Skip to Content

Geur schone was; tips voor lekker ruikende kleding

Geur schone was; tips voor lekker ruikende kleding

Er gaat niets boven de geur van vers gewassen wasgoed. Echter kan het ook voorkomen dat de was minder fris is gaan ruiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan de keuze van het gebruik van een bepaald wasmiddel tot het niet goed drogen van je wasgoed.

Bacteriën zijn vaak de oorzaak van het ontstaan van nare geurtjes, laat kleding daarom nooit te lang liggen in een wasmand in een vochtige omgeving. Daarnaast zijn er ook handige tips om je was langer aangenaam te laten ruiken zoals het gebruik van wasparfum.

Juiste wasmiddel

Een heerlijk ruikende schone was begint bij het juiste wasmiddel. Er zijn verschillende merken, maar ook geuren wasmiddel te verkrijgen in diverse vormen.

Of je nu een voorkeur hebt voor poeder, vloeibaar of tabs, kies een wasmiddel met een geur die je aanspreekt. Maar ook geschikt is voor je wasgoed en rekening houdt met bijvoorbeeld de hardheid van het water of bepaalde allergische reacties op het wasmiddel.

Daarnaast speelt ook de dosering een rol; teveel wasmiddel kan ervoor zorgen dat er residu achterblijft en de kleding aantast en gaat stinken. Ook kan hierdoor vetluis ontstaan in de wasmachine. Daarentegen als je te weinig wasmiddel gebruikt kan de kleding niet goed schoon worden en blijven nare geurtjes in de kleding.

Als je wasgoed niet schoon ruikt na het wassen, kun je het opnieuw proberen met iets meer wasmiddel of een ander merk.

Ook als je een voorkeur hebt voor een bepaalde geur kan er op een bepaald moment gewenning optreden en kan het helpen om te wisselen van wasmiddel zodat het weer ‘nieuw’ ruikt. Ook kan het gebruik van een vlekverwijderaar helpen.

Laat de deur van de wasmachine na het wassen ook even openstaan zodat deze kan luchten en alle condens kan verdampen zodat er geen schimmel ontstaat tussen het rubber.

Tip: Op 30 graden wassen kan goed zijn voor het milieu, maar doodt niet alle bacteriën tijdens het wassen.

Voor kleding kun je vaak kiezen voor 30 of 40 graden, voor handdoeken en beddengoed wordt 60 graden geadviseerd. En mocht er iemand ziek zijn, dan is 90 graden het beste zodat alles ook hygiënisch schoon wordt.

Gebruik van wasparfum

Van anderen hoorde ik dat ze wasparfum gebruikten; dit kan op verschillende manieren. Van parels die je net als de kleding toevoegt aan de wastrommel, maar er zijn ook geurzakjes die je kunt ophangen in de kledingkast of in een spray die je gebruikt als je de was ophangt.

Deze geur blijft ook extra lang hangen, zelfs als je de kleding draagt blijf je de geur ruiken en is het weer genieten. Zelf gebruik ik tegenwoordig de parels voor in de wasmachine en iedere keer als ik de kleding ruik is dat een feestje. Hierbij wissel ik af met meerdere geurtjes.

Was drogen

Naast het wassen is het belangrijk om je wasgoed goed te drogen, laat de was niet te lang zitten in de wasmachine maar droog het zo snel mogelijk (dezelfde dag). Hang je wasgoed bijvoorbeeld op buiten in de zon of gebruik een wasdroger op een lage temperatuur.

Als je de was te lang laat zitten of niet goed droogt kan dit ervoor zorgen dat je was vochtig blijft en vervelende geurtjes veroorzaken. Of zelfs ervoor kan zorgen dat de kleding aangetast wordt en er schimmels ontstaan en je de kleding kan weggooien.

Als je de was ophangt om te drogen zorg er dan voor dat de ruimte ook goed geventileerd wordt zodat het verdampte vocht weg kan. In huis kun je het beste de was op zolder ophangen.

Onderhoud wasmachine

Naast de was zelf kan het onderhoud van de wasmachine een rol spelen in het voorkomen van nare geurtjes aan de was. Bij nieuwe wasmachines (tip: vergelijk vooraf de voor- en nadelen via Kopenenvergelijken.nl) kan het rubber bijvoorbeeld een geur afgeven aan de was.

Of als de wasmachine al langer staat en er veel kalkhoudend water door de leiding stroomt kan dit aanslag geven. Het advies is dan ook om 1x per 2 maanden de wasmachine te reinigen.

Je kunt deze nare geurtjes over het algemeen heel makkelijk voorkomen door een kopje natuurazijn (geen schoonmaakazijn) in de wasmachine te gieten en op 90 graden te wassen.

Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Ook kan een flinke scheut baking soda helpen.

Tegenwoordig zijn er ook speciale schoonmaakmiddelen voor de wasmachine. Vergeet ook niet om het filter mee te nemen tijdens de schoonmaakbeurt.

Linda van Aken