb je eigenlijk te weinig in handen.
Waarom is het belangrijk om wel door te gaan voor C?
Zoals gezegd is het dus belangrijk om je kind nog verder te laten zwemmen. Je kind zal hierdoor:
- Meer ervaring opdoen en vanzelf ‘zwemmeters’ maken. Je diploma halen en weinig zwemmen betekent simpelweg dat je kind het niet echt onder de knie zal krijgen.
- Meer technieken leren waardoor het zich onder verschillende omstandigheden beter weet te redden.
- Leren zwemmen met nog meer kleding aan, zoals met een jas. Wat natuurlijk veel meer aansluit bij de praktijk als je in het water zou vallen.
- Langere afstanden onder water leren zwemmen én ook langere afstanden met het zwemmen zelf.
Hoelang doe je over diploma C?
Uiteraard is het heel persoonlijk hoelang je er over zult doen om je diploma C te halen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat het net zolang duurt als bij A. Je kind kan immers al zwemmen en zal nu enkel zijn vaardigheden verder uitbreiden.
Van niks naar leren zwemmen duurt dan ook meestal veel langer. Je kunt er wel een beetje vanuit gaan dat het vergelijkbaar is met de tijd dat je kind over zijn B heeft gedaan.
Verder gaan met zwemmen
Ook na zwemdiploma C kan je kind nog verder gaan met zwemmen. Dit hoeft helemaal niet meteen een sport te zijn, want ook zwemles heeft nog meer soorten diploma’s. Kijk eens wat jullie zwembad, of een andere bij jullie in de buurt, aanbiedt.
Mijn oudste heeft ongeveer alles gehaald wat mogelijk was en kon het hele bad onder water overzwemmen. Maar maakte ook kennis met verschillende zwemsporten. Vind je kind zwemmen leuk, dan sla je meteen drie vliegen in één klap…
- Je kind heeft een leuke sport, waarmee het volop beweegt en dus lekker gezond is
- Je kind maakt zwemmeters. Lekker veilig idee!
- Je kind heeft het gewoon naar het zin!
Oefening baart kunst
Zoals bij alles zal je kind er profijt van hebben door te doen. Ga regelmatig met hem zwemmen. Niet alleen als hij op zwemles zit om zo extra te oefenen. Maar ook erna! En dan het liefst dus ook echt even zwemmen en niet alleen maar in het water spelen…
Veilig zwemmen: blijf opletten!
Maak niet de fout om te denken dat je zoon of dochter dus nu zomaar overal alleen kan zwemmen. Een diploma hebben zegt inderdaad wel dat je kind de vaardigheden heeft, maar geeft natuurlijk geen garantie dat er dus niks meer gebeuren kan.
Schat dus goed in waar je zoon of dochter veilig kan zwemmen én houd ze toch gewoon in de gaten. De zee, bijvoorbeeld, is zelfs voor volwassenen verraderlijk, dus laat de kleintjes niet alleen gaan en blijf ze altijd in de gaten houden. Ook als ze groter zijn. Drukke zwembaden geven andere risico’s. Houd ook daar je kind dus in het oog.
Is een zwemdiploma verplicht?
Of je kind een zwemdiploma moet hebben, hangt af van de plek waar je gaat zwemmen. Hier is geen algemene regel voor. Vaak gaat het bij ‘een diploma moeten hebben’ enkel om zwemdiploma A. Er zijn zwembaden waar nergens naar gekeken wordt en het helemaal jouw verantwoording is.
Veel zwembaden stellen wel eisen. Dat je in bepaalde baden alleen mag zwemmen als je een diploma hebt. Andere baden accepteren wel dat je kind in dit bad gaat, maar enkel onder toezicht van een volwassene én met zwemhulpmiddelen.
Ga je ergens zwemmen dan is het wel fijn om even te kijken welke eisen er zijn. Op vakantie het bad bijvoorbeeld helemaal niet zonder diploma in mogen, ook niet met vlindertjes op je arm… is toch wel een tegenvaller voor de kinderen. Want enkel een peuterbadje is dan toch minder leuk. Denk zelf slim na bij wat je doet, want water is nu eenmaal gevaarlijk.
Ook als er geen eisen of een toezichthouder zijn…want het gaat toch in de eerste plaats om de veiligheid van je eigen kind! En dan komen we meteen weer uit bij de eerste vraag: wel of niet diploma C halen? Het is zeker wel aan te raden om dit wel te doen. De Nationale Raad Zwemveiligheid stelt dat je pas met zwemdiploma C voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Zwemmen
- Baby zwemmen; wanneer eerste keer?
- Teddybeerzwemmen baby & peuters
- Veilig zwemmen baby zwembad of swimfloat
- Zwemvest of zwembandjes baby
- Vanaf welke leeftijd zwemles
- Zwemmen met kleding aan
- Wel of geen zwemdiploma C na A & B
- Cadeau & beloning zwemdiploma
- Schoolzwemmen
- Swim2Play schoolzwemmen
- Zwembad activiteiten & spelletjes
- Zwemkleding voor kinderen
- Swimsuit, monokini of zwempak voor kind
- Zwemkleding zwangerschap
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Schamen voor lichaam tijdens zwemmen
- Kind ziek na zwemmen; buikpijn & overgeven
- Secundaire verdrinking
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024