Voor het afzwemmen zal je zoon of dochter ook met kleding aan moeten kunnen zwemmen. Sommige zwembaden oefenen vanaf het tweede badje al met kleding tijdens de eerste minuten en bouwen dit rustig op van shirt en korte broek tot volledige kleding.
Terwijl andere zwembaden er voor kiezen om alleen de laatste lessen met kleding te oefenen. Welke kleren moeten zij dragen en hoe kun je hiermee oefenen?
Waarom met kleding aan zwemmen?
Misschien heb je je weleens afgevraagd waarom dit soort eisen bij het eerste diploma al gesteld worden. Op zich is dat natuurlijk niet zo moeilijk om te begrijpen.
Ons land is een waterrijk land en je kind leren zwemmen doe je in de eerste plaats toch niet om met hem of haar in het diepe te mogen zwemmen… Je doet dit uit veiligheid voor je kind.
Buiten in het water vallen is nu eenmaal iets wat in ons land zomaar kan gebeuren. En dan heb je toch echt kleding aan. Omdat zwemmen met kleding zwaarder is dan zonder, is het hartstikke goed als je kind hierin getraind wordt.
Welke kleding moet het aan?
Aan de kleding die het kind moet dragen bij het afzwemmen zitten uiteraard eisen. Dat deze eisen steeds hoger worden naarmate je kind een hoger diploma haalt, mag duidelijk zijn. Bij A en B zijn er geen echte verschillen. Bij C dus wel.
Gaat je kind nog verder door, dan zullen de eisen nog hoger liggen. Bij het Nationaal Zwemdiploma zijn dat de volgende eisen:
Diploma A:
- Badkleding
- Shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
Diploma B:
- Badkleding
- Shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
Diploma C:
- Badkleding
- Shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Jas met lange mouwen
- Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).
Meer informatie vind je hier.
Kanttekeningen bij deze eisen
Natuurlijk zijn bepaalde eisen vrij vaag. En misschien denkt jouw zwembad net iets genuanceerder dan het zwembad in een andere gemeente. Maar over het algemeen zijn bijvoorbeeld surfschoentjes of balletschoentjes niet toegestaan. De schoenen zouden in principe uit zichzelf moeten zinken. Ook leggings mogen niet.
Kledingeisen bij diploma’s van ENVOZ
Naast de diploma’s van de NRZ (Nationale Raad Zwemdiploma’s) is er ook nog de ENVOZ met zijn eigen diploma’s. Deze komen minder vaak voor, maar zijn net zo goed uitstekende diploma’s. Hierbij zijn de eisen anders. Deze zijn als volgt:
Zwemdiploma A (Otter):
- Zwemkleding
- Onderbroek en hemd
- T-shirt of blouse met korte mouwen
- Korte broek of jurk/rok
- Sokken
- Zwemschoentjes en sportschoenen (geen balletschoenen)
Zwemdiploma B (Bever):
- Zwemkleding
- Onderbroek en hemd
- T-shirt of blouse met korte mouwen
- Korte broek of jurk/rok
- Sokken
- Zwemschoentjes en sportschoenen (geen balletschoenen)
Zwemdiploma C (Zeehond):
- Zwemkleding
- Onderbroek en hemd
- T-shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek
- Sokken
- Zwemschoentjes en sportschoenen (geen balletschoenen)
Leren zwemmen met kleding aan
Gelukkig zal je kind al snel bij zwemles met kleding gaan oefenen. Tijdens zwemles (per badje/groepje, of hoe ze dit ook noemen bij jouw zwembad) worden steeds meer kledingstukken toegevoegd.
Nu doet ieder zwembad dat natuurlijk weer op zijn eigen manier, maar vaak beginnen ze eerst met enkel een shirt aan. Daarna volgt een kort broekje enz.
Wat doe je je kind aan?
Natuurlijk kun je even slim nadenken bij wat je je kind aandoet. Een dikke wollen trui is uiteraard overdreven en zeker niet aan te bevelen… Maar er zijn ook eisen, zoals al eerder opgemerkt, waar je je wel aan moet houden.
Een legging is bijvoorbeeld heel handig als broek, maar mag dus simpelweg niet. Net als surfschoentjes. Wat doe je wel? Heb je twijfels of iets wel of niet mag? Uiteraard vraag je dit dan even na bij de badmeester of -juf van je kind.
Schoentjes
Je hebt ze vast al wel eens gezien, van die plastic waterschoentjes. Deze zijn niet verplicht, want gewone schoenen mogen ook.
Maar deze zijn wel zwaar als ze nat worden én de meeste schoenen zullen er niet mooier op worden. Plastic zuigt het water niet op, dus zijn fijner om mee te zwemmen dan stoffen schoentjes.
Een nadeel is misschien wel dat veel waterschoentjes met een akelig gespje dichtgemaakt moeten worden. Kun je een schoentje vinden die je kind zelf ook makkelijk aan en uit kan doen, dan is dat wel zo fijn…
Zorg er wel voor dat de schoen goed aansluit, anders gaan ze uit tijdens het zwemmen! Controleer ook of ze na het zwemmen makkelijk los te maken zijn.
Tip: Ook eenvoudige gymschoenen met een harde zool die je voor een paar euro kan kopen zijn geschikt voor de zwemles. En zuigen niet teveel water op.
Broeken
Broeken mogen, zoals eerder genoemd, geen leggings zijn (hoewel dit ook per zwembad scheelt hoe strikt dit genomen wordt). Meestal worden er wel bepaalde eisen gesteld. Kom je dus uit op een echte gewone broek, dan nog kun je wel kijken of je een dunnere variant voor zwemles kunt regelen.
Zomerbroeken zijn bijvoorbeeld dunner! Daarnaast is het bij sommige scholen verplicht dat de broek voorzien is van een sluiting.
Shirt
Voor de zwemdiploma’s is het verplicht om te zwemmen met een shirt met lange mouwen. Ook hierbij geldt dat een trui vaak een stuk meer water opzuigt en zwaarder wordt dan bijvoorbeeld een longsleeve.
Het beste koop je deze wel ruim op maat zodat je kind hem makkelijker aan en vooral ook uit kan trekken na de zwemles als hij nat is. Sommige zwemscholen accepteren het ook als je een uv-shirt gebruikt met lange mouwen.
Tip: Als je je shirt of trui in de broek stopt, dan is de kans dat hij omhoog kruipt tijdens het zwemmen een stuk kleiner.
Jas bij diploma C
Bij diploma C komt er ook een jas bij waarmee gezwommen moet worden. Een regenjas zuigt het water niet op. Kies ook voor een jas zonder capuchon, want ook dat scheelt extra ballast. Een capuchon gaat immers vol water zitten.
Niet te strak
Nog even een extra tip: zorg voor kleren die niet te strak zitten. Natte kleren uitdoen is al niet prettig. Zit het dan ook nog erg strak, dan wordt het helemaal een ramp. En de zwemjuf of badmeester zal niet blij worden als hij of zij ieder kind moet gaan helpen om alles uit te doen…!
Maak het niet te makkelijk
Met bovenstaande tips kun je het zwemmen met kleding aan iets makkelijker maken voor je kind tijdens het diplomazwemmen. Houd er ook rekening mee dat je het je kind niet al te makkelijk maakt. Dit zwemmen met kleding is om je kind voor te bereiden wat er kan gebeuren als het onverwachts in het water valt.
In de winter heb je dan ook echt niet je dunne regenjas en uv-shirt aan. Je kind kan dan beter onder begeleiding van een gediplomeerde zwemleerkracht geoefend hebben in een veilige omgeving.
Zelf oefenen
Het ene kind zal er helemaal geen moeite mee hebben, terwijl een ander kind het vreselijk vindt. Is jouw kind er één van de laatste groep, dan kan het een idee zijn om regelmatig zelf ook te oefenen. Ga je een keer zwemmen? Oefen dan gewoon even met kleren aan.
Veel zwembaden stellen het alleen maar op prijs als je extra oefent! Bij het zwembad bij mij in de buurt mag je zelfs vagen of je ‘het gat’ waar ze door heen moeten zwemmen mag gebruiken bij het vrij zwemmen. Maar ook dat zal per zwembad weer verschillend zijn.
Zwemmen
- Baby zwemmen; wanneer eerste keer?
- Teddybeerzwemmen baby & peuters
- Veilig zwemmen baby zwembad of swimfloat
- Zwemvest of zwembandjes baby
- Vanaf welke leeftijd zwemles
- Zwemmen met kleding aan
- Wel of geen zwemdiploma C na A & B
- Cadeau & beloning zwemdiploma
- Schoolzwemmen
- Swim2Play schoolzwemmen
- Zwembad activiteiten & spelletjes
- Zwemkleding voor kinderen
- Swimsuit, monokini of zwempak voor kind
- Zwemkleding zwangerschap
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Schamen voor lichaam tijdens zwemmen
- Kind ziek na zwemmen; buikpijn & overgeven
- Secundaire verdrinking
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024