Skip to Content

Baby spa; hoe gaat het en vanaf hoe oud / tot welke leeftijd?

Baby spa; hoe gaat het en vanaf hoe oud / tot welke leeftijd?

Met je baby naar de wellness? Is dat niet een beetje overdreven? Nee hoor, een baby spa geeft heel veel moois, niet alleen voor jou, maar juist ook voor je baby. Heerlijk drijven in het water: het is immers juist dat wat vertrouwd is voor je kleine uk. En het kan ook nog eens helpen bij diverse probleempjes.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij zo’n baby spa? De geluiden over een baby spa lopen nogal uiteen: wat zijn dus de voor- en de nadelen?

Floaten

Floaten is drijven, met een nekring. Je kindje drijft hierin zelfstandig in het water, natuurlijk met jou in de buurt. Echt even een ontspannen tijd voor jou en je baby. De speciale badjes zijn uiteraard voorzien van water wat heerlijk warm is (lichaamstemperatuur), dus je kindje zal niet afkoelen.

De band (float) zit om zijn nekje en hij hangt dus als het ware in het water. Hierdoor kan hij al zijn ledematen vrij bewegen. Jij kijkt uiteraard veilig toe! De float zit natuurlijk los om het nekje en is al helemaal niet zwaar.

Je kindje heeft hier dan op zich ook helemaal geen last van. Zorg er wel voor dat je je kindje ook in de gaten houdt wat betreft moe worden. Het is wel vermoeiend voor je baby.

Dus misschien is jouw kindje al na tien minuten eraan toe om te stoppen! Langer dan een half uur duurt het in ieder geval niet.

Het badje

Het badje is een soort badkuip waar je kindje in ronddobbert. Het water is, zoals gezegd, warm en zonder enge chemicaliën. Het badje is alleen voor jouw baby en het water deelt hij dus niet met anderen. Uiteraard wordt na iedere sessie het water verschoond.

Massage

Het is heel fijn voor je baby als je na het floaten in een warme ruimte een massage kan geven. Meestal zit dit er standaard bij en word je hierin begeleid.

Dit huid-op-huid contact is heel goed voor je baby (en ja, eigenlijk ook voor jou, want huidhonger heb je als volwassene toch eigenlijk ook…). Het is opnieuw een stimulans voor jullie binding.

Extra voordeel: die massage technieken kun je uiteraard ook thuis lekker na een badje geven. Zo leer je ook nog wat, waar je later ook iets aan hebt!

Er zijn ook aanbieders die er een voetdrukpuntmassage bij geven! Zo wordt het echt een wellness uitje voor je uk…

Baby yoga

Een andere heerlijke manier voor je baby om te ontspannen is babyyoga. Er zijn aanbieders die naast het floaten en de massage ook nog deze mogelijkheid aanbieden. Het resultaat kan toch niets anders zijn dan een supertevreden baby…

Lekker samen bezig zijn

Samen bezig zijn is sowieso al goed voor de binding tussen moeder/vader en kind. Bezig zijn in het water vinden veel baby’s erg fijn en zoiets als babyzwemmen is zeker een aanrader. Maar een baby spa is toch weer iets heel anders, waar juist het genieten voorop staat.

Geen oefeningen, maar gewoon genieten van de rust in het water en hoe fijn dat voelt. Op een andere manier ben je de ontwikkeling aan het stimuleren, waardoor je samen ook anders bezig bent!

Goed voor de ontwikkeling?

Daarop aansluitend is het ook zo dat je dus de ontwikkeling een extra boost geeft. Ouders schijnen echt te merken dat kinderen erdoor voor gaan lopen qua ontwikkeling of opeens thuis andere dingen gaan doen.

Net als bij zoveel dingen, zijn er ook nu de tegengeluiden. Juist de zwemring wordt hierbij gezien als een belemmering in de bewegingen, waardoor het juist de lichamelijke ontwikkelingen in de weg zou zitten.

Twee geluiden die elkaar tegenspreken dus. Verder wordt er gesteld dat door deze ring de nek uitgerekt zou worden wat zijn negatieve uitwerking heeft op zijn wervelkolom. Wie er gelijk heeft, is nu nog niet echt bekend.

Voor welke leeftijd is een baby spa?

Natuurlijk zal je dit even moeten nakijken/navragen bij de spa-aanbieder waar je voorkeur naar uitgaat. Maar je kindje is meestal welkom na een dag of tien (als het naveltje tenminste genezen is) en mag komen tot ongeveer een half jaar. Dit heeft vooral te maken met zijn lengte. Hij moet immers wel kunnen dobberen…

Voor wie is een baby spa geschikt?

Eigenlijk voor iedere baby! Natuurlijk zal je voor de zekerheid even bij de arts moeten navragen of het kan als je baby iets mankeert. Maar premature baby’s, bijvoorbeeld, worden juist gesterkt hierdoor in hun groei en immuniteit.

Omdat baby spa’s gebruik maken van een hoge kwaliteit, gezuiverd water, kunnen vaak ook baby’s met allergieën prima gebruik maken van deze speciale spa’s. Het kan zelfs een aanrader voor het tere huidje van het kindje zijn.

Maar naast alle klachten die erdoor verlicht kunnen worden, zijn ook baby’s zonder klachten heel blij met een heerlijk relaxed uitstapje naar de baby spa…

De voor- en nadelen van een baby spa

De voordelen van een baby spa op een rijtje;

  • Een spa voor je baby geeft ook mooie voordelen. Zo zou het helpen bij problemen als:
    • Obstipatie
    • Reflux
    •  Krampjes
    • Snel schrikken
    • Slapen
    • Pijn bijvoorbeeld nog door de geboorte
  • Verder stimuleert het:
    • Spierontwikkeling
    • Zelfvertrouwen
    • Ontspanning
    • Balans
    • Longcapaciteit
    • Coördinatie
    • Uithoudingsvermogen
    • Zwemreflex wordt geprikkeld
  • Je kindje zal zelfbewuster worden
  • Heerlijk vrolijk momentje voor je kind, heerlijk lachen
  • Blijere baby
  • Rust

Zoals al eerder aangehaald zijn er kritische geluiden te horen. Hieronder deze even in het kort:

  • Belemmering van de ontwikkeling
  • Uitrekken van nekje, schade aan wervelkolom
  • Schijnveiligheid: ook in een babyfloat zal je kindje niet honderd procent veilig zijn. Omdat ouders misschien te makkelijk worden is er kans op verdrinking
  • Kwaliteit zwemring niet altijd goed met alle gevolgen van dien
  • Geen lichamelijk contact omdat je kindje alleen in het badje drijft
  • De babyfloat belemmert de lichaamstaal

Diverse mogelijkheden

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de ene en de andere baby spa. Bij de ene spa zal je een standaardpakket hebben en geen keuzes hierin, terwijl een andere wellness meerdere mogelijkheden heeft.

Vaak kun je met 1 of 2 personen mee met de baby, maar er zijn ook aanbieders die een privésessie aanbieden, waarbij je met 6 mensen mee kan. Leuk natuurlijk als opa en oma ook een keer toe willen kijken.

Let wel goed op dat de mensen die er werken ook deskundig zijn en of de float wel van kwaliteit is. Boven alles: blijf goed op je kindje letten!

Wel of geen baby spa?

Een baby spa is dus eigenlijk onderhevig aan zowel positieve als negatieve geluiden. Maar wat doe je daar nu mee? Je kan overleggen natuurlijk met bijvoorbeeld het consultatiebureau of je arts wat die er nu van vinden.

Het lijkt mij in ieder geval verstandig om het niet te vaak en niet te lang achter elkaar te doen. Wat betreft het huid-op-huidcontact: dat wordt helemaal goed gemaakt met een massage, toch?

Natuurlijk kun je er voor kiezen om wel heerlijk met je kindje het water in te gaan, want heel veel kinderen vinden dat toch wel heel fijn. Maar dan lekker op je eigen arm en dus gewoon heerlijk samen.

Of creëer thuis eenzelfde beleving, door je baby lekker op jouw armen te laten dobberen in zijn badje of het grote bad. Met een lekkere massage er achteraan en misschien wel een yogasessie, heb je gewoon je baby spa thuis met vooral de voordelen en zonder de nadelen!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)