Sportkleding die heerlijk ligt te stinken in je wasmand…zeker met fanatiek sportende pubers in huis kun je soms even hard gillend weg willen hollen van je was. Maar ja, sporten is gezond en zij kunnen er ook niks aan doen.
Of toch wél? Waardoor stinkt sportkleding zo erg? Wat kun je doen om het te voorkomen of minder te maken?
Waarom stinkt sportkleding?
Het zal voor iedereen wel duidelijk zijn dat sportkleding gaat stinken door het overmatig zweten wat je algauw doet als je goed sport. Sporten betekent immers bewegen, waardoor je het warm krijgt.
Door te gaan zweten regelt je lichaam de temperatuur en kan het je lichaam laten afkoelen. Intensief sporten betekent dus zweten, zo simpel is het en is dus ook gewoon nodig.
Maar het nadeel is wel dat zweet stinkt én dat het ook nog eens kan zorgen voor vervelende plekken in je sportkleding.
Misschien vraag je je ook weleens af hoe het kan dat het nog zo stinkt terwijl je materiaal aan hebt wat zou ‘ademen’ en dus het zweet goed af zou voeren. Dit materiaal zal zeker een groot deel van het zweet afvoeren in plaats van opnemen. Maar er zal altijd iets in de vezels blijven hangen.
Hoe voorkom je stinkende sportkleding?
Zweten moet je doen, als je niet zweet is het juist niet goed. Maar wat doe je aan die geur? Gelukkig zijn er echt wel dingen die je kan doen om het allemaal te verzachten. Deze zullen we hier laten zien!
Wasbare sportspullen
Heel voor de hand liggend, maar de wasmachine zal zijn werk moeten doen. Gelukkig kun je meestal de sportkleding goed wassen. Kies sowieso voor ademend materiaal als je sportkleding gaat kopen.
Ga je het wassen? Kies dan voor een wasmiddel wat zijn werk goed doet. Je zou zelfs kunnen denken aan een wasmiddel wat speciaal voor sportkleding bedoeld is. Misschien klinkt het heel tegenstrijdig maar je kunt beter met iets te weinig wasmiddel wassen dan met te veel!
Bij te veel wasmiddel loop je namelijk de kans dat er wasmiddelresten achterblijven. En dit is een ideale bron voor bacteriën en schimmels!
Kies ook voor de juiste temperatuur. Er zijn wasmachines met een speciale stand voor sportkleding. Je kunt het materiaal mooier houden als je het binnenstebuiten wast en het niet in de droger stopt.
Gebruik een sportspray voor niet-wasbare sportspullen
Een uitkomst is de Ourganixx sportspray die deze geurtjes laat verdwijnen! Een sportspray spray je over alles wat je niet in de wasmachine kunt doen. Dus in je sportschoenen, je bokshandschoenen, je helm of cap of welke sportspullen jij dan ook gebruikt. Hierdoor blijven ze schoon en fris.
Maar ook je sporttas kun je zo fris houden. Wel zo fijn!
Dit is een microbiologische spray, waardoor het gewoon bacteriën uit de natuur zijn die het weer schoonmaken. Deze spray verwijdert daarmee niet alleen de geur, maar haalt echt de hele vervuiling weg.
Hoe werkt een microbiologische sportspray?
Micro-organismen inzetten wordt al heel lang gedaan. Dit is bijvoorbeeld ook van belang bij het maken van kaas en yoghurt. Maar ook bij bier en wijn wordt er gewerkt met micro-organismen. Bacteriën doen zo het werk, zeg maar.
De vervuiling wordt door de bacteriën als voedsel beschouwd. Met de enzymen die deze bacteriën maken wordt de vervuiling klein gemaakt en vervolgens door de bacteriën zelf opgegeten. Daardoor blijft er geen geur meer over.
Voor een extra fris gevoel is aan Ourganixx Sports spray een heerlijke geur toegevoegd!
Waar let je op na het sporten?
Kom jij of je kinderen thuis na het sporten? Laat de spullen dan niet in de tas zitten of trek het direct uit. Dit is niet alleen omdat het frisser is om het uit te doen of uit de tas te halen, het voorkomt ook dat bacteriën zich kunnen verspreiden. De kleding gooi je niet op een hoop, want het vocht kan dan niet opdrogen.
Hierdoor kan er ‘weer’ in je kleding komen. Van die vieze, zwarte plekjes die je er met geen mogelijkheid meer uitkrijgt. Je zult snappen dat het naast die vlekken opnieuw een bron van bacteriën zal opleveren.
Heb je niet de mogelijkheid om het direct te wassen, hang het dan uit. Is het aardig weer? Hang het dan lekker buiten even op!
Zo snel mogelijk wassen
Als je de kleren langer laat liggen, zullen de geurtjes en de vlekken nog minder goed eruit te halen zijn. Je kunt ze dan ook beter zo snel mogelijk wassen. Natuurlijk let je op de temperatuur waarop het gewassen moet worden.
Was je te heet (wat je gezien de geurtjes misschien wil doen), dan loop je het risico dat ze krimpen of de rek eruit gaat van het elastische materiaal.
Is dit allemaal niet voldoende, dan kun je ervoor kiezen om het eerst even te laten weken in azijn! Doe dit een kwartier, waarbij je de azijn vermengd met koud water. Schijnt ook te kunnen helpen als er toch iets is blijven liggen en het zweet er dus in is opgedroogd.
Geen wasverzachter!
Een wasverzachter kun je beter niet gebruiken. Dit kan namelijk het ademen van je stof minder maken. Ook kan veel wasmiddel daarvoor zorgen. Dus nog een reden om niet te scheutig te zijn met je wasmiddel!
Als jouw shirt of broekje minder goed ademt, zal het immers nog meer zweet vasthouden. En niet alleen zweet, maar ook bijvoorbeeld talg, huidcellen en bacteriën.
En dat alles maakt het er allemaal niet frisser op!
Huishouden
- Huishouden makkelijker maken
- Taakverdeling huishouden man & vrouw
- Huishouden & opvoeding combineren
- Klusjes voor kinderen
- Gote schoonmaak tips & hacks
- Keuken opruimen tips
- Keukenkastjes organiseren
- Kledingkast organiseren kleding opbergen
- Badkamer schoonmaken tips
- Speelgoed schoonmaken
- Badspeelgoed schoonmaken
- LEGO schoonmaken
- Air-up schoonmaken
- Stinkende luieremmer schoonmaken
- Gouden sieraden schoonmaken
- Vlekken bank schoonmaken
- Vlekken verwijderen kleding
- Bellenblaas vlekken verwijderen kleding
- Geur schone was
- Kinderkleding wassen
- Babykleding wassen eerste keer
- Stinkende sportkleding wassen
- Barbie haar wassen
- Besparen wasmachine
- Gemiddeld energie verbruik
- Huis warm houden winter
- Schimmel in huis
- Klusjes in en om het huis
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024