Skip to Content

Gouden sieraden schoonmaken

Gouden sieraden schoonmaken

Ben jij ook zo trots en zuinig op je gouden sieraden? Veel gouden sieraden worden gegeven om een emotionele gebeurtenis te vieren. Denk aan je trouwdag, de geboorte van je kinderen, het kopen van een huis of je felbegeerde diploma in ontvangst nemen.

Wat de reden ook is: het is begrijpelijk dat je deze mooie sieraden ook zo lang mogelijk wilt gebruiken. Eenmaal net gekregen glimmen ze nog zo mooi en zijn ze zonder enig krasje.

Mocht je ze al langer in bezit en gebruik hebben, er zijn een paar handige tips om je gouden sieraad weer mooi op te poetsen! En het fijne is: het kost niet heel veel moeite of tijd. Hierbij 2 tips om je gouden sieraden op een veilige manier schoon te maken.

2 tips om je gouden sieraden schoon te maken

Of je sieraad nu van witgoud, rosé of de gele goudkleur gemaakt is, er is wat dat betreft goed nieuws. Je kunt de diverse kleuren goud op dezelfde manier schoonmaken!

Het verschil met de goudkleur is dat er bij witgoud en rosé vaak extra kleur toegevoegd wordt aan het materiaal. En deze extra kleurlaag kan door slijtage of viezigheid op termijn afslijten. Hierdoor zal de gele ondertoon van het goud naar boven komen.

Laat je echter niet weerhouden om rosé of witgouden sieraden aan te schaffen. Deze verzorgingstips helpen om de afslijting tegen te gaan. Verder helpt het om je rosé en witgouden sieraden in het contact met andere sieraden te beperken.

Je ziet wel eens dat winnaars van de Olympische Spelen op hun gouden medaille bijten. Goud is supersterk materiaal en met de goede verzorging gaat het langer dan een leven mee.

En wist je dat de collectie van Isabel Bernard bekend staat om de unieke en prachtige gouden sieraden van de collectie? Maar hoe zorg je ervoor dat jouw prachtige gouden oorbellen en armbanden nu hun glans behouden?

  • Je kunt je sieraden in een trilbadje schoonmaken. Door middel van ultrasone golven wordt al het vuil op een veilige manier verwijderd. En het fijne is: geen krassen of ander risico op beschadigingen. Er wordt niet geschrobd. Je hoeft ze enkel in het trilbadje te leggen en geduld uit te oefenen.
  • Een andere manier is een afwasteiltje te vullen met lauw water. Voeg hier een paar druppels Dreft aan toe. Leg het gouden sieraad een paar minuten in dit sopje.

Het liefste gebruik je nu een oude zachte doek van katoen of een tandenborstel om het sieraad voorzichtig op te poetsen.

Klaar met poetsen? Even naspoelen met lauw water en met een flanellen doek afdrogen. En tadaa! Je gouden sieraad glanst weer als vanouds!

Gebruik deze schoonmaakmiddelen liever niet bij het reinigen van gouden sieraden

Op internet is heel veel te vinden. Ook over het schoonmaken van gouden sieraden. Van reinigen met bier, in de wasmachine tot met een zelfbedacht sopje.

Er zijn zoveel tips. Sla deze tips liever over, omdat ze juist beschadigingen en krassen op je gouden sieraad kunnen geven:

Reinigen met cola

Cola zou roest verwijderen en volgens internetgebruikers ook goud reinigen. Het zuur in de cola tast echter het goud aan. Een colabadje om je gouden oorbellen schoon te maken is echt af te raden.

In een sopje met soda weken

Ook dit is een manier die je veel op internet tegenkomt. Soda is voor veel reinigingsmethodes een top idee. Maar niet voor je gouden sieraad! Krassen en zelfs beschadiging van je rosé sieraad bijvoorbeeld heeft een grote kans. Soda is veel te agressief om goud mee schoon te maken.

In de vaatwasser

Ja echt, het staat op internet. Maar de voedingsresten die in de vaatwasser achterblijven net als het zout, geven beschadigingen op goud. Liever niet uitproberen dus..

Geef eens een gouden sieraad

Een gouden sieraad is iets wat van waarde blijft. En daarom is het een prachtig cadeau om aan jezelf of een geliefde te geven.

Goud is ook uitstekend met elkaar te combineren. Dit maakt dat je altijd wel een passend gouden sieraad zult vinden, of je nu gaat voor een echte eyecatcher of minimalistische sieraden.

Welke gouden sieraden zijn bij jouw favoriet?

Mirjam de Stigter