Je bent zwanger van je eerste kindje of je wilt toch weer gaan werken. Of misschien bevalt je huidige oppas niet. Hoe dan ook: je bent op zoek naar de meestgeschikte opvang van je kind terwijl je werkt.
Maar wat is dat moeilijk! Want wat zijn nou de voor- en de nadelen van een kinderdagverblijf of bij gastouders? Zie je ook door de bomen het bos niet meer?
Dan hierbij alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden op een rij. Zo kan je voor jezelf een goede afweging maken, want dit blijft toch echt een heel persoonlijk besluit! Succes!
Wat is er anders tussen gastouders en het KDV?
Ooit was de keuze voor het KDV vooral omdat de begeleiders professioneler waren, maar tegenwoordig moeten ook gastouders aan allerlei eisen voldoen. Daarmee is de kwaliteit ook bij gastouders dus goed.
Natuurlijk zal je altijd op je gevoel af moeten gaan. Voelt het bij een kennismaking niet goed: doe het dan niet. Je moet er wel iedere keer je kindje achterlaten en dat wil je toch wel met een gerust gevoel kunnen doen.
Gastouders hebben natuurlijk minder kinderen waar ze tegelijkertijd op moeten letten, maar daar staat weer tegenover dat er bij een KDV meerdere leidsters aanwezig zijn. Op een KDV mogen leidsters niet meer alleen op een groep staan.
Bij gastouders heb je die controle natuurlijk niet. Maar daar staat weer tegenover dat een gastouder gewoon een vertrouwd persoon voor je kindje zal worden, wat bij meerdere en verschillende leidsters op een KDV toch anders is.
Een gastouder biedt meer een huiselijke setting, doordat het kindje gewoon meedraait in haar gezin. Bij een KDV is het meer een ‘kleuterschool’ (bij wijze van spreken), maar daarmee wel weer een omgeving met uitgebreidere speelmogelijkheden.
Afhankelijk van waar je woont kan je kind vanaf 2 of 2,5 jaar ook naar een peuterspeelzaal.
Soms kan het zijn dat je kind daar een VVE-indicatie voor krijgt, bijvoorbeeld bij een taalachterstand of als er verder geen broertjes of zusjes thuis zijn om zo toch alvast kennis te maken met sociale aspecten en de overgang naar een basisschool niet te groot is.
Dit gaat echter om maar een paar uurtjes in de ochtend of middag op een paar dagen per week en niet in de vakanties.
Kinderopvang
Bij een kinderopvang is er altijd iemand aanwezig. Mocht er iets gebeuren, ziekte van een medewerker of wat anders, wordt er voor vervanging gezorgd. Een collega die een extra dienst draait of een invalkracht, vanuit een interne pool of via een uitzendbureau.
De kinderen draaien in een vaste groep, iedere weekdag zijn er dezelfde kinderen. Hierdoor leren ze sociale contacten te leggen en samen te spelen en delen. In een groepsproces leren ze andere vaardigheden.
Vaak zijn het horizontale groepen met leeftijdsgenootjes en zitten oudere of jongere broertjes en zusjes in een andere groep.
Veel kinderdagverblijven hebben de beschikking over een pedagoog. In voorkomende situaties kan hier op teruggevallen worden voor extra begeleiding.
In een kinderdagverblijf kan er een stagiaire rondlopen die klusjes zoals het snijden van fruit of wat schoonmaakklusjes kan overnemen van de vaste medewerker. Deze is namelijk altijd boventallig. Maar zal ook meer tijd kosten vanwege de opdrachten die afgetekend moeten worden en de begeleidingsgesprekken.
Naast de verzorging voor de kinderopvang hebben pedagogisch medewerkers extra taken zoals het ontwikkelen van nieuwe thema’s, de vaatwas, schoonmaak van de ruimte, schrijven van kindportretten etc.
Dit gaat ten koste van de tijd die er is voor de verzorging van de kinderen. Gastouders hebben die taken natuurlijk ook, maar doen dat vaak in de avonduren als je kind is opgehaald.
Zodra je kindje koorts heeft of huileriger is dan normaal zal je als ouder gebeld worden om je kind op te halen.
Als er geld voor is kan er bij een kinderdagverblijf extra grote activiteiten georganiseerd worden zoals uitstapjes naar een bibliotheek of een groot Sinterklaasfeest.
Kinderdagverblijven hebben momenteel veel moeite om rond te komen en zullen veel besparen. Er zijn wettelijke eisen rondom de personele bezetting op een groep. Jongere krachten met een tijdelijk contract zijn over het algemeen goedkoper.
Voor het ophalen en wegbrengen zijn er bepaalde uren. Later brengen of eerder ophalen is over het algemeen niet mogelijk vanwege het groepsproces.
Gastouderopvang
Het huis waar de gastouder in opvangt moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, waar er door de GGD op wordt toegezien. Net zo veilig als een kinderdagverblijf.
Bij een gastouderopvang is er altijd dezelfde persoon die je kind opvangt. Die je kindje door en door kent. Bij een griepje zal de gastouder waarschijnlijk gewoon doorwerken, geen werken is geen inkomen.
Als er iets meer aan de hand is kan er last minute afgezegd worden. Dit geldt ook voor vakanties, met het verschil dat de afwezigheid dan vooraf bekend is.
De kinderen zijn vaak ook hetzelfde; doordat er eisen zijn aan maximum aantal kinderen zal je kindje niet iedere dag heel veel andere gezichten zien.
Daarnaast is er grote kans dat het samen met broertjes / zusjes opgevangen kan worden en samen kunnen spelen en niet in een andere horizontale leeftijdsgroep zitten. Al zijn er natuurlijk ook kinderdagverblijven met een verticale groep.
Bij gastouderopvang betaal je alleen de uren die je afneemt. Vaak is er ook sprake van een lagere uurprijs, en lagere vergoeding vanuit de kinderopvangtoeslag. Gastouderopvang kan vele honderden euro’s schelen per maand.
Een gastouder heeft soms eigen kinderen. De gastkinderen worden opgenomen in het normale dagritme in een huiselijke situatie. Er is meer aandacht voor het individuele kind. Waardoor het dagritme hier ook op aangepast kan worden, er zijn geen vaste slaaptijden en meer tijd om te spelen.
Als een kindje wat moeilijker eet, is er meer aandacht voor. Als er niet veel kinderen zijn zal het ook gewoon mee gaan naar de bibliotheek en speel-o-theek etc.
Een gastouder is over het algemeen flexibeler. In goed overleg is het over het algemeen geen probleem als het kind een keertje eerder of later gebracht of gehaald wordt of er een dagje gewisseld moet worden.
De ondersteuning in de vorm van trainingen of intervisie bij een gastouder verschilt per gastouderbureau. Het ene gastouderbureau doet veel aan training en begeleiding, dit kan per kinderdagverblijf ook zeer verschillen. Dit gebeurt altijd buiten de werkuren.
Een gastouder heeft minder kinderen dus kan over het algemeen iets makkelijker naar buiten gaan.
Een gastouder staat er in principe alleen voor overdag, een achterwacht is wel verplicht voor noodsituaties. Afhankelijk van het gastouderbureau is er vervanging bij ziekte.
Als je kiest voor een gastouder is het goed om echt een klik te hebben met de persoon en anders verder te zoeken.
Voor- en nadelen Gastouder
Kiezen voor een gastouder biedt de volgende voordelen:
- Vertrouwd: zoals gezegd zal de gastouder heel vertrouwd worden voor je kind én voor jou! Is er iets aan de hand, dan ben je meteen bij het juiste luisterend oor en hoeft het niet door diverse geledingen heen.
- Minder star: waar je bij een KDV tegen regels aanloopt als halen en brengen binnen bepaalde tijden, kan dit bij een gastouder gewoon in overleg. Ideaal dus als je flexibel werkt. Ik hoorde zelf van een stewardess dat haar kinderen, indien nodig, bij de oppas kunnen blijven slapen…
- Kleinschalig, dus alle aandacht voor je kind als hij of zij dat even nodig heeft. Maximaal 6 kinderen mogen zo opgevangen worden.
- Normaal ritme: omdat het kindje gewoon in een gezin meedraait, zal het ritme ook gewoner zijn dan bij een KDV. Heeft de gastouder zelf geen jonge kinderen meer, dan zal ze haar ritme zelfs kunnen aanpassen aan wat het kindje thuis gewend is.
- Persoonlijke afspraken: waar een KDV zijn eigen regels heeft, kan jij met een gastouder vaak veel meer overleggen over wat jij vindt wat wel of niet mag m.b.t. bijvoorbeeld snoepen of bepaalde spelletjes spelen.
- Professioneel: ook gastouders moeten tegenwoordig aan eisen voldoen!
- Kinderopvangtoeslag: bij geregistreerde gastouders kan jij ook gewoon kinderopvangtoeslag krijgen!
- Meestal zal de gastouder goedkoper zijn.
De nadelen ten opzichte van een KDV:
- Geen sociale controle (vierogenprincipe)
- Minder vriendjes voor je kind
- Je kindje bouwt met de gastouder ook een speciale band op. Voor sommige ouders kan dit juist als een nadeel gezien worden (hoezo jaloers ? ).
- Je kindje kan minder gestimuleerd worden om zichzelf te redden. Of je dat op die leeftijd al moet willen, is weer een andere discussie.
- Wat gebeurt er als de gastouder ziek is? Is de gastouder aangesloten bij een bureau dan zal er misschien vervanging zijn. Maar dat is dan wel een grote onbekende…
Voor- en nadelen KDV
Ook het kinderdagverblijf heeft uiteraard zo zijn voor- en nadelen. De voordelen waar je aan kan denken zijn:
- De leidsters zijn stuk voor stuk opgeleid om dit werk te mogen doen. Wel een geruststellende gedachte.
- Doordat er meer leiding rondloopt is de controle groot en deze regels worden eigenlijk alleen nog maar strenger.
- Bij ziekte heeft je kindje er geen last van want er zal altijd wel een bekende rondlopen.
- Je kind went al aan ‘schoolse’ activiteiten zoals samen eten en drinken of een liedje zingen.
- Je kindje krijgt uitdagend speelmateriaal aangeboden en als je even goed zoekt naar een opvang met ruimte: lekker buiten spelen.
- Meer regels en structuur
- Hoger opgeleid personeel met daarboven nog een leidinggevende.
Nadelen van een KDV:
- Minder flexibel, dus bij wisselende werktijden kan dit een hindernis zijn.
- Minder huiselijk, meer schools.
- Omdat kinderen meer met andere kinderen in contact komen, schijnen ze vaker ziek te zijn.
- Zieke kinderen mogen niet naar de opvang komen!
- Baby’s schijnen meer stress te hebben op een KDV dan thuis. Uit onderzoek is dit gebleken en daarmee is er de kans dat er meer gedragsproblemen ontstaan.
- Verloop van de leiding kan groot zijn, wat toch voor onrust zorgt.
Hoe kies je nu de beste opvang?
Zoals gezegd moet je vooral naar je gevoel luisteren. Allebei de vormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar zelf moet je er natuurlijk wel achter kunnen staan. Het is uiteraard ook afhankelijk van jouw werktijden wat handiger is.
Let ook even op hoe het zit met de regels rondom bijvoorbeeld ziek zijn. Als je kindje ziek is, wat dan? En is er bij de gastouder vervanging als zij/hij ziek is? Hoe groot zijn de groepen bij het kinderdagverblijf?
Er zijn kinderdagverblijven met bijzondere dingen, zoals bijvoorbeeld opvang op een boerderij. Hier zullen de kinderen vaker buiten spelen en in contact komen met dieren e.d.
Oké dat kan natuurlijk een extra afweging zijn, want zo kan je ze nog meer extra’s geven. Uiteraard zullen ook gastouders hun eigen specifieke extra’s kunnen bieden. Dat je kindje ’s avonds met ze mee kan eten, bijvoorbeeld. O
f misschien wonen ze wel op een prachtige plek met veel speelmogelijkheden! Ga vooral op meerdere plekken kijken, indien mogelijk ook onaangekondigd, zodat je een echt reëel beeld hebt hoe het eraan toegaat.
Probeer in contact te komen met andere ouders die gebruik maken van deze opvang om zo te horen hoe hun ervaringen zijn! Succes!
Gaat jouw kindje naar een kinderdagverblijf of gastouderopvang? Waar zou je voorkeur naar uitgaan?
Kinderopvang
- Wanneer kinderopvang regelen?
- Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een geschikte kinderopvang?
- Kinderdagverblijf of gastouder?
- Nanny aan huis
- Au-pair als oppas
- Au-pair Nederland
- Oppas aan huis zoeken
- Oppasoma’s en -opa’s
- Tarief oppassen; per uur en leeftijd?
- Toeslagen en tegemoetkomingen zoals kinderopvangtoeslag
- Baby oppassen tips
- Kind blijft huilen na wegbrengen
- Logeerbeer Flip op kinderdagverblijf
- Dag van de Leidster & pedagogisch medewerkster
- 25 Traktaties afscheid peuterspeelzaal / kinderopvang
- Cadeautjes juffen en meesters bedankje einde schooljaar
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024
Mijn 2 zoons gaan naar een gastouder, omdat het veel goedkoper is en ik vind het ook veel persoonlijker
Goed artikel, wel jammer dat je maar 1 kant van de gastouderopvang belicht, er is ook nog de kant van gastouder aan huis/nanny. Die verschilt maar een klein beetje. Maar is wel een veel gekozen vorm door ouders, zeker met meer kindjes.
Een paar jaar geleden hebben we het overwogen en toen hadden we een hele leuke gastouder gevonden met best veel kinderen (dat vonden wij prettig, omdat onze dochter enig kind is). Dus dat was eigenlijk een tussenvorm. Gelukkig hoefde het uiteindelijk niet door ons werk wat flexibele in te delen. Kan zijn dat ik haar straks (ze is 3,5) wel naar de BSO stuur, ook omdat ze dan wat te spelen heeft.
Volgens mij staat of valt alles met de juf/leidster/gastouder voor de groep. Als die je kind begrijpt en het klikt, dan is het al bijna helemaal goed. Bij een gastouder heb je daar wat meer over te zeggen/kiezen, bij het kdv (de twee oudste kinderen hebben daar gezeten) is het maar wie er is en welke invalster er komt.
De andere kindjes heb je ook niet voor het kiezen natuurlijk, maar hopelijk kan de gastouder wat sturen als het minder klikt.
Jongste kon bij mij thuis bijven, ging wel naar de peuterspeelzaal. En wát een superjuf had hij daar… nog nooit zo’n kindvriendelijk, begrijpend, goedhartig mens gezien (in een werksituatie..)
Mijn kinderen hebben het beiden heel erg naar hun zin (gehad voor de oudste) op het kdv. Heerlijk altijd veel vriendjes en vriendinnetjes. A heeft er zelfs echte vriendschappen aan over gehouden. Zelfs met meiden bij wie ze niet eens op school zit!
Mijn zoontje heeft nog nooit opvang nodig gehad. Als het al nodig was dan ving familie of vrienden het op, of tegenwoordig mijn vriend. Maar nu ik waarschijnlijk weer terug naar school moet ben ik aan het rondkijken voor gastouderopvang. Ze zijn toch flexibeler met de uren en ik vind het prettiger dat mijn zoontje in huiselijk sfeer en zelfs eventueel in eigen huis opgevangen kan worden. Geen gedoe met drukke groepen maar gewoon rust. En zoals ik al zei flexibeler, mocht mijn vriend hem kunnen opvangen dan is dat geen probleem, mocht ik eerder beginnen of later thuis zijn door bijvoorbeeld het ov dan is dat ook te regelen.
Ik heb zelf lang op kinderdagverblijf gewerkt, en heb bewust besloten om mijn kinderen naar een gastouder te doen ipv KDV. Ik weet hoe het er aan toe gaat en gun mijn kinderen meer persoonlijke aandacht!