Skip to Content

5 tips en ideeën kleding opbergen en kledingkast organiseren als een pro

5 tips en ideeën kleding opbergen en kledingkast organiseren als een pro

De kledingkast is een plek in huis waar veel mensen worstelen om orde te bewaren. Het is een plek waar je kleding en schoenen bewaart, maar ook een plek waar je accessoires, sieraden en andere kleinigheden kunt opbergen.

Als je kast een rommeltje is, is het moeilijk om je kleding te vinden wanneer je het nodig hebt en kan het ook makkelijk leiden tot een chaotische slaapkamer of hal. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je kast netjes en georganiseerd blijft.

Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden

Als je kledingkast een rommeltje is, komt dat vaak omdat er te weinig ruimte is om je kleding op te bergen. Zorg dus voor een ruime kledingkast met voldoende ruimte voor je kleding, schoenen, maar ook accessoires zoals tassen en sieraden.

Als je de ruimte hebt is een inloopkast ideaal, in een kleinere kamer is een grote kledingkast met schuifdeuren ideaal, deze klappen namelijk niet open waardoor je meer loopruimte over houdt.

Ook ladekasten zijn erg handig en zorgen voor veel opbergruimte. Voor jurken, blouses etc is het ook fijn als de kledingkast over hangruimte beschikt.

Verdeel je kleding in categorieën

Verdeel je kleding in categorieën, zoals shirts, broeken, jurken, jassen, etc. Dit maakt het makkelijker om alles terug te vinden wanneer je het nodig hebt en voorkomt dat je kleding op een grote hoop raakt.

Kleding die je nu niet nodig hebt, kun je in dozen opbergen zodat het ook niet meer zichtbaar is. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om alles wat wel zichtbaar is op kleur te sorteren, hierdoor straalt het veel meer rust uit.

Ook kan het helpen om kleding als setje op te hangen; draag je regelmatig dezelfde combinatie van kleding hang deze dan bij elkaar. Dit maakt het geheel een stuk overzichtelijker en scheelt je in de ochtend tijd als je voor de kast staat en je afvraagt wat je moet aantrekken.

Vouw je kleding netjes op

Misschien heb je Marie Kondo wel eens voorbij zien komen; zij heeft haar eigen methodes om kleding op te vouwen.

Dit is vooral handig als je gebruik maakt van ladekasten, je kunt zo namelijk in één oogopslag zien welke kleding er in de kast ligt en scheelt in ruimte. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de kleding minder snel gaat kreuken.

Zet een wasmand neer

Doe kleding die gedragen is meteen in een wasmand, hierdoor zorg je ervoor dat dit niet blijft liggen en er rommelig uit ziet. Maak de wasmand ook regelmatig leeg en vouw de kleding na het wassen ook direct weer op zodat dit niet blijft liggen.

Gebruik opslagdozen

Als je kast echt een rommeltje is, kan het helpen om opslagdozen te gebruiken. Dit maakt het makkelijker om alles netjes op te bergen en voorkomt dat je kast in een hoop raakt.

De ruimte onder je bed is ook een perfecte plek om spullen op te bergen. Dit is niet alleen makkelijk, maar het zorgt er ook voor dat je kast er netter uitziet.

Gooi weg wat je niet nodig hebt

Als je kast een rommeltje is, is het belangrijk om weg te gooien wat je niet nodig hebt. Dit maakt het makkelijker om alles netjes op te bergen en voorkomt dat je kast in een hoop raakt.

Geen idee welke kleding je regelmatig draagt? Gebruik dan een handig trucje door de kledinghanger dan andersom op te hangen; na een paar maanden zie je vanzelf welke kleding nog dezelfde kant op hangt en dus niet gebruikt is.

En wat ga jij doen om je kledingkast weer op orde te krijgen?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)