Er is geen kleding wat viezer zal worden dan baby- en kinderkleding. In de eerste maanden zal jouw baby nog wel eens overgeven en ook knoeien met eten zal veelvuldig gebeuren tijdens de eerste jaren van jouw kind.
Tijdens het spelen zal de kleding ongetwijfeld vies worden en dit kan zorgen voor hardnekkige vlekken. Je kan het beste jouw kind lekker zijn gang laten gaan en daarna de kleding zorgvuldig wassen.
Verwijder de substantie
Voordat je vieze kleding in de wasmachine stopt, kun je het beste de volgende stappen volgen: Pak een vochtige doek en veeg over de vlek heen om de substantie zo veel mogelijk te verwijderen.
Om kleding makkelijker schoon te krijgen, kun je het beste vuile kleding meteen uittrekken en uitspoelen onder de kraan. Gebruik hiervoor warm water. Laat het vieze kledingstuk dertig tot zestig minuten in warm water weken voordat je het in de wasmachine stopt.
Spoel het niet uit maar stop het direct in de wasmachine en was het op de toegestane temperatuur.
Vetvlekken verwijderen
Om vlekken en vuil het beste uit kinderkleding te krijgen, is het verstandig om het eerst te laten weken. Voeg een beetje wasmiddel toe aan warm water in een emmer, stop de kledingstukken erbij en laat het een paar uur staan.
Op deze manier is de kans groot dat je zelfs vetvlekken uit de kleding krijgt. Heel veel baby- en kinderkleding mag op 30 en soms zelfs 40 graden gewassen worden in de wasmachine.
Kijk altijd even op het waslabel voor je het in de wasmachine stopt. Zo voorkom je dat je kleding weg kan gooien omdat je het te heet hebt gewassen.
Wasmiddel zonder parfum
Voor kinderkleding, maar in het bijzonder babykleding, kun je het beste wasmiddel kopen zonder parfum en andere toevoegingen. Dit is speciaal ontwikkeld voor het wassen van baby- en kinderkleding.
Bewaar wasmiddel, net als andere chemische middelen, altijd buiten het bereik van kinderen. Het is aan te raden om het boven in een kast te leggen, zodat je zeker weet dat jouw kind er niet bij kan en er geen ongelukken zullen gebeuren.
Was daarnaast je eigen kleding apart van babykleding. Hiermee voorkom je dat bacteriën die wellicht op jouw kleding zitten overspringen op dat van jouw kind.
Je kan als extra voorzorgsmaatregel kinderkleding na het wassen in de wasmachine nog even weken in warm water.
Lees ook: Babykleding wassen
Voorkom dat het krimpt
Was baby- en kinderkleding altijd voor gebruik. Dit geldt ook voor beddengoed, handdoeken en knuffels. Vooral voor de allerkleinste is dit heel erg belangrijk, aangezien baby’s een gevoelige huid en immuunsysteem hebben. Er kan bijvoorbeeld tijdens verven van textiel een chemische stof achterblijven op een kledingstuk, wat schadelijk kan zijn.
Stop baby- en kinderkleding niet in de wasdroger om te voorkomen dat het krimpt. Als het een klein beetje krimpt, kan dit er al voor zorgen dat jouw kleintje de kleding niet meer past.
Hang in de zomer kleding buiten te drogen in plaats van binnen. De zon doodt bacteriën op een natuurlijke manier en het zal zo ook sneller drogen.
Vermijd wasverzachter
In de eerste maanden van het leven van jouw baby, kun je het beste geen wasverzachter gebruiken tijdens het was drogen van de babykleding. Dit bevat veel kleur- en geurstoffen, wat niet goed is voor de huid van jouw newborn.
Dit kan ervoor zorgen dat de huid van jouw baby geïrriteerd raakt en wellicht heeft jouw kleintje wat allergieën. Na enkele maanden is de huid aangesterkt en is het wellicht bekend of jouw baby een allergie heeft.
Reinig de wasmachine
Niet iedereen strijkt zijn kleding meer na het wassen, maar met kinderkleding is dat wel aan te raden. Door de kleding zo heet mogelijk te strijken, worden de bacteriën die de wasmachine hebben overleefd alsnog gedood.
Vuil en vet wat op kinderkleding zit voordat het de wasmachine ingaat blijft hier achter na de wasbeurt.
Het is om deze reden belangrijk om van tijd tot tijd de wasmachine goed te reinigen. Laat een lege trommel draaien op negentig graden en voeg eventueel wat natuurazijn of soda toe. De wasmachine is nu weer schoon en klaar voor de volgende lading wasgoed!
Huishouden
- Huishouden makkelijker maken
- Taakverdeling huishouden man & vrouw
- Huishouden & opvoeding combineren
- Klusjes voor kinderen
- Gote schoonmaak tips & hacks
- Keuken opruimen tips
- Keukenkastjes organiseren
- Kledingkast organiseren kleding opbergen
- Badkamer schoonmaken tips
- Speelgoed schoonmaken
- Badspeelgoed schoonmaken
- LEGO schoonmaken
- Air-up schoonmaken
- Stinkende luieremmer schoonmaken
- Gouden sieraden schoonmaken
- Vlekken bank schoonmaken
- Vlekken verwijderen kleding
- Bellenblaas vlekken verwijderen kleding
- Geur schone was
- Kinderkleding wassen
- Babykleding wassen eerste keer
- Stinkende sportkleding wassen
- Barbie haar wassen
- Besparen wasmachine
- Gemiddeld energie verbruik
- Huis warm houden winter
- Schimmel in huis
- Klusjes in en om het huis