Skip to Content

Eerste keer baby achterlaten bij oppas; vanaf wanneer en tips?

Eerste keer baby achterlaten bij oppas; vanaf wanneer en tips?

Soms is het heerlijk om tijd voor jezelf te hebben. Rustig winkelen, bijkletsen met vriendinnen of een romantisch dinertje met je partner. Maar je kindje achterlaten bij een oppas?

Dat is best spannend! Vooral als het de eerste keer is. Hoe laat je je kleintje met een gerust hart achter of laat je het wennen? Sitly geeft je tips, zodat je je kunt voorbereiden op de komst van de oppas.

Je kind door anderen laten verzorgen

Het is een gek gevoel om de zorg van je kind over te dragen aan een ander. Toch is het voor de ontwikkeling van je kleine spruit goed.

Door hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, leer je hem te wennen aan het feit dat je niet altijd in de buurt bent. Zo zal hij op latere leeftijd minder last hebben van verlatingsangst.

Rustig laten wennen aan de oppas

Je hebt een sterke band met je kind. En het zal vreemd zijn om de eerste keer tijd zonder elkaar door te brengen. Bouw het daarom rustig op. Je kleintje zal aan de nieuwe situatie moeten wennen, maar jij ook.

Je kindje zal het ook fijn vinden om de oppas beter te leren kennen. Zeker als je een nieuwe babysitter aanneemt. Laat haar bijvoorbeeld 1 à 2 dagen voor het oppassen langskomen. Zo ziet je kleine spruit dat jullie de babysitter kennen en vertrouwen.

Maak eerst eens een wandeling van 15 minuten of ga naar de supermarkt voor een kleine boodschap.

Op deze manier geef je ook de oppas de kans om een band op te bouwen met je kind en zijn vertrouwen te winnen. En jij kan er aan wennen om je kindje alleen te laten.

Borstvoeding en fles

Het geven van borstvoeding is een mooie manier om een band op te bouwen. Toch maakt dit het moeilijker om er eens alleen op uit te trekken. Probeer je baby daarom óók te laten wennen aan een flesje.

Idealiter laat je je partner de fles geven. Op deze manier leert je kind niet alleen om gevoed te worden door een ander, maar hij krijgt hierdoor ook een betere band met zijn vader.

Een blij kind

Knorrige baby’s vinden een afscheid maar moeilijk te accepteren.

Zorg ervoor dat je kleintje een goede nachtrust heeft gehad en een gevulde buik heeft voordat je het achterlaat bij de babysitter.

Het afscheid

Elk kindje reageert anders op een afscheid. De één kijkt niet eens op van zijn knutselwerkje en de ander is ontroostbaar. Er bestaat geen magisch stappenplan om dit zo makkelijk mogelijk te maken.

Als ouder kun je het daarentegen wel positief beïnvloeden. Omdat je zo’n sterke band hebt met je kind zal hem positieve of negatieve emoties van je overnemen.

Laat hem daarom zien dat jij het volste vertrouwen hebt in de oppas en dat een afscheid helemaal niet zwaar hoeft te zijn.

Laat weten dat je gaat, geef je kind een dikke knuffel of kus en vertel hoe laat je verwacht weer thuis te zijn.

Zorg tijdens het afscheid voor wat afleiding. Zet zijn favoriete film op of geef wat lekkers. En tenslotte, rek het afscheid nemen niet te lang en stap kordaat de deur uit..

Mama-tijd is belangrijk

Je houdt zielsveel van je kindje. En het zal in het begin lastig zijn om hem achter te laten bij een oppas. Maar vergeet niet dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen.

Het is niet alleen fijn om zo nu en dan alleen te zijn, je hebt het nodig.

Naast moederschap en je werk heb je ook tijd nodig voor sport, vriendinnen en (niet te vergeten) de liefde van je leven.

Redactie Mamaliefde