Skip to Content

Tips badspeelgoed schoonmaken

Tips badspeelgoed schoonmaken

Onze kinderen vinden het altijd leuk om een heel assortiment aan speelgoed in bad te kieperen. Badeendjes, bootjes, plastic dino’s en andere dieren.. het wordt allemaal veel gebruikt. Onze jongste stopt ook nog eens stuk voor stuk alles in zijn mond.

Laatst vulde ik het bad en gooide alvast wat van dit speelgoed in het bad. Jakkes, er dreven allemaal zwarte stukjes rond!

Hoog tijd dus om badspeelgoed schoon te maken. Bad uit, stop eruit en eerst eens op onderzoek uit waar het nu vandaan kwam.

Wat bleek.. de twee badeendjes waren de ‘boosdoeners’. Hier kwam ik achter toen ik er één doormidden sneed. Geen aanrader, want wat een vieze smurrie zit er in zo’n eentje. Door het gaatje onderin wordt naast het badwater ook sop en andere stoffen opgenomen. En dat zorgt voor een smurrie die van binnen lekker gaat broeien. Hoe kun je badspeelgoed schoonmaken?

Schimmelvorming in badspeelgoed

De eerder genoemde zwarte stukjes zijn schimmel. Door het laagje water, gemengd met huidschilfers, zeepsop of olie komt er op al het badspeelgoed een laagje te zitten. Dit zie je niet altijd en ook heb je niet altijd de tijd of puf om al het speelgoed af te drogen.

Leg je het badspeelgoed echter nat terug in de mand, dan krijgt het laagje wat erop zit de kans om te gaan broeien.

Gevolg: schimmelvorming op het badspeelgoed.

Geen fris idee, zeker als je kind veel in zijn mond stopt. Gelukkig worden kinderen vaak niet ziek van de keer dat ze dit in hun mond stoppen. Maar hygiënisch vind ik het absoluut niet! Dus eerst maar eens de volgorde opgezocht van hoe ik badspeelgoed schoon maak.

Het badspeelgoed goed schoonmaken doe je zo

 • Spoel om het laagje van sop, huidschilfers e.d. kwijt te raken eerst al het speelgoed af na het bad.
 • Volle bekers of gieters gooi je leeg. Knijp badeendjes en ander badspeelgoed leeg.
 • Bij voorkeur droog je het badspeelgoed af, je kunt het ook op een droge handdoek laten uitdruipen.
 • Bewaar de badspullen op een plek waar stilstand water geen kans krijgt. Dus geen kratje met een bodem waar geen gaatjes in zitten.
 • Wel netjes om op te hangen of een bak met gaatjes onderin waar het water uit kan lopen.
 • Je kunt het badspeelgoed schoonmaken met allesreiniger of chloor. Omdat zoonlief alles in zijn mond stopt ben ik daar huiverig voor. Een mild sopje volstaat ook gelukkig. Je kunt groene zeep of soda gebruiken voor een mildere variant. Neem het speelgoed hier mee af.
 • Spoel alles daarna goed af en droog het af.
 • Een andere tip die ik las op internet is om al het speelgoed in de afwasmachine te stoppen. Op een warm programma en daarna goed afdrogen en laten leggen op de handdoek. Ook in de wasmachine kan het badspeelgoed. Doe het dan in een wasnetje. Je kunt het ook in een dichtgeknoopte kussenhoes doen. Gebruik het handwasprogramma als je voor deze optie kiest.

Badspeelgoed schoonmaken met azijn

Een vriendelijk alternatief is badspeelgoed schoonmaken met azijn. Meng hiervoor 1 deel azijn met 3 delen warm water. Zet het badspeelgoed in een laagje azijn/water voor ongeveer een kwartiertje. Droog ze hierna af of leg ze op een handdoek om zo op te drogen.

Speelgoed schoonmaken met behulp van tea tree oil

Je kunt tea tree oil gebruiken in combinatie met azijn om het badspeelgoed nog beter schoon te maken. Meng 2 kopjes witte azijn met 5 druppels tea tree oil. Zet het speelgoed in dit goedje of giet dit erin. Laat dit minstens 15 minuten inwerken. Knijp dan de vloeistof eruit.

Maak dan een 2e sopje van: 8 liter water, 5 kopjes azijn, 10 druppels tea tree oil en 3 eetlepels dreft of ander afwassop. Dit sopje is om de buitenkant van het speelgoed intensief te reinigen.

Je kunt al het speelgoed in een curver bak zetten, met een deksel afsluiten en dan de bak goed een paar keer door elkaar schudden. Stop pas als je ziet dat het sopje gaat schuimen en al het speelgoed eronder zit. Kijk goed of al het speelgoed eronder zit en of het vuil losraakt.

Anders schud je de bak nog een paar keer heen en weer. Ook nu is het belangrijk om al het water eraf te halen en speeltjes uit te knijpen. Droog het ook nu goed af.

De extra speciale reiniging van je badspeelgoed

Door met een tandenborstel te schrobben, krijg je de donkere plekjes beter weg. Vooral azijn en de tandenborstel samen zijn een gouden duo. Het kan zijn, ondanks al je inspanning, dat het toch niet lukt.

Overweeg dan om het in een nachtje in een azijnbadje te laten staan. Daarna dezelfde stappen als met een mild sopje. Dus afspoelen met water, afdrogen en goed laten drogen.

Mocht dit allemaal niet lukken, dan kun je het badspeelgoed beter weggooien.

Nieuw badspeelgoed aanschaffen met minder kans op schimmel

Belangrijk is het bij het aanschaffen van nieuw badspeelgoed dat je kijkt of het veilig is. Zijn er dus geen harde of scherpe kanten aan het speelgoed? Of is het zo klein dat kinderen het in hun mond doen en doorslikken?

Kijk op het etiket of het badspeelgoed BPA-vrij is. Deze stof is hormoonverstorend en dat is niet goed voor je kind.

Wil je schimmel het liefst vermijden en maak je het altijd schoon en droog? Koop dan liever geen badspeelgoed met gaatjes onderin. Dit omdat er ondanks alle goede schoonmaak toch iets van water naar binnen zal gaan en achterblijft in het eendje.

Als je nu super leuk badspeelgoed ziet met een gaatje onderin, kan dit nog helpen:

 • Maak het gaatje groter met een schaar. Zo kun je er met een spons of doekje beter bij.
 • Plak het gaatje met een lijmpistool dicht.
 • Een alternatief is om duplo in bad te gebruiken. Dit is super goed schoon te maken en droogt ook nog eens snel. Maar ook lege shampooflesjes, plastic bekers en plastic bakjes in allerlei maten en vormen zijn fijne alternatieven.
 • Als je één keer in de twee weken je badspeelgoed met azijn en een mild sopje schoonmaakt, zul je zien dat het speelgoed een stuk minder onder de schimmel komt te zitten.
Mirjam de Stigter