Skip to Content

Herintredende moeder? Sollicitatiebrief en vaardigheden cv voorbeelden

Herintredende moeder? Sollicitatiebrief en vaardigheden cv voorbeelden

Stoppen met werken na de bevalling is vaak een bewuste keuze. Maanden of zelfs jaren fulltime moeder zijn is een prachtig beroep. Maar wat als je besluit weer aan de slag te gaan: hoe maak je dan een goed cv als herintreder?

Een cv template is zo gevonden, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv geen gatenkaas is en interessant genoeg is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Deze handige tips helpen je op weg.

Wat voor soort cv maak je als herintreder?

Bij het schrijven van een cv is de vuistregel dat belangrijke informatie als eerste wordt vermeld. Aangezien je een tijdje niet hebt gewerkt omdat je voor de kinderen hebt gezorgd, zullen er gaten in je cv zitten.

Om deze gaten niet onmiddellijk in het oog te laten springen, kies je het beste voor een vaardigheden-cv. Bij dit type cv ga je uit van je vaardigheden, kwaliteiten, prestaties en rollen. En wordt herintreden een stuk makkelijker.

Opbouw van je vaardigheden cv

De opbouw van je vaardigheden-cv is gebaseerd op wat je kunt en niet op wat je per periode hebt gedaan:

  • Persoonlijke gegevens. Hier zet je je naam, adres, e-mailadres en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent.
  • Persoonlijk profiel. Schrijf een kort stukje waarin je jezelf presenteert. Laat de lezer weten wie je bent en wat voor soort werk je zoekt.
  • Competenties en vaardigheden. In dit onderdeel benoem je de vaardigheden en competenties die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het is slim om voor elke vaardigheid een situatie te bedenken waarin je deze hebt opgedaan. Dit kan een professionele situatie zijn, maar ook een privésituatie. Heb je jarenlang de touwtjes in handen gehad om het thuis allemaal op rolletjes te laten lopen? Dan ben je een kei in organiseren en plannen. Of wat denk je van flexibel ingesteld zijn omdat een dag met kinderen altijd anders loopt dan je van tevoren bedenkt? Competenties die een werkgever maar al te graag terugleest op een cv.
  • Prestaties. Door prestaties op te nemen op je cv, laat je zien wat je hebt bereikt. Heb je als servicedeskmedewerker gewerkt? Benoem dan het aantal bellers dat je met succes hebt geholpen. Of laat de logo’s zien die je hebt ontworpen waardoor het bedrijf aantrekkelijker werd gevonden door haar klanten.
  • Rollen. Op een vaardigheden-cv zet je niet je werkervaring met je meest recente ervaring bovenaan. Aan de hand van rollen die aansluiten op de baan waarnaar je solliciteert, laat je zien dat jij competent bent. Je hoeft zeker niet alle rollen op te noemen, alleen de meest relevante. Ook hoef je niet de precieze data te noemen wanneer je deze baan had.
  • Opleidingen. Vermeld de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd. Ook stages komen aan bod op een vaardigheden-cv.

Weer aan de slag gaan als herintredende moeder kan lastig zijn. Ook levert het voordelen op: je hebt veel nieuwe vaardigheden geleerd. Samen met een vaardigheden-cv helpen die je op weg naar een nieuwe baan als herintreder!

Redactie Mamaliefde