Anno 2020 is het steeds gewoner dat zowel mannen als vrouwen een baan hebben, ook nadat zij kinderen hebben gekregen. En als ze werkeloos zijn ze weer gaan solliciteren. Dat was zo’n 50 jaar geleden wel anders: de meeste vrouwen stopten namelijk met werken zodra zij gingen trouwen of na het krijgen van kinderen.
Er werd verondersteld dat een moeder thuis moest blijven om voor haar kind(eren) te zorgen en dat de man moest werken om het geld te verdienen voor zijn gezin.
Dat weinig moeders vroeger werkten, heeft ook zeker te maken met het feit dat er halverwege de vorige eeuw veel minder mogelijkheden waren wat betreft kinderopvang.
Er waren wel zogenaamde bewaarhuizen waar vrouwen hun kinderen naartoe konden brengen zodat ze zelf konden gaan werken, maar hier moest wel geld voor betaald worden. De kinderbijslag bestond gelukkig al, maar kinderopvangtoeslag nog niet.
Als alleenstaande vrouw met een kind was het dus erg lastig om te gaan werken, maar financieel gezien eigenlijk wel noodzakelijk. Maar een getrouwde moeder behoorde, zo was vroeger de opvatting, voor haar kinderen te zorgen.
Sterker nog, tot de jaren ’60 werden vrouwen vaak zelfs automatisch ontslagen wanneer zij gingen trouwen; de ‘taak’ van de vrouw was om na het huwelijk zo snel mogelijk voor het nageslacht te zorgen.
Werkende moeders van nu
Tegenwoordig is het gelukkig steeds normaler dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Zo hebben beiden vaak een baan, hetzij part-time of full-time.
Werkende vrouwen hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en daarna, als ze weer aan het werk gaan en borstvoeding geven aan hun kindje, nog recht op 9 maanden betaald kolfrecht.
Bovendien worden tijdens en vlak na de zwangerschap de werkomstandigheden van de vrouw soms aangepast, zodat het werk lichamelijk niet te zwaar is. Dit alles maakt het voor moeders aantrekkelijker om na hun bevalling weer terug aan het werk te gaan en niet te stoppen met werken.
Een klein percentage vrouwen stopt na het krijgen van kinderen wel met werken; onder de laagopgeleide vrouwen ligt dit percentage iets hoger dan onder de hoogopgeleiden.
Kinderopvang
Wanneer beide ouders werken, moet er natuurlijk opvang geregeld worden voor de kinderen. Soms is er bijvoorbeeld een oma, opa, tante of buurvrouw bereid om voor jouw kind te zorgen wanneer de moeder werkt.
Vaak voelt dat vertrouwd omdat je die persoon al goed kent. Maar je wilt iemand natuurlijk ook niet teveel belasten, en misschien raakt de relatie ook wel verstoord doordat het oppassen een verplichting lijkt te worden waar misschien maar een kleine beloning tegenover staat.
Je kunt ook kiezen voor professionele kinderopvang in de vorm van een gastouder of kinderdagverblijf. Hier zijn hogere kosten aan verbonden, maar je weet wel zeker dat je kinderen in goede handen zijn; de gastouders en leidsters die er werkzaam zijn, hebben namelijk een opleiding gevolgd om hun werk te mogen doen.
Ook hebben zij vaak verstand van EHBO bij kinderen of is er altijd iemand aanwezig die dit heeft.
Afhankelijk van de hoogte van het verzamelinkomen van jou en je eventuele partner, krijg je een flink deel van de kosten voor professionele kinderopvang vergoed door de Belastingdienst.
Solliciteren als moeder
Sommige vrouwen kiezen ervoor om toch te stoppen met werken als ze kinderen krijgen. Zo kunnen ze hun kinderen de volle aandacht geven en genieten van de tijd dat de kinderen nog klein zijn.
Dit moet financieel natuurlijk wel mogelijk zijn, want de vrouw zal in dat geval geen inkomen hebben.
Maar wat als de kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze naar de basisschool gaan? Dan heb je als moeder ineens zeeën van tijd! Vaak gaan moeders dus na een jaar of vier toch weer aan het werk, met name onder schooltijd. Maar in het C.V. is dan een groot gat zichtbaar waarin geen werkervaring is opgedaan.
Na enkele jaren niet gewerkt te hebben, vinden sommige moeders maar lastig weer een nieuwe baan als herintreder. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gevolgde opleidingen en hoeveel vraag er is naar iemand met een specifieke opleiding.
Tijdens het solliciteren zul je er misschien achter komen dat je na het krijgen van kinderen moeilijker aan een baan kunt komen dan daarvoor. Je bent namelijk wat minder flexibel nu je de verantwoordelijkheid voor een kind hebt.
Gelukkig zijn er ook werkgevers die er geen moeite mee hebben als je een kind hebt en niet op alle dagen en tijden beschikbaar bent. Het kan helpen om in je motivatiebrief al aan te geven op welke momenten je beschikbaar bent om te werken en dat je eventueel bereid bent om meer te werken en kinderopvang voor je kind(eren) te zoeken.
Zo geef je in ieder geval aan dat je welwillend bent.
Het hoeft overigens ook niet altijd een nadeel te zijn dat je er een paar jaar tussenuit bent geweest, want je hebt waarschijnlijk veel nieuwe vaardigheden aangeleerd die je ook prima in je carrière kunt gebruiken!
Mijn eigen ervaringen
Tijdens mijn echtscheiding had ik geen vaste baan en heb ik een bijstandsuitkering aangevraagd. Mijn zoontje was toen 15 maanden en was op bepaalde dagen en tijden bij zijn vader, dus op die momenten kon ik zelf ook aan het werk.
Ondanks dat ik universitair geschoold ben, nam ik genoegen met een baantje waar geen opleiding en ervaring voor nodig was en ging ik aan de slag als huishoudelijk medewerker voor twee uur per week.
Ik merkte dat het best lastig was dat ik tijdens een sollicitatiegesprek niet duidelijk kon zeggen op welke dagen en tijden ik zou kunnen werken, omdat er toen nog geen opvang voor mijn zoontje was geregeld.
Je kunt namelijk pas kinderopvangtoeslag krijgen als je een bepaald aantal uren per week werkt, maar om te werken is er natuurlijk opvang nodig voor je kind.
Sinds kort gaat mijn zoontje van inmiddels 1,5 jaar één dag per week naar het kinderdagverblijf. Om daar toeslag voor te krijgen, moet ik minimaal zeven uur per week werken. Het was voor mij echt een puzzel om dit geregeld te krijgen, en ook nog eens op dagen dat ik beschikbaar ben.
Inmiddels werk ik nog wat extra uren als huishoudelijk medewerker binnen hetzelfde bedrijf, en daarnaast schrijf ik met alle plezier blogs als freelancer! Ook ga ik binnenkort beginnen als thuishulp in de thuiszorg op de dag dat mijn zoontje naar de opvang gaat.
Op termijn kan hij hopelijk nog een tweede dag naar het kinderdagverblijf gaan, zodat ik ook nog iets meer kan gaan werken.
Uiteindelijk hoop ik natuurlijk wel een baan te vinden die meer past bij mijn opleidingsniveau en interesses, maar voor mij is dit een prima begin en wie weet laat ik mij ooit nog wel omscholen zodat ik kan gaan werken in een branche waar veel meer vraag is naar werknemers!
Carrière
- 4 tips om te balanceren tussen moederschap en carrière
- Werkende moeders; huishouden & opvoeding combineren
- Zwangerschapsverklaring voor werkgever
- Zwangerschapsdiscriminatie
- Stoppen met werken na kinderwens
- Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof
- Thuiswerken als alternatief kinderopvang
- Thuiswerken met kinderen
- Werken na zwangerschap; omscholen of herintreden
- Herintreden als moeder
- Outfit sollicitatiegesprek
- Digital Nomad lifestyle
- Jezelf blijven ontwikkelen
- Studeren als moeder
- Journals en planners voor moeders
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023