Skip to Content

Wat meegeven naar kinderopvang / kinderdagverblijf?

Wat meegeven naar kinderopvang / kinderdagverblijf?

Wat geef je je kind mee als het naar de kinderopvang gaat? Dit zal per kinderdagverblijf verschillen en is uiteraard ook afhankelijk van de leeftijd van je kind. En hoe zit dat met de buitenschoolse opvang?

Naar het kinderdagverblijf

Het is toch spannend als je kind voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf moet. Zeker als het ook voor jou echt de eerste keer is en jij zelf ook nog heel erg moet wennen aan het idee dat jij je kindje aan de zorgen van een ander toevertrouwt.

Wat jij wil is dan ook dat het in ieder geval alles bij zich heeft wat het nodig heeft. Nu zul je daar waarschijnlijk al over ingelicht zijn door het verblijf zelf.

Misschien heb je een folder gekregen met alle informatie of is het je verteld tijdens de rondleiding. Wil je toch graag meer weten of voel je je onzeker? Lees dan maar snel verder!

Ieder kinderdagverblijf heeft zijn eigen wensen

Het kinderdagverblijf heeft uiteraard zelf heel veel spullen. Luiers, speelgoed, drinken en vaak ook het eten: het is er al aanwezig. Veel meenemen is bij de meeste kinderdagverblijven dan ook helemaal niet aan de orde.

Nu kan het zijn dat jouw uitverkoren kinderdagverblijf natuurlijk een bijzondere is, waardoor er ook extra dingen gevraagd kunnen worden.

Is het bijvoorbeeld een crèche op een boerderij, dan zullen ze misschien vragen of je de laarzen voor je kind daar wilt neerzetten. Hoewel ik ook een boerderij-kinderdagverblijf ken die zelf laarzen in allerlei maten heeft staan.

Eten meenemen

Of je eten mee moet geven aan je kind naar de opvang is verschillend. De meeste kinderdagverblijven regelen zelf het eten, fruithapjes, drinken en tussendoortjes. Maar dit heb je vast al bij de rondleiding gehoord of vraag het anders even na!

Overdrachtsschriftje of app

Een manier om als ouder op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen van je kind én om de noodzakelijke dingen van je kind door te geven: daarvoor wordt een overdrachtsschriftje gebruikt.

Het kan ook zijn dat het bij jouw kinderdagverblijf al met een app gaat. Gaat het met een schriftje, dan geef je die dus ook iedere dag mee.

Merk alles!

Zet op alles wat je meegeeft naar de kinderopvang de naam van je kind, zodat het duidelijk is van wie het is. Controleer regelmatig of het er nog duidelijk op staat.

Zo kan het gebeuren dat je baby in staat is om zijn / haar babyslofjes uit te trappen, waarna ze van de box op de grond vallen en vervolgens een ander kind mee gaat spelen en ze ergens anders weer gevonden worden.

Meenemen bij een baby

Is je kind nog een baby dan zorg je voor reservekleding, een slaapzakje en een eigen flesje. Geef je borstvoeding, dan zul je uiteraard wel jouw gekolfde melk mee moeten geven.

Wist je trouwens dat er kinderdagverblijven zijn die een eigen ruimte hebben waar je zelf je baby mag komen voeden? Nu moet dat ook wel in jouw situatie passen, natuurlijk.

Maar misschien is het iets om in je achterhoofd te houden. In de andere gevallen neem je de kunstvoeding mee.

Verder kun je denken aan luiers (als het kdv dat zelf niet heeft), zijn eigen knuffeltje en misschien slofjes voor als het koud is.

Voor in de zomer kun je denken aan een zonnehoedje en in de winter voor wantjes en een mutsje. Is je kindje gehecht aan zijn speentje? Dan geef je die uiteraard ook mee. Indien nodig zorg je voor zijn andere hapjes, zoals een fruithapje.

Meenemen bij een dreumes

Ook de dreumes neemt reservekleertjes mee, een speen en een knuffel, slaapzak en die zaken die met de tijd van het jaar te maken hebben.

Een zonnepetje of juist een warme muts. Wanten, sloffen, sjaal: ook dat geef je ze mee. Spelen ze lekker veel buiten en is het nogal nat? Dan kunnen laarzen ook handig zijn.

Meegeven bij een peuter

Eigenlijk geef je aan je peuter exact hetzelfde mee als aan je dreumes. Natuurlijk kan het zijn dat je peuter de speen is ontgroeid of geen slaapzakje meer aanheeft.

BSO: wat neem je mee?

Bij de meeste buitenschoolse opvanglocaties zul je niets mee hoeven te geven. Zolang het om voorschoolse of naschoolse opvang gaat. De kinderen spelen voordat ze naar school gebracht worden of de kinderen worden opgehaald van de basisschool en zullen met elkaar op de locatie van de BSO iets drinken en eten.

Daarna kunnen ze gaan spelen of doen ze andere activiteiten (er zijn immers ook BSO’s met iets extra’s). Zou je kind graag een bepaald spel mee willen nemen?

Vraag dan eerst eens na of ze daar bij de opvang wel voor open staan én besef dat er altijd iets mee kan gebeuren of kwijt kan raken. Leg dat uit aan je kind! Ontbijt je kind op de voorschoolse opvang? Dan is het per locatie verschillend of zij hiervoor zorgen of dat jij dit mee moet geven.

Gaat het om tussenschoolse opvang, dan zul je meestal zelf een lunchpakketje moeten meegeven. Hier kunnen eisen aan zitten! Vaak wordt er toch wel gelet op een gezonde lunch en wordt het meegeven van snoep niet op prijs gesteld.

Wat wel een tip is: geef reservekleding mee! Een ongeluk zit niet alleen in een klein hoekje bij een jong kind. Een groter kind kan ook in een plas vallen, om maar iets te noemen. Je kunnen verkleden kan dan wel net zo prettig zijn!

In de vakantie

In de vakantie kan je kind vaak ook terecht op de buitenschoolse opvang. Vaak worden er dan leuke activiteiten georganiseerd. Het zal aan jouw locatie én de activiteit afhangen wat je kind dan mee moet nemen.

Gaan ze met elkaar op pad, dan zul je daar de kleding op af moeten stemmen, bijvoorbeeld. Ook wat het eten betreft is dat een kwestie van goed navragen wat er verwacht wordt.

Vragen staat vrij!

Heb je nog vragen? Natuurlijk kun je ze dan gewoon even bellen of mailen met jouw vragen! Vinden ze echt niet erg. Of vraag het eens aan een ander die op hetzelfde kinderdagverblijf haar/zijn kinderen heeft zitten!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)