Skip to Content

Baby 4 maanden ontwikkeling; spelletjes & activiteiten

Baby 4 maanden ontwikkeling; spelletjes & activiteiten

Jouw baby is alweer 4 maanden. Zelf ben je waarschijnlijk alweer aan het werk en jullie hebben allebei je ritme gevonden. Jouw kleintje zal steeds meer een eigen karaktertje laten zien.

En ook zijn ontwikkeling staat niet stil. Want met vier maanden kan hij weer meer ‘zeggen’, doen en begrijpen! Tijd voor nieuwe spelletjes en een ander slaappatroon.

Dagritme & slapen baby 4 maanden

Met vier maanden is de gemiddelde slaapbehoefte overdag drie uur. In de nacht is dit twaalf uur. Slaapt je kindje nog in een wiegje? Vaak is hij er nu dan wel uitgegroeid en zal je toch echt moeten overstappen op een ledikantje.

Om veilig slapen te bevorderen: maak het bedje kort en strak op en gebruik geen dekbedje. Zorg dat hij niet te koud én niet te warm aangekleed is. Laat je kindje ook op zijn ruggetje slapen.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Voedingsschema baby 3 maanden

Een baby van vier maanden eet nog 5 keer per dag.

De hoeveelheid voor kunstvoeding zal tussen de 150 en 180 ml liggen. Je baby heeft geen nachtvoeding meer nodig. Ook kan je met vier maanden eventueel wat rijstebloem aan de melk toevoegen.

Bij borstvoeding houd je ook 5 keer aan of, nog beter, je voedt op verzoek.

Eventueel kan je beginnen met oefenhapjes (theelepeltje) van gepureerde groenten en fruit. Maar doe dit in overleg met het consultatiebureau, want vaak is het beter om te wachten tot ze een half jaar zijn. Van een lepeltje eten kan voor deze leeftijd ook nog moeilijk zijn!

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Lengte en gewicht

Je baby is natuurlijk uniek en kan uiteraard afwijken van het gemiddelde gewicht dat opgegeven wordt. Uiteraard geldt dit ook voor de lengte: we kunnen immers niet allemaal basketballertjes zijn ?

Grote kans dat je deze maand definitief afscheid kan nemen van kleding in maatjes 50/56 en nu in maat 62 of zelfs doorschiet naar maat 68.

Voor meisjes kan je uitgaan van een gemiddelde lengte van 62,1 cm en zij zullen rond de 6,4 kg wegen.

De jongens zijn meestal iets zwaarder en langer. Voor hen is een lengte van 63,8 kg gemiddeld. En zij zullen ongeveer 7 kg wegen volgens de World Health Organization.

Natuurlijk zal op het consultatiebureau alles netjes bijgehouden worden en zullen zij daar de persoonlijke groeicurve hanteren om te zien of er sprake is van een te snelle of te trage groei.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Wat kan een baby van 4 maanden?

Jouw piepkleine, hulpeloze baby’tje begint steeds meer een klein mini-mensje te worden en kan al zo ontzettend veel meer:

  • Hij begint steeds harder geluid te maken en probeert dit ook echt uit. Het begin van praten dus eigenlijk, want zo leert hij immers zijn stem te gebruiken
  • Ook lachen kan hij nu met geluid doen. Samen lekker schateren dus!
  • Hij kan last krijgen van zijn eerste tandjes (maar dit is echt per kind heel verschillend)

Het consultatiebureau en vaccinaties

Met 4 maanden hoeft je kindje geen vaccinaties. Het zal per bureau verschillend zijn én afhankelijk zijn van de ontwikkeling van je kindje of je deze maand wel of niet naar het consultatiebureau zal gaan.

Omrollen!

Op deze leeftijd zijn er kindertjes die al kunnen omrollen. In eerste instantie van buik naar rug en later ook terug van rug naar buik. Daarom is het ook extra goed om rekening te houden met speelgoed en voorwerpen in de box of bedje waar je baby in ‘verstrengeld’ kan raken.

Met dit omrollen worden kindjes meteen een stukje mobieler. Want als het rollen goed gaat lukken, kan hij uiteindelijk ook rollend naar de knuffel, die net niet voor het grijpen staat…

Let op: natuurlijk doen ze het altijd wanneer je het niet verwacht, dus laat je kindje nooit alleen ergens op liggen. Voor je het weet rolt hij zichzelf eraf! Leg hem altijd veilig ergens neer waar hij niet af kan vallen.

De box, het bed of gewoon op de vloer is de beste optie als je hem even alleen moet laten liggen.

Zowel links als rechts ontwikkelen

Let op dat je kindje de kans krijgt om zowel links als rechts zijn handjes goed te gebruiken. Bij voorkeur moet je proberen om het gebruik van het andere handje te stimuleren. Dit is beter voor de ontwikkeling van beide hersenhelften.

Denk niet ‘hij zal wel rechtshandig zijn’, want dat is nog niet echt te zeggen. En de ontwikkeling van beide zijdes is sowieso heel belangrijk. Wil hij steeds met rechts iets pakken?

Houd het speeltje dan meer links boven hem, zodat met rechts pakken niet gaat en hij dus noodgedwongen wel links moet gaan grijpen. Op deze leeftijd zijn het namelijk geen reflexen meer maar zal je baby gericht gaan grijpen.

Lees ook: Breinontwikkeling baby, peuter en kinderen; Wanneer zijn hersenen volledig ontwikkeld en tips kinderbrein stimuleren

Eerste tandjes en kwijlen

Rond vier maanden zal een kindje meer gaan kwijlen. Dit kan 2 dingen betekenen: of hij is vooral zijn speekselklieren aan het ontwikkelen óf zijn eerste tandje komt eraan! Spuugdoekje bij de hand houden, dus!

Overigens is het krijgen van tanden heel verschillend bij baby’s. Er zijn zelfs weleens baby’s die met een tandje geboren worden! Schrik dus niet als er nog steeds geen tandje te zien is!

Lees ook: Eerste tandjes baby; tips doorkomende tandjes

Praten…met alle baby’s van de wereld

Of je nu een baby uit Nederland of een baby uit de ‘jungle’ hebt: ze zullen allemaal min of meer dezelfde geluidjes maken. Blijkbaar is op deze leeftijd het nadoen van praten dus nog niet aan de orde.

Wel geniet je kindje van jouw stem, dus blijf vooral wel tegen hem praten! De klank van je stem is daarbij belangrijk. Hij zal aan jouw manier van praten op kunnen maken of je hem lief vindt of dat je boos bent.

Wat je nu werkelijk zegt is daarbij eigenlijk helemaal niet van belang. Door veel te praten leer je hem trouwens al wel dat praten een manier van contact maken is. En dat je dat op verschillende manieren doet.

Lees ook: Taalstimulering baby

Zingen

Niet alleen praten, maar ook zingen is heel leuk om nu te doen met je kindje. Verschillen in hard en zacht zingen/praten, boos, lief, lachend etc.: hij smult én leert ervan!

En misschien wil hij wel mee gaan doen door zelf ook een beetje te gaan kletsen, op zijn manier. Moedig hem aan! Kijk naar hem en maak oogcontact. Want ook dat op zich is al fijn!

Reageren

Je kindje heeft even de tijd nodig om te kunnen reageren. Dit kan door iets terug te kirren of een lachje te schenken. En dat lachen kan nu zelfs schaterlachen worden. Geef hem tijd om dit te kunnen doen!

Geuren ontdekken

Het neusje van een vier maanden oud mensje kan al heel goed ruiken. Dus geef het ook de kans om nieuwe ervaringen op te doen! Misschien vindt je baby het wel leuk om eens andere geurtjes te snuiven…

Je kunt hier een leuk spelletje van maken. Laat hem eens ruiken aan bijvoorbeeld een stukje citroen of banaan. Uiteraard let je wel even op waar je hem aan laat ruiken.

Let eens op zijn reactie! Moet hij erom lachen, schrikt hij of misschien vindt hij het zo vies dat hij gewoon zijn neusje de andere kant opsteekt!

Lachen & huilen

Op deze leeftijd zal je baby voor het eerst zijn heerlijke ‘echte’ schaterlach kunnen laten horen.

Lees ook: Schaterlach baby

Als je baby vier maanden is kan het zijn dat hij wat meer gaat huilen. Dit kan te maken hebben met een sprongetje volgens het boek “Oei ik groei”, of een andere reden hebben.

Wees niet bang dat je je kind teveel verwent, dat kan op deze leeftijd nog niet. Laat je dus niet door de mening van anderen van de wijs brengen.

Probeer wel te zorgen voor een duidelijke structuur en rituelen. Pak je baby lekker op en probeer het te kalmeren. Bijvoorbeeld met rustgevende muziek.

Lees ook; Oorzaken waarom een baby veel kan huilen
Lees ook: Baby troosten

Zitten

Als je baby kan omrollen kan je ook gaan oefenen met de zithouding. Je baby zal nog niet zelfstandig kunnen zitten, dus zal goed ondersteund moeten worden.

Het hoofdje van de baby is verhoudingsgewijs nog erg zwaar en daarom moeilijk om op te tillen. Zorg daarom voor goede en zachte ondersteuning en kussens achter de rug en naast de baby zodat, als hij omvalt, hij zacht terecht komt en zich niet zal bezeren.

Laat de baby ook niet te lang rechtop zitten. Een paar minuten is lang genoeg, bijvoorbeeld voor de eerste hapjes.

Eenkennig

Je baby kan op deze leeftijd ongeveer tot 60 cm scherp zien en zal dus gezichten kunnen herkennen.

De meeste baby’s van 3 tot 4 maanden kunnen een persoon die door de kamer loopt volgen en draaien hun hoofd in de richting van de beweging mee. Eenkennig zal je baby op deze leeftijd nog niet zijn, dat komt over het algemeen pas bij 6 maanden.

Lees ook: Eenkennigheidsfase / verlatingsangst baby

Spelen

Op deze leeftijd kan je baby op een wat grotere afstand herkennen. Vooral voorwerpen met een groot contrast zoals zwart/wit zijn duidelijk. Speelgoed in deze kleuren zal dus erg verleidelijk zijn voor je baby

. Daarom scoort speelgoed in de box zoals een muziekbox met repeterende bewegingen altijd goed bij je kind.

Ook zal je baby steeds gerichter gaan grijpen; speelgoed zoals rammelaars zijn daarom erg goed om de ontwikkeling te stimuleren.

Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de buikligging. Het is goed om dit steeds meer op te bouwen zodat de spieren van de nek van je baby steeds sterker worden.

Vanwege de ontwikkeling van de eerste tandjes, scoort speelgoed zoals bijtringen en waar op gekauwd kan worden, ook altijd erg goed. Let wel goed op waar dit van gemaakt is en wat de herkomst is en of er geen schadelijke stoffen in zitten.

Geschikt speelgoed is onder andere:

  • Felgekleurde boekjes
  • Babygyms en speelmatjes
  • Muziekspeelgoed
  • Verlicht speelgoed
  • Spiegels
  • Bijtringen
  • Plastic speelgoed om op te kauwen
  • Speelgoed om vast te pakken
  • Felgekleurde zachte blokken
  • Knuffels
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)