De kleertjes voor je baby verdienen liefdevolle aandacht. Omdat ze natuurlijk gewoon mooi moeten blijven, maar je geeft ze ook je kindje aan. Daardoor zal het kwetsbare huidje van je baby ermee in contact komen. Opletten waarmee je ze wast is dan ook belangrijk. Hoe was je de kleertjes van de baby nu eigenlijk het beste?
Wassen zonder was
Ga je voor de eerste keer alles wassen, terwijl je dus nog zwanger bent? Je zou de wasmachine dan eerst daarvoor even goed kunnen laten wassen zonder was…op 90 graden. Dit maakt de wasmachine even schoner en daarna was je dan de spullen van de baby.
Natuurlijk is dit niet te doen bij iedere keer dat je de kleertjes wast. Overigens is het wel een goed idee om dit regelmatig te doen. Ook als je geen baby hebt. De wasmachine wordt zo even goed schoon, wat beter is voor de wasmachine en wel zo schoon voor jouw kleding!
Je zult je misschien afvragen hoe het kan dat een wasmachine vies wordt, maar er blijft gewoon stof achter van jouw kleding. Kijk maar eens bij een droger hoeveel stof er achterblijft in het filter.
Wanneer ga je wassen?
Als je nog zwanger bent, dan zul je op tijd alles moeten gaan wassen. Vanaf 37 weken mag je thuis bevallen, dus dan moet het zeker allemaal klaar zijn.
Maar natuurlijk kun je beter niet tot dat laatste moment wachten. Begin op tijd en zorg dat alles keurig gewassen en gestreken op zijn plek ligt. Houd die 37 weken aan als uiterste grens!
Wassen voor gebruik
Nog een tip: was altijd de kleertjes voordat je ze de eerste keer aandoet! De kleding is in aanraking geweest met van alles. Niet alleen met diverse mensenhanden, maar vooral ook in de fabriek.
Daardoor kunnen er resten stof in terecht gekomen zijn, die je zo niet ziet maar wat er wel degelijk in zit. Voor een kwetsbaar babyhuidje kan dat irriterend werken.
Je weet ook nooit waarmee de kleding bijvoorbeeld behandeld is of wie het, laten we zeggen op de markt, allemaal in handen heeft gehad.
Zo kunnen er pesticiden inzitten die nodig zijn voor de productie van katoen, of een ander eng goedje om kleding te bleken of kreukvrij te maken. Gewoon hygiënisch is het dus ook als je alles even wast, heel simpel!
En juist jouw kleine baby moet gewoon nog extra beschermd worden. Naast babykleding was je alles aan textiel voordat de kleine er is. Dus ook het beddengoed en bijvoorbeeld de wasbare luiers of hydrofiele doeken.
Binnenstebuiten wassen en strijken
Was de kleertjes van de baby (en eigenlijk geldt dat voor alle mooie kleding) binnenstebuiten. Dan is de mooie kant immers beschermd en zal het langer mooi blijven. Het is even een gedoe als je de was gaat opvouwen dat je alles weer terug moet keren in de juiste positie, maar dat heb je er wel voor over, toch?
Nog een manier om goed hygiënisch bezig te zijn is het goed strijken van de kleertjes. Zo kun je nog meer bacteriën verwijderen. Dit doe je als de kleding nog binnenstebuiten zit. En je let vanzelfsprekend even op of het wel gestreken mag/kan worden.
Hoe heet wassen?
Vanuit hygiënisch oogpunt was je de spulletjes van je baby op 60 graden. Helaas gaat die vlieger alleen vaak niet op, omdat juist de prachtige babykleding dit helemaal niet kan hebben. Kijk dus allereerst naar het wasvoorschrift en was dan zo heet mogelijk.
De mooie shirtjes en dergelijke zullen waarschijnlijk niet heter dan op 30 graden gewassen mogen worden. Lakentjes en dergelijke zijn vaak prima te wassen op 60 graden, wat je dan ook het beste kunt doen.
Let op je wasmiddel en andere producten
Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor baby’s of voor mensen met een gevoelige huid. Kies anders voor een middel dat zeker PH-neutraal is en dermatologisch getest is. Maar er zijn dus wasmiddelen die echt gemaakt zijn voor baby’s. Wel zo’n fijne gedachte, nietwaar?
Gebruik ook geen wasverzachter. Ook dit kan de huid van je baby laten reageren. Zelfs een vlekkenverwijderaar kun je beter achterwege laten, want deze bestaan meestal uit chemische middelen die niet echt gezond zijn. En je baby is toch echt kwetsbaarder.
Wel of niet drogen?
Om je kleding mooi te houden, kun je beter de droger niet gebruiken. Dat ligt anders voor de lakentjes en bijvoorbeeld de handdoeken. Dat kan prima de droger in én de handdoeken worden zo tenminste toch nog zachter, ook al gebruik je geen wasverzachter.
De kleine kleertjes zijn vaak snel droog en door ze gewoon zo te laten drogen, voorkom je dat ze krimpen en het shirtje (bijvoorbeeld) al snel als versleten eruit gaat zien.
Vergeet zijn knuffels niet
Ook knuffels worden vies door de handjes die het steeds pakken, het mondje wat eraan sabbelt, maar ook gewoon door simpelweg in je kamer/de babykamer te staan en zo stof te vangen… Kijk eens of het kan en als dat zo is, was hem dan ook!
Goed sorteren
Zorg dat je de kleding van de baby goed sorteert, zodat je niet opeens een roze was in plaats van een witte hebt… Je kunt hier veel over zeggen, want rood is een akelige kleur als we het over wassen hebben.
Maar er zijn meer kleuren die hierin exact hetzelfde zijn en gewoon altijd blijven afgeven. Let dan ook goed op en weet je dat een bepaald artikel erg vervelend hierin is: houd het dan ook apart. Was het eventueel met de hand.
Was donkere kleding het liefst met een speciaal wasmiddel voor zwart. Dan blijft het echt wel mooier. Mits dit natuurlijk wel geschikt is voor het huidje van je baby.
Een ander idee kunnen de doekjes (hier) zijn die je in de trommel erbij doet en die de kleuren in zich opnemen. Daardoor zal je kleding niet de kleur van iets wat afgeeft aannemen. Ik vind het zelf ideaal werken.
Vlekken verwijderen
Als je geen vlekkenverwijderaar mag gebruiken, hoe haal je dan die vlekken eruit? Natuurlijk zijn er huis-, tuin- en keukenfoefjes.
Maar je kunt ook ervoor kiezen om de vlek eerst even met jouw wasmiddel en wat water alvast in te smeren en even in te masseren. Daarna kan het dan gewoon de machine in. De kleertjes en lakentjes gewoon in de zon ophangen kan ook vlekken laten verdwijnen.
Huishouden
- Huishouden makkelijker maken
- Taakverdeling huishouden man & vrouw
- Huishouden & opvoeding combineren
- Klusjes voor kinderen
- Gote schoonmaak tips & hacks
- Keuken opruimen tips
- Keukenkastjes organiseren
- Kledingkast organiseren kleding opbergen
- Badkamer schoonmaken tips
- Speelgoed schoonmaken
- Badspeelgoed schoonmaken
- LEGO schoonmaken
- Air-up schoonmaken
- Stinkende luieremmer schoonmaken
- Gouden sieraden schoonmaken
- Vlekken bank schoonmaken
- Vlekken verwijderen kleding
- Bellenblaas vlekken verwijderen kleding
- Geur schone was
- Kinderkleding wassen
- Babykleding wassen eerste keer
- Stinkende sportkleding wassen
- Barbie haar wassen
- Besparen wasmachine
- Gemiddeld energie verbruik
- Huis warm houden winter
- Schimmel in huis
- Klusjes in en om het huis
- Tips om de beste (familie) selfies te maken - 9 November 2024
- Dromenvanger maken; ideeën om te knutselen - 5 November 2024
- Knutselen papieren rietjes - 4 November 2024