Skip to Content

Klusjes in en om het huis

Klusjes in en om het huis

In een periode waarin veel mensen noodgedwongen zoveel mogelijk binnenblijven, zul je ongetwijfeld al hebben gehoord dat de tuincentra en bouwmarkten de laatste tijd dubbel zoveel omzet draaien dan normaal. Want ineens heb je tijd voor alle klusjes die nog in en om het huis moeten gebeuren.

Mensen gaan volop naar de winkel om plantjes te kopen om hun tuin of balkon op te knappen, of kopen gereedschap of andere materialen om te klussen in huis.

De tuincentra en bouwmarkten zijn waarschijnlijk blij met alle extra bezoekers, maar juist nu we in de coronacrisis zitten en afstand van elkaar moeten houden, is het natuurlijk niet slim om de drukte op te zoeken.

Maar veel klusjes kun je waarschijnlijk wel doen zónder dat je daar extra de deur voor uit hoeft. En daarnaast kun je natuurlijk veel online bestellen en laten thuisbezorgen.

Grote schoonmaak van je huis

Hygiëne is uiteraard extra belangrijk. Je wilt voorkomen dat je ergens ziek van wordt, en als je ziek bent, wil je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer beter wordt. Een goede hygiëne helpt daarbij.

Het gaat dan om zowel persoonlijke verzorging als het schoonhouden van je omgeving. Zaken die je extra goed schoon moet houden, zijn bijvoorbeeld trapleuningen, deurklinken, kranen, maar ook je smartphone of de toetsen van je laptop. Die zijn oppervlakken die je veelvuldig aanraakt.

Een virus kan (weliswaar vaak maar voor korte tijd) overleven op materiaal, dus is het van belang dat je deze regelmatig schoonmaakt. Misschien heb je nu ook tijd voor de zaken waar je normaal gesproken niet zo snel aan toekomt, zoals:

  • Het opruimen van je schuur/berging: kijk wat er eventueel weg kan, zorg dat alles op een goede plek staat zodat je overal makkelijk bij kan.
  • Het schoonmaken van je koelkast/vriezer: er wordt geadviseerd om je vriezer elk kwartaal helemaal leeg te maken, te ontdooien en schoon te maken. Bij veel mensen schiet dit er waarschijnlijk bij in, maar nu heb je hier mooi de tijd voor!
  • Het witten van de muren en/of plafonds: dit kan best een rotklus zijn, omdat je meubels moet verschuiven, spullen van de muur moet verwijderen, of alles goed moet afdekken.
  • Onkruid of groene aanslag verwijderen in de tuin: het is immers weer lente! Als je een tuin hebt, wil je misschien wel lekker buiten kunnen zitten, zeker nu we toch al zo weinig de deur uit kunnen. Dus pak je handschoenen en tuingereedschap, en aan de slag!
  • Een kookwas draaien: je merkt misschien al dat het tijd is om de wasmachine eens te reinigen als je was niet meer zo lekker ruikt als voorheen. Je kunt dan eens de wasmachine leeg laten draaien op 90 of 95 graden (afhankelijk van welke temperatuur mogelijk is met jouw wasmachine). Dit mag je eigenlijk zelfs twee keer per maand doen. De wasmachine hoeft niet elke keer per se leeg te zijn; je kunt handdoeken en beddengoed ook prima wassen op deze hoge temperatuur. In de rubbers bij het deurtje van het wasmachine, hopen restjes wasmiddel zich op en zogeheten vetluis. Deze kun je verwijderen met wat keukenpapier. Vergeet ook niet om het zeepbakje van je wasmachine eens schoon te maken, want hier blijven vaak nog wat resten wasmiddel of wasverzachter achter!
  • Ongeveer hetzelfde kun je eens doen met je vaatwasmachine: doe hiervoor simpelweg twee vaatwastabletten in het bakje van de vaatwasser en draai een programma van 90 graden, zonder vaat.
  • Foto’s uitzoeken: dit is een klus die heel vaak blijft liggen. Op je computer en telefoon staan soms wel duizenden foto’s van de afgelopen paar jaren. Tijd om die eens allemaal door te spitten! Blijf vooral niet eindeloos naar foto’s staren en herinneringen ophalen, want hierdoor heb je er straks dagen of weken werk aan. Verwijder de foto’s die dubbel zijn, onscherp of niet boeiend. Maak een selectie van foto’s die je echt leuk vindt, en kies er bijvoorbeeld voor om deze te laten afdrukken. Je kunt de losse foto’s dan zelf in een album plakken, maar je kunt ook een kant-en-klaar fotoalbum online maken! De digitale bestanden kun je uiteraard wel bewaren, maar zet ze bijvoorbeeld allemaal over van je laptop en telefoon naar een externe schijf, of maak een aparte map aan zodat het overzichtelijk blijft.
  • Plankjes en fotolijstjes ophangen: je hebt vast nog wel ergens iets staan dat je graag aan de muur bevestigd wilt hebben. Wat je tegenhoudt is misschien de moeite die het kost om alle gereedschap erbij te pakken; maar als je zorgt dat éérst je schuur/berging goed is opgeruimd en overzichtelijk is, kun je waarschijnlijk makkelijk bij die benodigde spullen komen.
  • Was je gordijnen: dit is ook typisch zo’n klusje waar je normaal niet echt aan denkt. Het kost eigenlijk maar weinig tijd, want je haalt de gordijnen eraf, draait een was, en hangt de gordijnen weer op. De gordijnen drogen dan vanzelf als ze weer aan de rails of roede hangen. Je kunt ze eventueel ook in de droger doen, als dat kan volgens het waslabel. Vergeet ook niet je douchegordijn regelmatig te wassen: zeepresten hopen zich vaak op en er kunnen gemakkelijk schimmels ontstaan als het gordijn nat is en niet terug dichtgedaan wordt na het douchen.
  • Ontkalk je waterkoker en koffiezetapparaat: dit moet volgens de richtlijnen minimaal elke drie maanden gebeuren, maar is ook weer zo’n klusje wat er vaak bij in schiet. Je kunt dit doen met water en citroensap, of schoonmaakazijn. Daarnaast zijn er speciale ontkalkingsmiddeltjes op de markt die je ervoor kunt gebruiken. Giet de vloeistof simpelweg in de waterkoker of het waterreservoir van je koffiezetapparaat, zet het apparaat aan en herhaal totdat je ziet dat het kalk is verdwenen. Daarna moet je de apparaten enkele keren doorspoelen met gewoon water, totdat de geur van het middeltje dat je hebt gebruikt vrijwel weg is.

Het is belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de maatregels houden die het RIVM heeft afgekondigd. Ga dus niet onnodig de deur uit, en zeker niet als jij je ziek voelt, om bijvoorbeeld met het hele gezin een emmer verf te halen bij de bouwmarkt.

Kijk eerst eens welke klusjes in en om het huis je kunt aanpakken met de spullen die je al in huis hebt. En wil of kun je voorlopig de deur niet uit?

Kijk dan eens of je online kunt bestellen, al heb je wel kans dat het door ziek personeel en drukte bij de bezorgdiensten ook wat langer kan duren voordat je bestelling wordt bezorgd.

Tip: Heb je grote klussen die gedaan moeten worden; zet de opdracht dan op werkspot zodat je meerdere offertes kan ontvangen.

Jisca