Skip to Content

Baby 1 jaar; wat kan / snapt een kind van 12 maanden

Baby 1 jaar; wat kan / snapt een kind van 12 maanden

Je zoon of dochter is met 12 maanden baby-af. Zijn laatste maandje als baby, om dan in de wereld van de dreumesen te belanden. Op naar zijn eerste verjaardag! Een hele mijlpaal, niet waar?

Dus dat moet gevierd worden. Want mensen, wat is je baby’tje in alle opzichten gegroeid! Eigenlijk is het niet te bevatten dat het nog maar een jaar geleden is dat hij of zij op je buik gelegd werd en hulpeloos zijn oogjes naar je opsloeg…

Dagritme en voedingsschema baby 11 maanden

Tja, eten: dat betekent stil zitten op 1 plek. En dát is nou juist net wat deze kindjes niet willen. Ze willen ontdekken, klauteren, klimmen en nog veel meer.

Alles, behalve niets doen. Wees niet te snel bezorgd dat ze te weinig eten. De meeste kinderen gaan vanzelf eten als ze honger hebben!

Slapen: dat hebben ze nog altijd hard nodig. Want van groeien en spelen word je hondsmoe. Overdag slapen doen bijna alle kindjes van 12 maanden nog wel 1 of 2 keer.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?
Lees ook: Slaapschema baby per maand

Groeien

Ook deze laatste maand is je kind natuurlijk weer gegroeid. Gemiddeld gaan we uit bij een jongen van 12 maanden dat hij 76,6 cm lang is en 9,6 kg weegt. Bij een meisje kan je gemiddeld rekenen op 75,1 cm en 8,9 kg.

Wat kan een baby van 12 maanden?

De eerste verjaardag van je baby. Wat heeft hij veel geleerd! Wat kunnen baby’s van 12 maanden (gemiddeld):

 • Kruipen, zitten, staan en misschien zelfs al een paar stapjes lopen…
 • De eerste woordjes zeggen
 • In zijn handjes klappen
 • Gewoon mee eten

Het consultatiebureau en vaccinaties

Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder vaak je naar het consultatiebureau zult gaan. De eerste vaccinaties die eraan zitten te komen is pas met 14 maanden. Deze maand zal je dan waarschijnlijk ook geen afspraak hebben staan.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Veel kindjes vinden vreemde mensen nog altijd eng, maar ook vreemde dingen. Door samen die nieuwe dingen te ontdekken geef je hem vertrouwen. Ben jij weggeweest? Dan kan hij nu gaan laten zien dat hij het fijn vindt dat je er weer bent door een knuffel te geven of misschien zelfs wel een zoentje.

Ga je trouwens weg, dan kan hij je heel lief uit gaan zwaaien, hoewel er natuurlijk ook kinderen zijn die dan liever gaan huilen. Zachtjes aan begint hij een soort van vriendschappen te sluiten. Dit kan met andere grote mensen zijn, maar hij kan ook voorkeuren krijgen voor andere kindjes op het kinderdagverblijf.

Verstandelijke ontwikkeling

Samen dingen doen, dus. Dat blijft leuk. Maar zelf dingen ontdekken is ook leuk. Je kleintje begint al echt zijn onafhankelijkheid te willen. Zelf doen is daar 1 uiting van. Overigens kan je kindje ook echt zelf nu gaan beginnen met spelen! Instructies opvolgen begint hij ook steeds meer te snappen.

Motorische ontwikkeling

Klimmen en klauteren: de kleine dreumes doet niet liever. Ook de trap wil hij op (traphekje!), zijn bedje misschien wel uit en o ja, de bank kan je ook goed opklimmen, als het maar niet te hoog is.

Samen klauteren is natuurlijk nog leuker, dus tijger af en toe maar eens lekker met hem mee over kussens en door tentjes. Onder de tafel door of door een zwembadje buiten heen… Lol verzekerd!

En ballen gooien kan hij nu gaan ontdekken. Jawel: eenmaal ontdekt weet hij waarschijnlijk niet meer van ophouden. Zeker als het een spelletje wordt waarbij hij gooit en jij de bal gaat pakken.

In huis kan je veel ontdekken, maar buiten nog meer! Gun je kind tijd buiten en geef hem dan ook de kans om even lekker rond te kruipen/stappen. Uiteraard onder jouw toeziend oog!

Lees ook: Welke leeftijd / wanneer gaat je baby kruipen? Inclusief tips en spelletjes om het oefenen te stimuleren

Zelf doen!

Soms word je er gek van, maar kijk nou toch: wat een geweldig meisje of ventje staat daar haar/zijn best te doen om ook te ‘koken’, kleertjes aan te krijgen of boodschappen te doen.

Natuurlijk heb je hier niet altijd zin in en tijd voor, maar kom op: gun het hem/haar ook. Het ziet er niet alleen lief en stoer uit, het is ook dé manier om te leren hoe alles gaat!

Eerste verjaardag

Een eerste verjaardag voelt heel speciaal en dat wil je vieren. Maar vergeet niet dat je kindje nog altijd maar een mini-mensje is en dat je hem dus echt geen plezier doet met een druk huis, de hele dag lang.

Spreek dus af dat de visite alleen tussen één en vier uur komt, bijvoorbeeld. Je kindje mag nu even lekker het middelpunt zijn, mits hij daar van houdt uiteraard.

Is je kind juist verlegen? Doe het dan gewoon niet. Dwing tot niets, want het is immers zijn dag en dat moet toch juist voor hem leuk zijn! Je kindje snapt ook nog niet dat hij de gever van het cadeau moet bedanken. Dwing hem dus niet tot verplichte knuffels geven ofzo.

Ook handig: zorg voor rust na de verjaardag. Zo kan je kleintje en eventuele broertjes of zusjes weer even tot zichzelf komen. Broertjes en zusjes kan je trouwens heel goed betrekken bij de verjaardag.

Niet alleen door ze ook iets kleins te geven (een ballon, een vlaggetje) en zeker niet door ze ook een cadeau te geven (want ook dat moeten ze leren) maar gewoon bij de dingen die gebeuren.

Door ze te laten helpen met het ophangen van de ballonnen, bijvoorbeeld, of met het rondbrengen van chips, maak je ze belangrijk… En dat voelt goed!

Je jarige vindt vaak het scheuren van het cadeaupapier nog het leukst, dus pak lekker in en laat hem lekker zelf uitpakken. Scheuren maar!

Lees ook: Eerste verjaardag organiseren; van uitnodiging tot versiering en cadeau

Geschikt speelgoed baby 1 jaar

 • Muziekinstrumentjes
 • Ballen in verschillende maatjes
 • Boekjes
 • Speelgoed voor in de zandbak of het zwembad
 • Duwspeelgoed zoals een blokkenkar of een poppenbuggy
 • Loopauto’s en ander speelgoed waar je rijdend op kan zitten
 • Knuffels blijven leuk
 • Speelgoed ‘wat grote mensen doen’. Bijvoorbeeld een speelgoedstofzuiger

Lees ook: Cadeautjes & speelgoed voor meisje 1 jaar
Lees ook: Cadeautjes & speelgoed voor jongen 1 jaar

Gaat je kindje naar het kinderdagverblijf? Dan zal er misschien getrakteerd gaan worden. Veel KDV’s hebben hier richtlijnen voor, dus vraag hier eerst even naar voordat je druk bezig bent met mooie, creatieve uitspattingen en dan blijkt het niet te mogen…

Wil Cats
Volg me via: