Als je kind op school zit kan je er niet om heen, de Koningsspelen. Grote kans dat je al door de juf gevraagd bent om bij een spelletje te staan of een groepje te begeleiden op deze dag. Want stiekem is er best veel hulp bij nodig. Het initiatief is bedacht door de Koning zelf, die groot fan is van sport en het belangrijk vind dat de kinderen meer bewegen en wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Daarnaast draait het ook om samen plezier hebben.

Tijdens de Koningsspelen staat alles in het teken van sport en spel. Niet alleen dus voor de Koning en zijn familie om tijdens de wandeling zaklopen of andere spelen. Maar voor alle kinderen van Nederland, in totaal doen er 1,2 miljoen kinderen mee! De dag begint met een Koningsdagontbijt, vervolgens wordt het lied gedanst van Kinderen voor Kinderen en daarna natuurlijk de spelen zelf. Vaak zijn de kinderen dan in de middag vrij en hebben ze lekker vroeg weekend.

Datum & Thema Koningsspelen 2022

De Koningsspelen worden altijd georganiseerd op de vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Op de meeste scholen zal dit vrijdag 22 april zijn.

Het thema van de Koningsspelen 2022 is ‘Voel je Fit’. De Koningsspelen dagen iedereen dit jaar uit om veel buiten te spelen en te ontdekken wat ze in huis hebben. Want buitenspelen is gezond en maakt je tot de beste versie van jezelf.

Meer informatie over de Koningsspelen vind je hier.

Doe-, sport- en feestpakket

Op de website van de Koningsspelen vind je hier naast de filmpjes gratis het doe-pakket downloaden. Hier vind je onder andere een aftelkalender, maar ook een kroontje en vlieger om samen met de kinderen te knutselen.

Alle scholen die deelnemen aan de Koningsspelen krijgen half april een sport- en feestpakket toegestuurd. Niet alleen de scholen in Nederland, maar ook de Nederlandse scholen in het buitenland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit is een goed gevulde sporttas met daarin sportartikelen die gebruikt kunnen worden voor de spelen, of daarna tijdens de gymles of het buiten spelen. De inhoud voor dit jaar is:

  • Parachutespel met ballen
  • American Football
  • Volleybal
  • Estafettestokjes
  • Springtouw
  • Elastiek
  • Stoepkrijt
  • Frisbee
  • Kleine ballen
  • Ballenpomp

Ontbijt Koningsspelen

Voorafgaand aan de Koningsspelen ontvangen alle basisschoolkinderen het Koningsontbijt. Een goed ontbijt is tenslotte een goed begin van de dag. “Het Koningsontbijt is voor ons een mooi moment om basisschoolkinderen én ouders op leuke wijze kennis te laten maken met een gezonde en voedzame start van de dag. Wat is er leuker dan samen met je klasgenootjes te ontbijten en daarna de hele dag te sporten?”, volgens Colette Cloosterman-van Eerd, als CCO verantwoordelijk voor Formule en Innovatie en mede-eigenaar van Jumbo.

Dit jaar is dit ontbijt voor kinderen ook door kinderen samengesteld. Jumbo’s Raad van Kinderen meegedacht met het Koningsontbijt dat voldoet aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en bestaat dit jaar uit onder andere volkoren en glutenvrij brood, speltwafels, melk, smeerkaas, fruitspread, oranje gekookte eieren, halvarine, halvajam, appelstroop, appeltjes, komkommer, snoeptomaatjes en een waterkan om kinderen te stimuleren water te drinken.

Koningsdaglied Kinderen voor Kinderen

Natuurlijk mag het officiële Koningsspelenlied niet ontbreken. Ook dit jaar weer gezongen door Kinderen voor Kinderen, compleet met een dansje die de kinderen op school oefenen om daarna met zijn allen te dansen. Het lied van dit jaar heet FitTop10 en swingt weer lekker zodat je niet stil kan blijven staan. Het dansje is zeer goed te doen.

Koningsspelen spelletjes

Blikgooien; blijft een populair spelletje.

Koekhappen; een typisch Oud-Hollands spelletje, waarbij de kinderen wat drinken.

Boter, kaas en eieren blijft een populair spelletje.

Zakgooien met pittenzakken in een ladder waarbij een verder gelegen vak een hoger aantal punten oplevert.

Ringwerpen kan je aan de ene kant om een haring op een veld, of dit in 3D.

Reuzenjenga, normaal speel je dit spel binnen maar deze megaversie is ook geschikt voor buiten.

Met behulp van een patroon kan je een enorm speelveld maken van Twister. Op gras, maar ook met een spray stoepkrijt op tegels om met zoveel mogelijk mensen tegelijk te spelen.

Met grote blokken kan je zelf deze tronen bouwen voor de koning en koningin.

Balanceer hindernisbaan op de onderkant van een bank met hindernissen.

Speciaal voor de Koningsspelen schreef Juf Maike een aantal begrijpend lezen verhaaltjes, ook geschikt voor een rustmomentje.

Zijn jullie kinderen er al klaar voor?

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)